Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Како да ускладите исхрану са тренингом?

Bookmark and Share

23.01.2018. Никола Стојановић

Ефекте у вези са добијањем савршене линије никако нећете постићи уколико не комбинујете исхрану и тренинг. И једно и друго су веома важни, али су важни скупа.

Како да ускладите исхрану са тренингом?

Када се фокусирате само на једно, а друго апсолутно занемарите, онда је мало вероватно да ћете постићи оно што заиста желите. 

Направите јасан план и придржавајте га се 

Веома је важно да направите јасан план, а тај план зависи од ваших циљева. Најбоље би било да са вашим тренером или стручним лицем утврдите на који начин треба да се понашате, односно како треба да организујете своје животне навике у наредном периоду. И оно што је такође јако важно јесте да тих навика морате да се и придржавате. Зато је најбоље да исхрану ускладите са одговарајућим тренингом. Немојте себи постављати претешке и недостижне циљеве. Крените корак по корак и до резултата ћете стићи можда не тако брзо, али ћете успети да га касније одржавате. Немојте се одрећи све хране, коју неизмерно волите и немојте себи допуштати да радите прејаке тренинге. Може се десити да постигнете неку врсту контра ефекта у смислу да ће вас такав начин живота брзо изморити, па ћете се старим навикама вратити и пре него што се мислили. Зато, све гледајте да прилагодите себи. И јасно је да ћете себе у једном тренутку морате да ограничите, али тако градите карактер постепено и успевате да постигнете циљ. 

Шта треба да једете пре тренинга 

Важно је рећи и колико сати пре тренинга морате да једете. Обично стручњаци кажу да је то два сата пре тренинга, али уколико је ваш организам такав да храну осећате током тренинга, чак и када једете два сата пре, онда нешто морате да промените. Немојте јести тесто пре тренинга, немојте јести много пре тренинга. Врло је важно да пре тренинга уносите протеине. Протеини су јако важни за изградњу наших мишића и заправо за њихово боље функционисање. Они ће нам дати снагу. Такође, важно је да уносите и мало угљених хидрата. Дакле најбоље би било да уколико имате тренинг у седам, последњи пут имати редован оброк око три, а да у пет поједете банану, јаје, неко воће, грчки јогурт, протеин који је у праху. 

Да ли треба да једете за време тренинга? 

Сигурно сте приметили и то да поједини воле да једу током тренинга. Наравно, то је увек нешто минимално и то су увек чоколадице које садрже протеин и које су здраве. Могуће је да неко током тренинга једе и банану и то углавном једну банану једе током целог тренинга. Такође, приметили сте да многи пију и протеинске шејкове током тренинга. Можда би најбоље за почетак било да избегнете да било шта конзумирате током тренинга, већ би најбоље било да пијете само воду. Наравно, када се временом будете навикли на тренинг можете себи да допустите и да конзумирате протеине током тренинга и тада ће вам и те како пријати. 

Најважније  - шта јести након тренинга? 

Многи праве грешку када је у питању исхрана након тренинга. Тада је исцрпите, чини вам се да сте остали без енергије и понеки осећају и много велику глад. Али, ово је кључан моменат да никако не посустанете. Наиме, не смете отићи у пекару након тренинга и купити бурек или отићи до брзе хране. Напомињемо да ову храну дефинитивно морате да смањите. Протеини се дефинитивно саветују и након тренинга. Протеини се уносе путем протеинског шејка, али протеине можете пронаћи у риби и пилетини. 

Коментара: 0


#   исхрана  тренинг
@


 


[ Додај коментар ]