Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Почео Великогоспојински пост – један од најстрожијих

Bookmark and Share

13.08.2022. Јужна Србија Инфо

За православне хришћанске вернике 14. августа почиње двонедељни Великогоспојински пост у знак сећања на смрт Богородице и дан када се успела на небо. Ово је најстрожији од четири велика поста у току године.

Почео Великогоспојински пост – један од најстрожијих

Великогоспојинки пост први пут помиње се у 9. веку. Коначно је установљен на Цариградском сабору, 1.166. године.

Најмлађи од свих вишедневних постова, уведен је у част и према примеру Пресвете Богородице, Мајке Божије, која је време пре смрти провела у сталном посту и молитви.

Госпојински пост је најкраћи од четири велика годишња поста и траје 15 дана, од 14. августа до 28. августа, али је строжији од Божићног и Апостолског, те православни хришћани због великог поштовања према Пресветој Богородици овај пост посте као и Велики пост.

Црква је установила овај пост како би се сви сећали Пресвете Богородице и тражили молитвено заступништво од Ње.

Први пут се пост спомиње у списима Теодора Студита (826). Госпојински пост је коначно утврђен на Цариградском сабору (1166), у време Патријарха Луке Хрисоверга (1156-1169) и цара Манојла I Комнина (1143-1180).

Током следеће две седмице, једе се храна припремљена на води, викендом су дозвољени уље и вино. На Преображење може се јести и риба.

Завршава се 28. августа по новом календару, на Велику Госпојину, али ако овај празник падне у среду или петак, као ове године, не мрси се ни тог дана, већ се једе риба, вино и уље.

По обичајном календару, празник, посебно посвећен женама и мајкама, везује се за босиљак, божју биљку.


#   пост   СПЦ   Богородица   хришћанство   Велика Госпојина   Великогоспојински пост
@


 Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима