Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

"Узми рачун и победи" поново у игри

Bookmark and Share

03.02.2018. Јужна Србија Инфо

Нови циклус наградне игре „Узми рачун и победи 2018“ стартоваће у првој половини марта 2018, а већ од 1. фебруара грађани могу да почну са слањем фискалних рачуна и слипова.

"Узми рачун и победи" поново у игри

Ово је најавлјено на конференцији за новинаре на којој су говорили председница Владе Републике Србије Ана Брнабић, министар државне управе и локалне самоуправе Бранко Ружић и председник Скупштине НАЛЕД-а, члан Савеза за фер конкуренцију и директор за сарадњу с државним органима у компанији БАТ Драган Пенезић.

Премијерка Брнабић је истакла да је да је сузбијање сиве економије један од најважнијих приоритета Владе Србије због чега су 2017. и 2018. проглашене Годинама борбе против сиве економије и због чега је покренута реализација мера и активности Националног програма за сузбијање сиве економије.

Како је објаснила Брнабић, четири клјучна правца деловања у том стратешком документу су унапређење ефикасности инспекцијског надзора, увођење подстицаја за легално пословање, смањење бирократије и јачање пореске културе.

„Међу најзначајнијим помацима у реализацији Националног програма током прошле године издвојила бих почетак израде система еИнспектор за умрежавање и координацију инспекција, усвајање мере пореског ослобођења за почетнике у пословању од октобра 2018. и увођење обавезе пријаве радника пре ступања на рад. Започели смо и реформу система парафискалних намета, трансформацију Пореске управе, регулисање сезонског рада и низ других мера од којих пуно очекујемо током ове године“, рекла је премијерка Брнабић.

Она је додала да сива економија узрокује значајне губитке за нашу привреду и буџет. Један од видова борбе јесте и континуирана едукација грађана, објаснила је председница Владе и указала на значај јачања свести грађана и привреде о њиховој улози у тој борби.

Премијерка  је додала да ће радити на мотивисању грађана и привреде да се придруже напорима Владе Србије у сузбијању сиве економије.

Једна од важних мера Националног програма за сузбијање сиве економије у том правцу јесте и наградна игра „Узми рачун и победи“. Прошле године у игри је учествовало око 40 одсто грађана који су послали више од 85 милиона рачуна, и њихова подршка сузбијању сиве економије у том периоду достигла је максимум. Истраживање НАЛЕД-а показало је да 94% испитаника подржава решавање тог проблема.

Евиденција промета преко фискалних каса  у периоду одржавања наградне игре повећана је за трећину код малих обвезника, порески инспектори регистровали су за четвртину мање прекршаја у издавању фискалних рачуна, док су безготовинске трансакције порасле за 18,5% током трајања наградне игре, а више од 19% током целе 2017. у односу на претходну годину.

Добри резултати игре били су мотив и надлежним органима у Бугарској и Грчкој да сличну активност покрену у својој землји.

„Узми рачун и победи 2018“ почиње почетком марта са значајно вреднијим наградним фондом него прошле године. Предвиђено је да се наградна игра  одржава у два круга,. Грађани могу да шалју рачуне и слипове већ од 1. фебруара, а у игри ће моћи да учествују сви рачуни и слипови издати од 1. јануара 2018.

Право да учествују имају све пунолетне особе са пребивалиштем или боравиштем на територији Републике Србије. И ове године неће моћи да учествују малолетне особе, а сматраће се неважећим све коверте које родителји, родбина и пријателји буду слали на име малолетника.

За разлику од прошле године, када су се рачуни слали у специјално одређеним ковертама, овог пута грађани ће моћи да користе коверте било које боје, облика и величине.

На ковертама је неопходно да се правилно и читко напише име, презиме, адреса из личног документа и телефон учесника, јер ће у противном коверта бити дисквалификована. Када је реч о садржини коверте, фискални рачуни и слипови не смеју да се мешају у истој коверти.

Као и у претходном циклусу, један учесник може да учествује у наградној игри са неограниченим бројем коверата, а у свакој мора да буде најмање десет фискалних рачуна или десет потврда за плаћање картицом са минималним износом од 100 динара по рачуну, односно потврди. Висина рачуан не повећава шансу за добитак.

И ове године биће организовано и такмичење свих градова, градских општина и општина са територије Републике Србије, који ће се такмичити на основу броја коверата са фискалним рачунима или „слип” исечцима послатих на територији њихове локалне самоуправе.

Девет локалних самоуправа, које постигну најболје резултате, биће награђене са по 23.000 евра које ће потрошити на опремање и обнову објеката од јавног значаја, а по избору грађана. Локалне самоуправе биће поделјене у три групе по броју становника, на мале, средње и велике и из сваке групе биће одабране по три најактивније. Победници ће бити одређени на основу броја послатих коверата по глави становника, а на основу куповне моћи грађана.

Више о критеријумима наградне игре Узми рачун и победи 2018. можете погледајти ovde.

Коментара: 0


#   Пореска управа   Влада Републике Србије   Ана Брнабић   порески инспектор   седница Владе   Бранко Ружић   фискални рачун   наградна игра   Узми рачун и победи (наградна игра)
@Vlada_SR @anabrnabic @


 


[ Додај коментар ]

Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима