Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

У прокупачком Дому здравља нема више вакцина против грипа – нове дозе до краја октобра

rssBookmark and Share

Прокупље 10.10.2020. Јужна Србија Инфо

Прокупачки Дом здравља је за неколико дана потрошио сву добијену количину од 1.980 доза вакцина против сезонског грипа, саопштили су данас из те здравствене установе .

У прокупачком Дому здравља нема више вакцина против грипа – нове дозе до краја октобра

"Ове године било је изузетно велико интересовање грађана за вакцинацију, тако да смо почев од 1. октобра, када је вакцинација почела, за само пар дана потрошили готово целу количину четворовалентних вакцина коју смо добили од Института за јавно здравље, намењених грађанима Прокупља", рекла је директорка Дома здравља у Прокупљу, др Зорица Момчиловић.

Како је нагласила, од те количине вакцина 600 доза подељено је сеоским амбулантама где су грађани такође могли да се вакцинишу, 120 доза дато је Дому за смештај и негу старих у Прокупљу, 22 вакцине добило је Одељење дијализе, 110 су примили здравствени радници, а остала количина подељена је становништву према приоритетима.

Предност код вакцинације и право да је добију бесплатно имали су хронични плућни, срчани и онколошки болесници, оболели од бубрежних болести, као и сви грађани старији од 65 година.

-Вакцинација је важна као добар вид заштите од различитих вируса који су активни током хладнијег јесењег и зимског периода, а посебно је значајна ове године када свака прехлада и инфекција смањују имунитет и отпорност организма, казала је докторка Момчиловић .

Она је подвукла да је ове године вакцинација од посебног значаја због опасности од унакрсне реакције, уколико би се особа истовремено инфицирала вирусом ковид 19 и сезонским вирусом.

Докторка Момчиловић истакла је да се вакцинација такође препоручује здравим и младим особама, али да је могу примити и сва деца старија од три године.

-Ове године требовали смо знатно веће количине вакцина него прошле године, тако да би током октобра месеца у наш Дом здравља требало да стигне додатних 500 доза, казала је директорка прокупачког Дома здравља, Зорица Момчиловић, и нагласила да ће становништво путем средстава јавног информисања бити обавештено чим вакцине буду стигле.

Коментара: 0


#   Прокупље   вакцине   Дом здравља Прокупље   сезонски грип
@


 


[ Додај коментар ]

Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима