Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Ево које вас награде очекују у владиној наградној игри "Узми рачун и победи"

Bookmark and Share

Париз 21.02.2017. Јужна Србија Инфо

Влада Републике Србије усвојила је на данашњој седници правила наградне игре „Узми рачун и победи“ и наградни фонд, чија укупна вредност износи 135.344.181,46 динара, са урачунатим ПДВ-ом.

Ево које вас награде очекују у владиној наградној игри "Узми рачун и победи"

У саопштењу Министарства државне управе и локалне самоуправе наводи се да се међу главним премијама налази шест станова у Београду, и то четири на локацији Браће Јерковић, један у насељу "Степа Степановић" и један стан у изградњи у Београду на води.

Такође, у наградном фонду је и 50 аутомобила фијат 500л, пет путовања у Париз за две особе и карте за Ролан Гарос, три путовања у Њујорк и 10 летовања у Грчкој за две особе.

Наградни фонд састоји се од дела који је обезбеђен из буџета (у складу са Закључком Владе 05 број 436-780/2017 од 31. јануара и Закључком Владе број 05 436-994/2017 од 3. фебруара 2017. године) и дела који је прикупио НАЛЕД преко привреде која је подржала кампању, при чему су та средства прикључена укупном Фонду награда. 

Из буџета Србије је обезбеђено укупно 114.681.921,82 динара, а НАЛЕД је од својих чланица обезбедио 20.662.259,64 динара, одакле су обезбеђене све остале награде. 

Пропозицијама је предвиђено јавно извлачење добитника главних награда на Радио-телевизији Србије (РТС), и то 11, 18, 25. и 31. марта.

Министар државне управе и локалне самоуправе Ана Брнабић изјавила је тим поводом да је одзив одличан, исказујући захвалност како грађанима, тако и НАЛЕД-у и привреди на подршци коју су дали кампањи за борбу против сиве економије.

Брнабић је указала на то да је ово први пут да у кампањи учествују држава и привреда, уз огромну подршку грађана, што је знак да је ово прави тренутак да се покрене овако широка акција сузбијања сиве економије.

О томе колико је борба против сиве економије важна најбоље говори процена да је због ове друштвене пошасти буџет годишње ускраћен за приближно три милијарде евра, односно осам милиона евра дневно, што значи да непоштени бизнисмени и учесници у шверцу од сваког грађанина Србије узму једну просечну плату годишње, нагласила је она.

Према њеним речима, овај новац био би довољан за то да свака општина у Србији добије нови дом здравља, да се реконструишу и опреме све опште и специјалне болнице, финансирају плате ватрогасаца, полицајаца и лекара и да остане још новца за смањивање дефицита буџета. 

У наградном фонду налазе се и путовања на Златибор и Стару планину, полисе животног и каско осигурања, бела техника (фрижидери, веш машине, машине за посуђе, микроталасне пећнице и блендери), лап-топ рачунари, телевизори, мобилни телефони, таблети и ваучери за куповину у трговинским објектима.

Списак добитника ових награда биће објављен у дневном листу „Политика“ у року од три дана од дана сваког извлачења, на интернет страници наградне игре www.uzmiracun.rs, као и интернет страници Министарства државне управе и локалне самоуправе и РТС-а. 

Упоредо са наградном игром „Узми рачун и победи“ започело је и такмичење општина и градова у прикупљању фискалних рачуна и слипова. 

Дванаест најактивнијих локалних заједница добиће wi-fi зоне са бесплатним интернетом у центру града, а пет првопласираних равномерно ће поделити фонд за локална улагања у износу од 100.000 евра. 

Ова средства су намењена за опремање школа, болница, вртића, паркова, о чему ће одлучивати сами грађани, а ово ће бити додатни мотив за њих да се укључе у борбу против сиве економије, не само због себе, већ и због града у којем живе и читавог друштва.

Како би свака општина или град имали подједнаку шансу да учествују у такмичењу и освоје награду, посматра се број прикупљених фискалних рачуна и слипова у односу на број становника и просечну зараду на територији локалне самоуправе.

На овај начин, елиминишу се разлике у величини и куповној моћи међу општинама и градовима.

Наградна игра „Узми рачун и победи“ представља једну од 68 мера Националног програма за борбу против сиве економије.

Влада је прогласила ову годину за "Годину борбе против сиве економије" и покренула едукативну кампању у сарадњи са НАЛЕД-ом и друштвено одговорним компанијама окупљеним у Савезу за фер конкуренцију у циљу подизања свести грађана и привреде о значају смањења обима сиве зоне и њиховог активног укључивања у стварање бољег друштва.

Национални програм има за идеју враћање више од милијарду евра у легалне токове у наредних пет година и смањење обима сиве економије са 30 на 26,7 одсто БДП-а.

Генерални директор "Кока-коле", члан УО НАЛЕД-а и Савеза за фер конкуренцију Александар Ружевић истакао је да се очекује да ће Влада као кључне мере у овој години, поред наградне игре, увести и софтвер за координацију инспекција и анализу ризика, унапредити обухват и систем фискализације, увести пореске олакшице за почетнике у бизнису, као и реформисати парафискалне намете.

Борба против нелегалне трговине и непријављеног рада тиче се сваког грађанина Србије јер сваки динар утајеног пореза значи мања улагања у образовање, здравство, инфраструктуру, јавне услуге и све оно што чини једну земљу добрим местом за живот.


#   Дом здравља   Влада Републике Србије   Ана Брнабић   интернет   Париз   Степа Степановић   мобилни телефони   Нови дом   наградна игра   Узми рачун и победи (наградна игра)
@Vlada_SR @anabrnabic @


 Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима