Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

"Оснажена", хуманитарна модна ревија српских текстилаца са штићенице Сигурне куће у Нишу

rssBookmark and Share

Ниш 23.01.2019. Е.О. Кацуљ

Модна ревија иницирана је од стране Европске иницијативе пословних жена – Еврожена, а подржана је, уз Сигурну кући и Куће кластера. Циљ организовања  је да се на овај начин помогне економском оснаживању штићеница Сигурне куће.

"Оснажена", хуманитарна модна ревија српских текстилаца са штићенице Сигурне куће у Нишу

Све припреме за одравање хуманитарне модне ревије “Оснажена” која ће се у Нишу одржати 24.јануара, одвијају се по утврђеној динамици, каже Соња Шћекић, директорка Сигурне куће, једна од организаторки ревије. Јуче, у недељу је одржана проба а дан пред одржавање модне ревије организоваће се генерална проба. Како Соња Шћекић каже много је жена пријавило које су заинтересовање за ову модну ревију.

Пре неколико дана потписан је споразум о сарадњи између Милунке Игњатовић у име  Еврожена, Соње Шћекић испред Сигурне куће и др Данке Милојковић испред Куће кластера.

“Окупили смо се око једног великог хуманитарног догађаја, хуманитарне модне ревије које ће се одржати у Нишу”, казала је Милунка Игњатовић испред Удружења Еврожена. “Сврха ревије је племенита и наш циљ је да представимо модне брендове на што биљи начин. Позвали смо еминентне чичности из Пирота, Сврљига, Беле Паланке да нам се придруже и да на најбољи начин представимо нашу српску привреду и наше брендове са југа Србије и текстилне индустрије, а новац прикупљен са ревије биће намењен економском оснаживању и обуци жена које се налазе у Сигурној кући”.

Учешћем на овој хуманитарној ревији даје се допринос превенцији насиља у породици као и економском оснаживању жена у Сигурној кући ал и развоју женског предузетништву на југу Србије, рекла је др Данке Милојковић

“Новац који добијемо од Хуманитарне ревије биће намењен за обуку жена које су жртве породичног насиља”, казала је др Данка Милојковић. “На овај начин ове жене добиће бесплатну едукацију када је у питању рад са текстилом, научиће да плету , везу и остали стари занати који се могу апликовати на модерним одевним предметима”.

Тесктилци су мотивисини за овакву сарадњу јер ће доботи јединствене моделе, а њихов крајњи циљ је да постану видљивији на тржишту, да повећају своју производњу.

“Када се то догоди они могу да упосле и више радника, а жене које завше обуку за рад са текстилом добиће шансу да се запосле код неког од ових послодаваца”, додала је др Данка Милојковић. “Ту се отвара могућност запошљавања жена у текстилој индустрији, а тиме се доприноси и смањењу сиромаштва на југу Србије”.

Милојковић је додала да ће Кућа слатера пружити могућност женама да се инфомишу где могу да нађу посао и код ког предузетника, а поможи ће женама и да започну свој самостални посао кроз бесплатну регистрацију радње и бесплатну услогу вођења књига у трајању у три месеца.

“Економско оснаживање је нешто што је најбитније за наше штићенице јер велики број наши штићеница је без посла и зависне су од насилника са којим живе. Када изађу из Сигурне куће потребно је да себи и деци обезбеде економску сигурност. Из тог разлога нас радује потписивање овог споразума јер то значи економску самосталност за наше кориснице”, казала је Соња Шћекић.

Хуманитарна ревија ће окупити око 100 манекена-аматера из јавних институција, академског сектора и пословне заједнице, медија, финансијских организација из Ниша и са југа Србије, и допринеће и промоцији домаћих модних брендова и развоју домаће текстилне производње, што ће утицати на смањење стопе незапослености и продстицање куповине домаћих производа. Догађај ће окупити око 300 људи са југа земље који ће својим учешћем помоћи хуманитарну акцију у борби против насиља на женама кроз економско оснаживање жена.

У Сигурној кући тренутно налази осам жена и десеторо деце.

Ревија има за циљ прикупљање донација за едукацију жена – штићеница „Сигурне куће Ниш“ ради њиховог ефикаснијег запошљавања и самозапошљавања, боље информисање жена у Нишавском округу ради превенције од породичног насиља и подршке предузетничком развоју.
Учесници и гости ревије ће добити картице за попуст од 10% на куповину производа српских текстилаца под заједничким брендом ЕВРОЖЕНА у току 2019.године.

Донације су индивидуалне, висина прилога није одређена.

Хотел ТАМИ Ниш, четвртак 24.01. од 20.30 сати

Коментара: 0


#   Ниш   мода   сигурна кућа   Соња Шћекић   Тами хотел   хуманитарна акција   без посла   стари занати   модна ревија   Оснажена - ревија   Еврожена удружење
@


 


[ Додај коментар ]

Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима