Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Počinje vakcinacija protiv sezonskog gripa u domovima zdravlja na jugu Srbije

rssBookmark and Share

Prokuplje 15.10.2019. Južna Srbija Info

U prokupačkom Domu zdravlja, danas počinje redovna vakcinacija protiv sezonskog gripa, saopštili su iz te zdravstvene ustanove. Takođe i drugim gradovima, Nišu, Leskovcu, zdravstvene ustanove spremne su za početak vakcinacije.

Foto: Lj.M.
Foto: Lj.M.

Kako su naveli, od 290.400 doza vakcine, čiji je proizvođač francuska kompanija „Sanofi Paster“, Prokuplje je dobilo 1470 doza.

Vakcinacija će se vršiti u prostorijama Doma zdravlja od 8 do 13 časova, kao i u svim terenskim ambulantama u vreme kada izabrani lekar radi u toj ambulanti.

Za korisnike Doma za smeštaj i negu starih lica, kao i za pacijente na dijalizi, takođe se doprema vakcina iz Doma zdravlja jer su to osetljive grupe koje su prioritet u vakcinaciji.
Pacijenti na kućnom lečenju se vakcinišu organizovano, preko Službe kućnog lečenja i nege.

-Vakcina protiv gripa se preporučuje starijima od 65 godina i obolelima od hroničnih bolesti, i to srčanim bolesnicima, astmatičarima, dijabetičarima, kao i onima koji imaju neko maligno oboljenje. Za navedene grupe stanovnika, vakcinacija je besplatna i potrebno je samo da se jave sa overenom zdravstvenom knjižicom, kazali su u Domu zdravlja.

Ove godine, vakcinacija protiv gripa je obaveza za zdravstvene radnike, tako da će Dom zdravlja sprovesti vakcinaciju zdravstvenih radnika na svojoj teritoriji.

-Vakcinacija je najbolja preventivna mera za zaštitu od gripa, zato apelujemo na građane da iskoriste tu mogućnost i zaštite se na vreme, istakli su iz Doma zdravlja.

Prvi put ove godine obezbeđena je i četvorovalentna, do sada najefikasnija vakcina protiv gripa, koja obuhvata dva tipa A virusa i dva tipa B virusa.

-Naši građani će ove godine imati prilike da se zaštite od gripa najsavremenijom vakcinom, istom onakvom kakvu imaju i sve razvijene zemlje u svetu, rekli su iz ove zdravstvene ustanove.

-Ove godine nabavljeno je 50.000 doza vakcine više nego prethodne, jer je primećeno da je prošle godine bila izuzetno velika zainteresovanost građana za vakcinaciju, kažu u Domu zdravlja.

Inače, vakcina protiv gripa stigla je tačno onako kako je to predviđeno, a Srbija je jedina zemlja u okruženju koja je uspela da na vreme nabavi vakcinu koja je od sutra dostupna svim građanima.

Komentara: 0


#   Prokuplje   Dom zdravlja Prokuplje   vakcinacija   sezonski grip
@


 


[ Dodaj komentar ]

Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima