Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Куповина преко интернета: да или не?

Bookmark and Share

14.07.2017. Никола Стојановић

Савремени начин живота, који подразумева брзину и недостатак времена за неке ствари које смо раније обављали „лагано“, доноси и иновативности у многим сферама наших живота.

Куповина преко интернета: да или не?

Једна од тих сфера и нешто што радимо свакодневно је свакако куповина. У недостатку времена да идемо по граду и купујемо оно што нам је потребно, све чешће посежемо за куповином преко интернета.

Предности

Брзо, лако и једноставно су три речи које најбоље описују овај начин куповине. Онлине куповина штеди и време и новац. Колико сати или дана би било потребно издвојити како би разгледали маркете и друге продавнице и нашли баш оно што нам је потребно. Куповина преко интернета скратиће и олакшати поступак тражења жељеног предмета, дати нам могућност да проверимо и упоредимо цене и одлучимо се за најповољнију опцију, без додатних трошкова превоза и трошења драгоценог времена.

Недостаци

Оно што се истиче као највећи недостатак је немогућност да се производ види или проба пре него што се обави куповина. Међутим, могућност замене или враћања неодговарајућег предмета је могућа. Као и у свим областима, тако и на интернету постоје они који се баве преварама на разне начине, па се тако неретко догађа да уместо онога што сте поручили добијете предмет лошијег квалитета, или нешто што нисте поручили, као и оштећену робу. 

Шта је могуће купити 

Могућности глобалне мреже су огромне. Како је путем друштвених мрежа могуће разговарати и склапати виртуелна познанства са људима широм планете, тако је могуће и куповати у земљи, али и у иностранству путем сајтова који се баве купопродајом. На овај начин је могуће истражити све што вас занима о жељеном предмету, упоредити цене, начин и брзину испоруке. Могуће је купити било који производ као што је: гардероба, обућа, намештај, књиге, бела техника, ауто делови, ,... Осим материјалних, могуће је купити и нематеријалне ствари, као што су туристички аранжмани и авионске карте, али и видео игре и слично.

Како одабрати сајт за куповину

Као и код класичне куповине најбоље је куповати на већ провереним местима. На тај начин смањујете могућност непријатног изненеђења и проблема. Постоје већ велики и познати сајтови, домаћи и инострани, који имају велику понуду производа, добре цене, а спроводе и одговорну политику заштите података својих потрошача, тако што имају одговарајуће механизме који смањују могућност злоупотребе. Уколико је сајт мање познат, потребно је проверити репутацију виртуелног продавца или продавнице на форумима или друштвеним мрежама. Искуства других корисника могу вам помоћи у одабиру најбољег. 

Могућности плаћања 

Када је у питању плаћање купљене робе, то се може обавити на више начина. Најчешћи начин плаћања је поузећем, тј. када поручена роба стигне на кућну адресу купца. Неки се одлучују за уплату пре слања робе, на рачун продавца, док је употреба платних картица за плаћање преко интернета још увек у мањој мери у употреби. 

Куповина будућности

У нашој земнљи онлине куповина је у порасту последњих година, али смо ипак у заостатку у односу на многе европске и светске земље. Свест наших потрошача о њеним предностима се мења. Једно је сигурно - куповина преко интернета је куповина будућности, јер бенефити које она доноси су значајно већи од недостатака.

Коментара: 0


#   интернет   плаћање   куповина   куповинa преко интернета
@


 


[ Додај коментар ]

Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима