Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Планинарење из блока - Успон на Соколов Камен

rssBookmark and Share

Сува планина 16.09.2022. Јужна Србија Инфо

Хуманитарна организација Срби за Србе 25. септембра ове године са почетком од 9 часова и 30 минута организује хуманитарни успон на Соколов Камен. Реч је догађају под називом ''Планинарење из Блока'' у оквиру пројекта Тројка из Блока који је део Хуманитарне организације Срби за Србе.

Планинарење из блока - Успон на Соколов Камен

Мисија Хуманитарне организације јесте помоћ социјално угроженим породицама са четворо или више деце. Средином јула почела је акција прикупљања средстава за породицу Митровић из Трупала крај Ниша. Јован, Никола, Ђурђина, Николина, Ђорђе, Жарко и Јелена су имена деце мајке Биљане која је након смрти њеног супруга Ивана остала сама да се бори за њихову будућност. Више о породици можете сазнати кликом на линк.

План догађаја је следећи. Окупљамо се код планинарског дома на Бојаниним водама (надморска висина 864м) од 9 часова. На успон се креће у 9 часова и 30 минута. Време поласка на успон одређено је тако да до 9 часова на Бојанине воде пристигну и учесници који се определе да користе сопствени превоз, и учесници који ће користити приградску аутобуску линију Ниш - Горња Студена. Овај аутобус полази са помоћне аутобуске станице у 7 часова, а успут стаје у центру града, код основне школе Вожд Карађорђе, код Градске болнице и на Трошарини.. Карта до Горње Студене је 120 динара. Аутобус стиже у Горњу Студену у 7 часова и 40 минута, те учесници нешто пре 9 часова, после 5 километара хода, долазе на Бојанине воде. 

''Краљевим путем'' крећемо у хуманитарно освајање врха. Негде око 11 часова се очекује да изађемо на превој Девојачк гроб (1305м). Након кратке паузе и уживања које пружа поглед на Трем, гребеном, супротно од Трема, упућујемо се ка Соколовом камену (1523м). Освајање врха се очекује негде између 12 и 13 часова. Са врха Соколов камен, после дужег одмора, враћамо се ка превоју Девојачки гроб и на Бојанине воде се спуштамо између 16 и 17 часова. 

Учешће је 500 динара за одрасле и 200 динара за децу а сва прикупљена средства ће ићи управо породици Митровић.

Стаза није екстремно тешка али је битно да је учесник/ца довољно физички спреман/а за пешачење и да учесник/ца нема неких здравствених проблема због који не би могао/ла да издржи успон. Сви учесници морају да се током успона држе групе и да се испоштује свака одлука исте. Што се тиче одеће пожељно је понети планинарске ципеле, слојевиту гардеробу, качкет, кабаницу за случај кише, резервну одећу, наочаре за сунце. Сендвич, воће, слаткиш и обавезно минимум 2 литара воде.

Ове године 8. маја смо хуманитарно "освајали" Трем, како је било можете видети овде

Циљ нам је да подстакнемо што више људи, и оне који редовно планинаре и оне који се дуго нису упутили ка неком врху, али и оне који се двоуме да начине своје прве кораке у свету планинарења, да у природи, уз дружење, забаву и физичку активност заједничким снагама допринесемо у скупљању хуманитарне помоћи за оне којима је најпотребнија.


#   Сува планина   хуманитарна акција   Срби за Србе орг.   Пикадо из Блока   планинарење из блока   тројка из блока
@


 Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима