Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Од данас скупља путарина за возила са страним таблицама - изједначена са домаћим

Bookmark and Share

15.09.2018. РТС, Јужна Србија Инфо

У Србији се од данас примењују веће цене путарине на ауто-путевима за возила са страним таблицама и неће утицати на цену путарине коју плаћају домаћи возачи.

Фото: Путеви Србије
Фото: Путеви Србије

Нове цене за возила са страним таблицама се уводе због усклађивања девизног ценовника путарине са важећим курсом евра, наведено је у саопштењу "Путева Србије".

До сада је путарина за аутомобил од Беогада до Ниша износила 6,5 евра, а од данас је седам евра.

Претходни девизни ценовник путарине је био обрачунат на основу курсне листе бр. 218, Народне Банке Србије, на дан 13. новембар 2014. године, када је средњи курс евра износио 120,3918 динара.

Усклађивање девизног ценовника за наплату путарине односно промене цена изражених у еврима се вршило у складу са променом званичног средњег курса НБС од плус или минус три одсто.

Курс је током 2018. године био значајно нижи од наведеног курса у 2014. и пошто је стабилан дужи временски период Путеви Србије су, уз сагласност Владе Србије, изменили претходну Одлуку у делу који се односи на критеријуме за усклађивање девизног ценовника путарине.

На основу нове одлуке, садашњи девизни ценовник је обрачунат по курсној листи бр. 173 од 10. септембра 2018. и средњем курсу евра 118,2951 динара.

На основу нове одлуке, усклађивање девизног ценовника ће се вршити при промени званичног средњег курса евра према динару од плус или минус један одсто.

Нова одлука дефинише и заокруживање цена у еврима тако да вредност од: 0,01 до 0,49 евра се заокружује на 0,50 евра, а од 0,51 до 0,99 на један евро.

Коментара: 0


#   Путеви Србије   поскупљење   наплата   путарина   странци
@


 


[ Додај коментар ]

Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима