Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Како радити у иностранству без познавања локалног језика?

Bookmark and Share

06.01.2023. Никола Стојановић

У данашње време, веома много младих људи жели да оде у иностранство у потрази за бољим послом, већом платом и генерално бољим условима за рад од оних у Србији.

Како радити у иностранству без познавања локалног језика?

Деценије рецесије, инфлације и локалних конфликта нису оставили много простора за напредовање у Србији чак иако радите за инострану фирму. 

Једноставно речено, радници у Србији нису довољно плаћени како би заиста имали онакав живот какав желе. Тржишна цена диктира цену рада без обзира какве квалификације и образовање имате. Стога, млади људи одлазе из земље у нади да ће у иностранству имати боље услове за живот. 

Један од проблема са којима се млади сусрећу је језичка баријера. Главни разлог је што велики број младих или не зна уопште или врло мало познаје страни језик осим можда Енглеског. Како онда радити у иностранству без познавања локалног језика? Ево пар примера.


Рад преко агенција за запошљавање


Данас у Србији постоји много агенција за запошљавање младих и старих у иностранству. Ове агенције сарађују са послодавцима у Немачкој, Пољској, Мађарској и осталим државама Европске Уније. 

Све што је потребно је да се пријавите и пошаљете своју радну биографију. Уколико немате такву, постоје корисни шаблони биографија које могу да вам послуже да направите своју. 

У већини случајева, овакве агенције нуде посао у фабрикама, грађевини и осталим делатностима где познавање локалног језика није неопходно. Уколико јесте неопходно, агенције нуде курс основног познавања локалног језика који морате положити уколико желите да будете примљени на радну позицију. 


Потражите посао директно од послодавца


Као и агенције за запошљавање, већина иностраних послодаваца се рекламира путем Интернета како у свету тако и у Србији. Иако скромно плаћени, наши радници си веома тражени у иностранству и веома цењени због свог знања и вештина. 

Уколико не желите да нека агенција посредује вашим запослењем, увек можете потражити послодоавце преко њихових огласа на разноразном страницима, интернет порталима и друштвеним мрежама. У већини случајева, послодавац ће вам рећи шта вам је све неопходно за запошљење и добијање радне визе која вам омогућава дужи боравак од три месеца на територији Европске Уније.


Да ли је пожељно научити локални језик?


Познавање страног језика је увек пожељно, поготово уколико желите да радите у иностранству. Иако није неопходно, познавање локалног или макар Енглеског језика ће вам омогућити лакше споразумевање са послодавцима и менаџерима, што уједно омогућава и даље напредовање на послу. 

Радници који преко агенција оду на рад у иностранство, имају обетбеђен смештај, намирнице и остале потрепштине тако да немају потребу да комуницирају са локалним продавцима или становништвом. 

Али, уколико идете да радите у иностранство на своју руку, било би пожељно да сте у могућности да се макар основно споразумевате са послодавцима или локалцима како бу вама било лакше да се снађете на послу или исти нађете. Познавање језика је такође још једна ставка коју можете додати у своју биографију која вам може увелико помоћи да лакше нађете посао у иностранству. 


Проналазак посла у иностранству зна да буде компликован јер закони о раду у Србији се увелико разликују од закона у Европској Унији. Без обзира на потешкоће, могуће је брзо и ефикасно наћи посао у иностранству чак и ако не познајете локални језик. Битно је само знати где тражити такав посао и како осигурати своје место у иностраној фирми. 
 


#   иностранство
@


 Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима