Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Evo koje vas nagrade očekuju u vladinoj nagradnoj igri "Uzmi račun i pobedi"

Bookmark and Share

21.02.2017. Južna Srbija Info

Vlada Republike Srbije usvojila je na današnjoj sednici pravila nagradne igre „Uzmi račun i pobedi“ i nagradni fond, čija ukupna vrednost iznosi 135.344.181,46 dinara, sa uračunatim PDV-om.

Evo koje vas nagrade očekuju u vladinoj nagradnoj igri "Uzmi račun i pobedi"

U saopštenju Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave navodi se da se među glavnim premijama nalazi šest stanova u Beogradu, i to četiri na lokaciji Braće Jerković, jedan u naselju "Stepa Stepanović" i jedan stan u izgradnji u Beogradu na vodi.

Takođe, u nagradnom fondu je i 50 automobila fijat 500l, pet putovanja u Pariz za dve osobe i karte za Rolan Garos, tri putovanja u Njujork i 10 letovanja u Grčkoj za dve osobe.

Nagradni fond sastoji se od dela koji je obezbeđen iz budžeta (u skladu sa Zaključkom Vlade 05 broj 436-780/2017 od 31. januara i Zaključkom Vlade broj 05 436-994/2017 od 3. februara 2017. godine) i dela koji je prikupio NALED preko privrede koja je podržala kampanju, pri čemu su ta sredstva priključena ukupnom Fondu nagrada. 

Iz budžeta Srbije je obezbeđeno ukupno 114.681.921,82 dinara, a NALED je od svojih članica obezbedio 20.662.259,64 dinara, odakle su obezbeđene sve ostale nagrade. 

Propozicijama je predviđeno javno izvlačenje dobitnika glavnih nagrada na Radio-televiziji Srbije (RTS), i to 11, 18, 25. i 31. marta.

Ministar državne uprave i lokalne samouprave Ana Brnabić izjavila je tim povodom da je odziv odličan, iskazujući zahvalnost kako građanima, tako i NALED-u i privredi na podršci koju su dali kampanji za borbu protiv sive ekonomije.

Brnabić je ukazala na to da je ovo prvi put da u kampanji učestvuju država i privreda, uz ogromnu podršku građana, što je znak da je ovo pravi trenutak da se pokrene ovako široka akcija suzbijanja sive ekonomije.

O tome koliko je borba protiv sive ekonomije važna najbolje govori procena da je zbog ove društvene pošasti budžet godišnje uskraćen za približno tri milijarde evra, odnosno osam miliona evra dnevno, što znači da nepošteni biznismeni i učesnici u švercu od svakog građanina Srbije uzmu jednu prosečnu platu godišnje, naglasila je ona.

Prema njenim rečima, ovaj novac bio bi dovoljan za to da svaka opština u Srbiji dobije novi dom zdravlja, da se rekonstruišu i opreme sve opšte i specijalne bolnice, finansiraju plate vatrogasaca, policajaca i lekara i da ostane još novca za smanjivanje deficita budžeta. 

U nagradnom fondu nalaze se i putovanja na Zlatibor i Staru planinu, polise životnog i kasko osiguranja, bela tehnika (frižideri, veš mašine, mašine za posuđe, mikrotalasne pećnice i blenderi), lap-top računari, televizori, mobilni telefoni, tableti i vaučeri za kupovinu u trgovinskim objektima.

Spisak dobitnika ovih nagrada biće objavljen u dnevnom listu „Politika“ u roku od tri dana od dana svakog izvlačenja, na internet stranici nagradne igre www.uzmiracun.rs, kao i internet stranici Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave i RTS-a. 

Uporedo sa nagradnom igrom „Uzmi račun i pobedi“ započelo je i takmičenje opština i gradova u prikupljanju fiskalnih računa i slipova. 

Dvanaest najaktivnijih lokalnih zajednica dobiće wi-fi zone sa besplatnim internetom u centru grada, a pet prvoplasiranih ravnomerno će podeliti fond za lokalna ulaganja u iznosu od 100.000 evra. 

Ova sredstva su namenjena za opremanje škola, bolnica, vrtića, parkova, o čemu će odlučivati sami građani, a ovo će biti dodatni motiv za njih da se uključe u borbu protiv sive ekonomije, ne samo zbog sebe, već i zbog grada u kojem žive i čitavog društva.

Kako bi svaka opština ili grad imali podjednaku šansu da učestvuju u takmičenju i osvoje nagradu, posmatra se broj prikupljenih fiskalnih računa i slipova u odnosu na broj stanovnika i prosečnu zaradu na teritoriji lokalne samouprave.

Na ovaj način, eliminišu se razlike u veličini i kupovnoj moći među opštinama i gradovima.

Nagradna igra „Uzmi račun i pobedi“ predstavlja jednu od 68 mera Nacionalnog programa za borbu protiv sive ekonomije.

Vlada je proglasila ovu godinu za "Godinu borbe protiv sive ekonomije" i pokrenula edukativnu kampanju u saradnji sa NALED-om i društveno odgovornim kompanijama okupljenim u Savezu za fer konkurenciju u cilju podizanja svesti građana i privrede o značaju smanjenja obima sive zone i njihovog aktivnog uključivanja u stvaranje boljeg društva.

Nacionalni program ima za ideju vraćanje više od milijardu evra u legalne tokove u narednih pet godina i smanjenje obima sive ekonomije sa 30 na 26,7 odsto BDP-a.

Generalni direktor "Koka-kole", član UO NALED-a i Saveza za fer konkurenciju Aleksandar Ružević istakao je da se očekuje da će Vlada kao ključne mere u ovoj godini, pored nagradne igre, uvesti i softver za koordinaciju inspekcija i analizu rizika, unaprediti obuhvat i sistem fiskalizacije, uvesti poreske olakšice za početnike u biznisu, kao i reformisati parafiskalne namete.

Borba protiv nelegalne trgovine i neprijavljenog rada tiče se svakog građanina Srbije jer svaki dinar utajenog poreza znači manja ulaganja u obrazovanje, zdravstvo, infrastrukturu, javne usluge i sve ono što čini jednu zemlju dobrim mestom za život.

Komentara: 0


#   Dom zdravlja   Vlada Republike Srbije   Ana Brnabić   internet   Stepa Stepanović   mobilni telefoni   Novi dom   nagradna igra   Uzmi račun i pobedi (nagradna igra)
@Vlada_SR @anabrnabic @


 


[ Dodaj komentar ]

Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima