Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Због најаве лошег времена "Урбан фест" у Народном позоришту

rssBookmark and Share

Ниш 04.09.2019. А. Анђелковић, Јужна Србија Инфо

Због захлађења и могућих пљускова, четврто фестивалско вече нашег УРБАН ФЕСТА, одржаће се у Народном позоришту. Време почетка представа, од 20.30 и 22.00, остаје исто, а улаз је, као и сваке вечери до сада, слободан.

Због најаве лошег времена "Урбан фест" у Народном позоришту

“УРБАН ФЕСТ”се вечерас сели на сцену нишког Народног позоришта, где ће публика, као што је и планирано, моћи да погледа две представе: „Гардеробер“, који играју глумци Театтра 5, из Београда, а затим и комад „Чекаоница за боље сутра“, у извођењу Драмског студија Даске из Лакташа (РС, БиХ). .

Представа „Гардеробер“, чији је редитељ Зоран Ракић, доноси занимљиву причу о животу глумаца.

„Писац је своје искуство у раду са глумцима као гардеробер, преточио у један од најбољих комада који говоре о позоришном животу. Односи који су настали још са радом Вилијема Шекспира наставили су да живе све до краја Другог светског рата. Нови свет који се појављује у току самог рата, доноси промене на које стари, окоштали систем, приказан кроз живот и смрт једног глумца, није био спреман. Сама радња је и зато смештена у току сталних напада на стару краљевину. Бомбе које падају док се игра једно од најпознатијих дела, Вилијема Шекспира, Краљ Лир, уништавају како једног глумца, тако и систем у коме је научио да живи и са којим се саживео у потпуности.“, наводе у београдском Театру.

Следећа представа, редитеља Огњена Тодоровића, на позорницу доноси питања која муче човека вековима уназад.
„Чекаоница за боље сутра“ се бави питањем пролазности живота, страха и ишчекивања најгорег. Колико заправо познајемо људе око нас, оне са којима делимо постељу или оне које свакодневно видимо на телевизији? Шта нам је зајединчко? Живимо ли живот или нешто непрестано чекамо? Шта се дешава када оно ,,нешто” дође? Да ли обећава срећу? Чекаоница ће нас научити да оно наизглед лепо уме да отрује, а оно отровно да помогне. Живот је пут- пут је судбина- судбина је ништа-ништа је најопасније од свега.“, наводе из овог позоришта

“Представа нам доноси одговоре, али и бројна питања… Да ли често сами себи постављамо питање колико друге људе повређује наше понашање или речи? Зашто мислимо да увек све знамо и све разумемо? Зашто себи дајемо право да посматрамо људске судбине као клише? Зашто дајемо људима лажну наду? Ко смо ми? Шта ми желимо? Чега се бојимо? Зашто смо ту? Зашто све се дешава овако како се дешава? Зашто? Зашто? Зашто? Питања има, а одговора не. А можда и има?”, наводе у овом позоришту.

Подсетимо, публика је синоћ могла да погледа две представе – „Мамин дашак у свемиру“, Академског позоришта Студентског културног центра Ниш, која је ,као и током сваког играња до сада, у до последњег места пуном дворишту Универзитета, изазвала снажне емоције код публике – од смеха до суза!

Друга представа треће вечери фестивала био је комад „Градови усамљености“, Независног омладинског позоришта Нова сцена 2, из руског Белгорода. Синоћна извођења представа су још један доказ да “УРБАН ФЕСТ” има своју верну публику, којој и нешто ниже температуре не сметају да ужива представама.

Организатори ,,Урбан фест-а”(Академско позориште Ниш) Вас позивају да да на време заузме место у нишком Народном позоришту

Коментара: 0


#   Ниш   Народно позориште   Урбан фест
@


 


[ Додај коментар ]

Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима