Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Сутра почиње Божићни пост

rssBookmark and Share

27.11.2019. РТС, Јужна Србија Инфо

За православце који славе рођење сина Господњег 7. јануара, Божићни пост традиционално почиње 28. новембра, али верници који редовно посте средом и петком, пост започиње данас.

Фото: Вања Кесер
Фото: Вања Кесер

Шестонедељним Божићним постом верници Српске православне и Руске православне цркве, Јерусалимска патријаршија и Света Гора, припремају се за празновање рођења Исуса Христа.

И сам син Божији постио је 40 дана и ноћи пре почетка своје проповеди о доласку Царства Небескога.

Пост у православном хришћанском предању има свој пуни духовни смисао.

Не односи се само на телесно уздржање, већ подразумева и труд душе у молитвама и врлинама и уздржавање од сваког злог дела, речи и мисли.

Пости се за себе, приватно, не служи онима који јавним постом желе да стекну људску славу.

Божићни пост је, по начину исхране, доста блажи од васкршњег – риба је дозвољена сваког викенда, на Ваведење Пресвете Богородице као и на Никољдан, без обзира на то у који дан падну.

Уље и вино су дозвољени свим данима осим понедељком, средом и петком који се посте "на води".

За почетак припремили смо предлог посног доручка, чија ће вас енергија сигурно држати током преподнева, а одличан је за прочишћење организма:

Две кашике житарица по жељи, крупно самлети и налити са нешто више воде преко ноћи. У другу чашу потопити једну кашику сеченог сувог воћа. Ујутру све помешати, додати рендану јабуку и шаргарепу, и по две кашике млевених бадема и меда, још боље стевију. Јести полако.


#   Божић   пост   православље   хришћанство   Исус Христ   Божићни пост   јулијански календар
@


 



Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима