Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Почиње вакцинација против сезонског грипа у домовима здравља на југу Србије

rssBookmark and Share

Прокупље 15.10.2019. Јужна Србија Инфо

У прокупачком Дому здравља, данас почиње редовна вакцинација против сезонског грипа, саопштили су из те здравствене установе. Такође и другим градовима, Нишу, Лесковцу, здравствене установе спремне су за почетак вакцинације.

Фото: Љ.М.
Фото: Љ.М.

Како су навели, од 290.400 доза вакцине, чији је произвођач француска компанија „Санофи Пастер“, Прокупље је добило 1470 доза.

Вакцинација ће се вршити у просторијама Дома здравља од 8 до 13 часова, као и у свим теренским амбулантама у време када изабрани лекар ради у тој амбуланти.

За кориснике Дома за смештај и негу старих лица, као и за пацијенте на дијализи, такође се допрема вакцина из Дома здравља јер су то осетљиве групе које су приоритет у вакцинацији.
Пацијенти на кућном лечењу се вакцинишу организовано, преко Службе кућног лечења и неге.

-Вакцина против грипа се препоручује старијима од 65 година и оболелима од хроничних болести, и то срчаним болесницима, астматичарима, дијабетичарима, као и онима који имају неко малигно обољење. За наведене групе становника, вакцинација је бесплатна и потребно је само да се јаве са овереном здравственом књижицом, казали су у Дому здравља.

Ове године, вакцинација против грипа је обавеза за здравствене раднике, тако да ће Дом здравља спровести вакцинацију здравствених радника на својој територији.

-Вакцинација је најбоља превентивна мера за заштиту од грипа, зато апелујемо на грађане да искористе ту могућност и заштите се на време, истакли су из Дома здравља.

Први пут ове године обезбеђена је и четворовалентна, до сада најефикаснија вакцина против грипа, која обухвата два типа А вируса и два типа Б вируса.

-Наши грађани ће ове године имати прилике да се заштите од грипа најсавременијом вакцином, истом онаквом какву имају и све развијене земље у свету, рекли су из ове здравствене установе.

-Ове године набављено је 50.000 доза вакцине више него претходне, јер је примећено да је прошле године била изузетно велика заинтересованост грађана за вакцинацију, кажу у Дому здравља.

Иначе, вакцина против грипа стигла је тачно онако како је то предвиђено, а Србија је једина земља у окружењу која је успела да на време набави вакцину која је од сутра доступна свим грађанима.

Коментара: 0


#   Прокупље   Дом здравља Прокупље   вакцинација   сезонски грип
@


 


[ Додај коментар ]

Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима