Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

U prokupačkom Domu zdravlja nema više vakcina protiv gripa – nove doze do kraja oktobra

rssBookmark and Share

Prokuplje 10.10.2020. Južna Srbija Info

Prokupački Dom zdravlja je za nekoliko dana potrošio svu dobijenu količinu od 1.980 doza vakcina protiv sezonskog gripa, saopštili su danas iz te zdravstvene ustanove .

U prokupačkom Domu zdravlja nema više vakcina protiv gripa – nove doze do kraja oktobra

"Ove godine bilo je izuzetno veliko interesovanje građana za vakcinaciju, tako da smo počev od 1. oktobra, kada je vakcinacija počela, za samo par dana potrošili gotovo celu količinu četvorovalentnih vakcina koju smo dobili od Instituta za javno zdravlje, namenjenih građanima Prokuplja", rekla je direktorka Doma zdravlja u Prokuplju, dr Zorica Momčilović.

Kako je naglasila, od te količine vakcina 600 doza podeljeno je seoskim ambulantama gde su građani takođe mogli da se vakcinišu, 120 doza dato je Domu za smeštaj i negu starih u Prokuplju, 22 vakcine dobilo je Odeljenje dijalize, 110 su primili zdravstveni radnici, a ostala količina podeljena je stanovništvu prema prioritetima.

Prednost kod vakcinacije i pravo da je dobiju besplatno imali su hronični plućni, srčani i onkološki bolesnici, oboleli od bubrežnih bolesti, kao i svi građani stariji od 65 godina.

-Vakcinacija je važna kao dobar vid zaštite od različitih virusa koji su aktivni tokom hladnijeg jesenjeg i zimskog perioda, a posebno je značajna ove godine kada svaka prehlada i infekcija smanjuju imunitet i otpornost organizma, kazala je doktorka Momčilović .

Ona je podvukla da je ove godine vakcinacija od posebnog značaja zbog opasnosti od unakrsne reakcije, ukoliko bi se osoba istovremeno inficirala virusom kovid 19 i sezonskim virusom.

Doktorka Momčilović istakla je da se vakcinacija takođe preporučuje zdravim i mladim osobama, ali da je mogu primiti i sva deca starija od tri godine.

-Ove godine trebovali smo znatno veće količine vakcina nego prošle godine, tako da bi tokom oktobra meseca u naš Dom zdravlja trebalo da stigne dodatnih 500 doza, kazala je direktorka prokupačkog Doma zdravlja, Zorica Momčilović, i naglasila da će stanovništvo putem sredstava javnog informisanja biti obavešteno čim vakcine budu stigle.

Komentara: 0


#   Prokuplje   vakcine   Dom zdravlja Prokuplje   sezonski grip
@


 


[ Dodaj komentar ]

Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima