Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Како попунити Европски извештај о саобраћајној незгоди и зашто звати полицију?

Bookmark and Share

27.03.2023. Зорана Петронијевић

Европски извештај о саобраћајној незгоди се попуњава само у случајевима када нема повређених, када се оба учесника слажу око тога ко је крив и када штета није велика, мања од 200.000 динара или 1.700 евра. Уколико нико не жели да призна кривицу, треба звати полицију да изврши увиђај.

Oсигурање од аутоодговорности
Oсигурање од аутоодговорности

Када попуњавати Европски извештај о саобраћајној незгоди?

Зашто је важно звати полицију?

Чак и ако се учесници у незгоди сложе око свих детаља, треба звати полицију да сачини службену белешку, тј. да утврди стање на терену, да ли је неко од возача пијан или нема дозволу и слично. Европски извештај о незгоди се попуњава и подноси осигуравајућој кући кривца за незгоду, заједно са полицијском службеном белешком.

Шта ако кривац одбије да дође на процену штете?

Ако кривац одбије да дође, то може отежати исплату оштећеном. Због тога је важно направити што више фотографија и видео снимака са лица места, као доказ за осигуравајућу кућу. Уколико се ситуација закомпликује, потребно је потписати посебне изјаве у осигуравајућој кући. Штета би требало да буде исплаћена у року од 8 дана, како налаже Закон о обавезном осигурању о саобраћају.

Како попунити Европски извештај о саобраћајној незгоди?

Ако је у незгоди учествовало два возила, попуњава се само један извештај. Извештај се састоји из два примерка – оригиналног, првог листа, на коме се исписују подаци хемијском оловком, и идентичног листа папира испод њега на који се пресликава све што је исписано на оригиналном листу. Извештај потписују оба возача.

Имајте на уму да Осигуравачи углавном захтевају да сви учесници заједно дођу на пријаву штете, како би могли извршити поређење возила и на основу тога донети коначан суд о околностима настанка исте. Због тога је битно понашати се и са дозом разумевања према другим учесницима у саобраћају. Возите пажљиво!

Како се обезбедити у случају саобраћајне незгоде?

Како би се избегле додатне бриге у случају саобраћајне незгоде, саветује се да се обезбедите годишњим пакетом помоћи на путу за само 3,990 динара. У оквиру Националног пакета, добијате асистенцију са неограниченом километражом шлеповања. На тај начин нећете морати да бринете о вишој цени шлепа која се често наплаћује у таквим ситуацијама.

Још један савет за возаче је да увек имају Европски извештај о саобраћајној незгоди у аутомобилу. Казна за не поседовање извештаја износи од 10.000 до 50.000 динара, па је важно да се на време обезбедите и узмете га у филијали осигуравајуће куће или агенцији која се бави регистрацијом возила.


Саобраћајне незгоде се нажалост дешавају и важно је бити припремљен за такве ситуације. Попуњавање Европског извештаја о саобраћајној незгоди може бити компликовано, али је неопходно како би се штета исплатила на време и како би се избегле неугодне ситуације са кривцем за незгоду. Важно је имати све податке исправно унете у извештај и обезбедити доказе као што су фотографије и видео снимци како би се отклониле сумње о намештању незгоде. Коначно, саветује се да се увек вози пажљиво и поштују друге учеснике у саобраћају.

Веза између европског извештаја и осигарања од аутоодговорности

Постоји веза између европског извештаја и осигурања од аутоодговорности у смислу да осигуравајуће компаније често траже европски извештај приликом обрачунавања премија за осигурање од аутоодговорности.

Европски извештај, такође познат као извештај о историји возила, пружа информације о претходном власништву, историји сервиса и одржавања, као и о било којим претходним оштећењима или судским поступцима повезаним са возилом. Ове информације су корисне за осигуравајуће компаније јер им помажу да процене ризик од осигурања од аутоодговорности за одређено возило и да одреде премију.

Осигурање од аутоодговорности је обавезно у већини земаља Европске уније и покрива одговорност возача у случају штете коју је узроковао другој особи. Премија осигурања од аутоодговорности зависи од бројних фактора, укључујући историју возила, годиште возила, врсту возила, возачеву историју вожње и многе друге факторе.

Стога, европски извештај може бити важан фактор у одређивању премије за осигурање од аутоодговорности, а осигуравајуће компаније често га захтевају приликом обраде захтева за осигурање.


#   полиција   саобраћајна незгода   фотографије   Европски извештај
@


 Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима