Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Евакуисани мештани и животиње из села Јасеновик

rssBookmark and Share

Ниш 25.01.2019. РТС, Јужна Србија Инфо

Обављена је потпуна евакуација села Јасеновик поред Ниша због могуће инцидентне ситуације приликом враћања вагона-цистерни са амонијаком на колосек. У том селу живи 360 људи, а већина ће наредна два дана провести код рођака. Из предострожности је евакуисана и сва стока.

Фото: Јужна Србија
Фото: Јужна Србија

Припадници Сектора за ванредне ситуације и полиција утврђују да ли је целокупно становништво евакуисано. Једна цистерна би требало данас да буде враћена на колосек и очекује се да ће тај поступак трајати око шест сати. Сутра ће се приступити и другој цистерни.

Две цистерне сa амонијаком исклизнуле су у суботу, 19. јануара, између станица Црвени крст и Сврљиг. Том приликом нико није повређен, нити је било опасности по људе и животну средину.

Градоначелник Ниша Дарко Булатовић рекао је да су службе ступиле у контакт са свим мештанима, како би утврдиле ко ће се на који начин евакуисати.

Мештани који немају код кога да оду биће смештени у геронтолошком или регионалном центру.

"Синоћ је био одржан збор са грађанима, и са њима је направљен детаљан план. Активности теку од 6.00. Све надлежне службе су на својим местима, све активности теку по плану", рекао је Булатовић за РТС. 

Направљен је и план обавештавања. "Сви мештани су дали бројеве телефона, имамо директан контакт. Обавештаваћемо и преко медија у реалном времену. Бринемо о људима који ће бити смештени у нашим институцијама, од хране, до здравственог стања. Шест пацијената хитне службе већ превозе", рекао је Булатовић.

Директор Ветеринарског института Милош Петровић је рекао да је један део власника животиња јуче одвео стоку код рођака у суседном селу, док ће преостали сточни фонд бити премештен у складу са законом. Обезбеђени су превоз, смештај, храна и вода.

"Премештени су на простор депоа кланице 'Бифтек', која задовољава све законске прописе", рекао је Петровић и додао да је реч о малом сточном фонду – око 200 оваца, 50 свиња, и четири грла говеда.

Коментара: 0


#   Ниш   полиција   Милош Петровић   Дарко Булатовић   евакуација   Јасеновик   амонијак
@DarkoBulatovic_ @


 


[ Додај коментар ]

Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима