Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Др Минић: Како појачати имунитет - суплементи или свеже намирнице

rssBookmark and Share

Ниш 28.08.2020. Иван Минић, Јужна Србија Инфо

Ускоро нам долази јесен а поред обиља свежег поврћа и воћа, то годишње доба означава и почетак проблема са респираторним органима, падом имунтета и инфекцијама.. Како појачати имуни систем. Неколко савета даје др Иван Минић, постдипломац нишког Универзитета и млади научник из Ниша.

Илустрација
Илустрација

Како утицати на имуни систем и побољшати га?

Наш имуни систем има одбрамбену улогу у организму и задатак да нас штити од болести. Постоје разни узрочници пада имунитета па тиме и разне болести. Међу „нападачима“ нашег одбрамбеног система могу бити бактерије, вируси, микроби, гљивице, токсини… То само говори у прилог чињенице да одговор на питање како подићи имунитет није нимало једноставан нити јединствен. Не постоји један једини начин који можемо применити како би утицали да наш имуни систем боље ради.

Симптоми пада имунитета

Како да знамо да је наш имунитет слаб? Постоји неколико симптома који нам указују да наш имуни систем не ради баш како треба. Најчешћи симптоми су: умор, малаксалост, честе бактеријске и вирусне инфекције, тешко зарастање рана, чести екцеми, промене на кожи исл. Сваки појединац мора да брине о свом имунитету и да се на адекватан начин припреми како би на време организам био спреман да се избори са епидемијама и другим штетним факторима који нарушавају наше здравље.

Како ојачати имунитет?

Веома је важно напоменути да се имуни систем не подиже за неколико дана. Тај процес траје месецима зато је веома важно да имамо одређене животне навике које ће нам свакако помоћи у том процесу. У овом тексту ће бити описани основни фактори који могу утицати на побољшање имунитета а које сваки појединац може да примени.

1. Адекватна исхрана и суплементи

Једнолична исхрана довешће до тога да наш метаболизам успори, али и да нагомила токсине који ће  постати превелики терет за наш имуни систем. Оно што је потребно како би  ојачали имунитет је  правилна и избалансирана исхрана. Шта то практично значи? Потребно је да се уноси више воћа, поврћа, протеина, а смањи унос  нездраве масти, шећера, адитива и вештачких укуса који су незаобилазни део готових прехрамбрених производа. 

Једнолична исхрана може да доведе до тога да у нашем телу фали неких веома битних храњивих материја које су значајне за подизање имунитета. Најзначајније су витамин Д, зинк, селен, витамин Ц…

• Витамин Д

Најважнији витамин у борби против свих вируса и бактерија. Нажалост велики проценат становништва има веома низак ниво овог витамина а његова улога је вишеструка за одбрамбену способност организма. Витамин Д се ствара уз помоћ сунца, па је препорука да се сваког дана излажемо сунцу у трајању од минимум 15 минута, што ће бити довољно. Витамин Д се може унети и путем суплементације у виду таблет, капи. Адекватно стварање витамина Д и уношење путем суплемената омогућиће организму да се избори са вирусима али и другим негативним факторима који могу да угрозе наше здравље. Витамин Д се може уносити током читаве године. 

• Цинк и селен

Цинк и селен су веома важни за имунитет. Њихова главна улога је да исправљају грешке које настају приликом деобе ћелија. Адекватна концентрација у организму ће имати улогу да све новонастале грешке на нивоу ДНК исправи а самим тим ће допринети целокупном здрављу и јачању имунитета. Нажалост на овим просторима цинка нема довољно па се свакако мора уносити путем таблета. Важна информација је да се приликом уноса цинка и селена у облику суплемената мора правити пауза. Препорука је да се након три месеца коришћења прави пауза од три месеца.

• Витамин Ц

Витамин Ц је веома важан за имунитет а такође је његова важна улога и у одржавању адекватне функције крвних судова. Особе које у исхрани свакодневно уносе воће и поврће имају адекватну количину овог витамина и немају потребе за додатним уношењем путем таблета. Међутим, особе које у исхрани не користе довољно воћа и поврћа требало би да уносе овај витамин путем таблета.

Ово су неколико елемената који су неопходни да нас заштите, не само од вирусних, већ и од других инфекција. Могу се наћи у свим апотекама а њихова цена варира од пројзвођача до пројзвођача у опсегу од 350 до 1000 динара. Сви препарати витамина Д, зинка, селена и витамина Ц који се налазе у апотекама су провереног квалитета те се могу користити од било ког пројзвођача.

2. Адекватан сан

Спавање је од суштинског значаја за наш организам и без њега људи не би могли нормално да функционишу. Мањак сна може да угрози читави имуни систем. Хронична несаница доводи до повећаног ризика од упала, обољења, слабог, па до потпуног губитка памћења, поремећаја у исхрани и килажи. Такође, може утицати на рефлексе и координацију, а у најтежем случају повећати ризик од хроничних обољења попут канцера и дијабетеса типа 2. Препоручено је да је неопходно од 7 до 9 сати сна да би организам био у стању да се избори са свим негативним факторима, адекватна количина сна је веома важна за имуни систем, недовољно сна свакако утиче на пад имунитета.

3. Физичка активност

Умерена, редовна физичка активност помаже да се повећа функција имунолошког система, подижући ниво белих крвних зрнаца и антитела која се боре против инфекције, повећава циркулацију и смањује хормоне стреса.. Свакога дана, довољно је од пола сата до 40 минута умерене физичке активности у кућним условима, наравно вежбе морају бити индивидуално прилагођене. Такође је веома битно и пешачити, бржим ходом до 3 километара дневно. 

На основу свега горе наведеног може се закључити, да сваки појединац мора да припреми организам  и имуни систем за предстојећи период вирусних, респираторних, инфекција. Адекватан унос витамина Д, зинка, селена и витамина Ц, адекватна количина сна и свакодневна физичка активност биће сасвим довољна да се побољша имуни систем и да се ризик од вирусних инфекција сведе на минимум.

Др Иван Минић


#   Ниш   храна   воће   поврће   савети   исхрана   лекови   јесен   инфекције   витамини   Иван Минић   суплементи
@


 Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима