Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

"Osnažena", humanitarna modna revija srpskih tekstilaca sa štićenice Sigurne kuće u Nišu

rssBookmark and Share

Niš 23.01.2019. E.O. Kaculj

Modna revija inicirana je od strane Evropske inicijative poslovnih žena – Evrožena, a podržana je, uz Sigurnu kući i Kuće klastera. Cilj organizovanja  je da se na ovaj način pomogne ekonomskom osnaživanju štićenica Sigurne kuće.

"Osnažena", humanitarna modna revija srpskih tekstilaca sa štićenice Sigurne kuće u Nišu

Sve pripreme za odravanje humanitarne modne revije “Osnažena” koja će se u Nišu održati 24.januara, odvijaju se po utvrđenoj dinamici, kaže Sonja Šćekić, direktorka Sigurne kuće, jedna od organizatorki revije. Juče, u nedelju je održana proba a dan pred održavanje modne revije organizovaće se generalna proba. Kako Sonja Šćekić kaže mnogo je žena prijavilo koje su zainteresovanje za ovu modnu reviju.

Pre nekoliko dana potpisan je sporazum o saradnji između Milunke Ignjatović u ime  Evrožena, Sonje Šćekić ispred Sigurne kuće i dr Danke Milojković ispred Kuće klastera.

“Okupili smo se oko jednog velikog humanitarnog događaja, humanitarne modne revije koje će se održati u Nišu”, kazala je Milunka Ignjatović ispred Udruženja Evrožena. “Svrha revije je plemenita i naš cilj je da predstavimo modne brendove na što bilji način. Pozvali smo eminentne čičnosti iz Pirota, Svrljiga, Bele Palanke da nam se pridruže i da na najbolji način predstavimo našu srpsku privredu i naše brendove sa juga Srbije i tekstilne industrije, a novac prikupljen sa revije biće namenjen ekonomskom osnaživanju i obuci žena koje se nalaze u Sigurnoj kući”.

Učešćem na ovoj humanitarnoj reviji daje se doprinos prevenciji nasilja u porodici kao i ekonomskom osnaživanju žena u Sigurnoj kući al i razvoju ženskog preduzetništvu na jugu Srbije, rekla je dr Danke Milojković

“Novac koji dobijemo od Humanitarne revije biće namenjen za obuku žena koje su žrtve porodičnog nasilja”, kazala je dr Danka Milojković. “Na ovaj način ove žene dobiće besplatnu edukaciju kada je u pitanju rad sa tekstilom, naučiće da pletu , vezu i ostali stari zanati koji se mogu aplikovati na modernim odevnim predmetima”.

Tesktilci su motivisini za ovakvu saradnju jer će doboti jedinstvene modele, a njihov krajnji cilj je da postanu vidljiviji na tržištu, da povećaju svoju proizvodnju.

“Kada se to dogodi oni mogu da uposle i više radnika, a žene koje zavše obuku za rad sa tekstilom dobiće šansu da se zaposle kod nekog od ovih poslodavaca”, dodala je dr Danka Milojković. “Tu se otvara mogućnost zapošljavanja žena u tekstiloj industriji, a time se doprinosi i smanjenju siromaštva na jugu Srbije”.

Milojković je dodala da će Kuća slatera pružiti mogućnost ženama da se infomišu gde mogu da nađu posao i kod kog preduzetnika, a pomoži će ženama i da započnu svoj samostalni posao kroz besplatnu registraciju radnje i besplatnu uslogu vođenja knjiga u trajanju u tri meseca.

“Ekonomsko osnaživanje je nešto što je najbitnije za naše štićenice jer veliki broj naši štićenica je bez posla i zavisne su od nasilnika sa kojim žive. Kada izađu iz Sigurne kuće potrebno je da sebi i deci obezbede ekonomsku sigurnost. Iz tog razloga nas raduje potpisivanje ovog sporazuma jer to znači ekonomsku samostalnost za naše korisnice”, kazala je Sonja Šćekić.

Humanitarna revija će okupiti oko 100 manekena-amatera iz javnih institucija, akademskog sektora i poslovne zajednice, medija, finansijskih organizacija iz Niša i sa juga Srbije, i doprineće i promociji domaćih modnih brendova i razvoju domaće tekstilne proizvodnje, što će uticati na smanjenje stope nezaposlenosti i prodsticanje kupovine domaćih proizvoda. Događaj će okupiti oko 300 ljudi sa juga zemlje koji će svojim učešćem pomoći humanitarnu akciju u borbi protiv nasilja na ženama kroz ekonomsko osnaživanje žena.

U Sigurnoj kući trenutno nalazi osam žena i desetoro dece.

Revija ima za cilj prikupljanje donacija za edukaciju žena – štićenica „Sigurne kuće Niš“ radi njihovog efikasnijeg zapošljavanja i samozapošljavanja, bolje informisanje žena u Nišavskom okrugu radi prevencije od porodičnog nasilja i podrške preduzetničkom razvoju.
Učesnici i gosti revije će dobiti kartice za popust od 10% na kupovinu proizvoda srpskih tekstilaca pod zajedničkim brendom EVROŽENA u toku 2019.godine.

Donacije su individualne, visina priloga nije određena.

Hotel TAMI Niš, četvrtak 24.01. od 20.30 sati


#   Niš   moda   sigurna kuća   Sonja Šćekić   Tami hotel   humanitarna akcija   bez posla   stari zanati   modna revija   Osnažena - revija   Evrožena udruženje
@


 Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima