Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Све информације везане за избељивање зуба код зубара

Bookmark and Share

13.07.2016. Никола Стојановић

Сигурно сте већ разматрали опцију да избељивање зуба урадите у стоматолошкој ординацији, јер многи кућни третмани или пасте и течности за испирање зуба нису уродили плодом и жељеним резултатом. Ипак, пре него што се и дефинитивно одлучите за овај процес, важно је знати неке информације о овом третману.

Све информације везане за избељивање зуба код зубара

Избељивање зуба могу урадити само стоматолози

Иако се можда чини сувишним прво поменути овако очигледну информацију, неретко се на избељивање зуба људи одлучују у козметичким салонима. Ово, наравно, никако не представља прави избор, јер зубе могу да Вам избеле само стручњаци, односно Ваш изабрани стоматолог или зубар.  Ако избељивање зуба обавите код нестручног лица и у условима који нису одговарајући, можете имати озбиљне последице по здравља, не само зуба већ и целог организма. Зато је од изузетног значаја најпре се посаветовати са својим стоматологом и проверити колико тачно нијанси је могуће избелити Ваше зубе.

Када није препоручљиво избељивање зуба?

Како се избељивање зуба не препоручује трудницама и породиљама које доје, то се морате стрпити уколико желите овај третман до првог рођендана Вашег детета. Такође, млађима од 16 година се никако не препоручује овај третман, ма колико га желели, јер организам још увек није довољно развијен за овај стоматолошки подухват. Како ће Вам избељивање зуба радити зубар, и он ће Вам дати овакве савете, али треба на време да знате уколико спадате у једну од ове две групе. Стоматолог ће, такође, извршити потребне анализе, у случају да имате поједине здравствене проблеме који могу представљати потешкоћу за овај захват.

Како изгледа процес?

Најпре треба рећи да зубарски третман за избељивање зуба није болан и непријатан, јер се често људи устежу када треба ићи код стоматолога. Било да се избељивање зуба врши ласером или неким хемијским једињењима, сви они активирају процесе у другом слоју зуба – иза зубне глеђи – који неутралишу тамније нијансе и спречавају развој тамних мрља. Може се извршити у једној или више сеанси, у зависности од времена које имате на располагању. Третман за избељивање зуба ради се једном у годину дана до 16 месеци. 

Шта се ради након третмана?

Након третмана треба повести рачуна о исхрани и оралној хигијени. За дуготрајно избељивање зуба значајно је имати увек при руци четкицу и пасту или макар конац за зубе и жваке, које ћете користити након сваког јела. Такође, требало би редовно користити и течност за испирање уста. Здрава исхрана ће Вам такође помоћи да сачувате леп осмех, а за избељивање зуба добро је пресно воће и поврће, попут јабуке, шаргарепе и зелене салате, те често конзумирање воде са неколико капи лимуна.

Шта се не сме након третмана?

Након третмана за избељивање зуба, а како бисте сачували резултате, било би пожељно да промените неке навике, попут пушења, пијења кафе и алкохола, те газираних и енергетских пића. Све ове навике стварају тамне мрље на зубима и мењају њихову боју, те би било добро у потпуности их избацити из своје свакодневице. За ефекте избељивање зуба, чак и ординацијског, погубна је и конзумација вештачких шећера у свим видовима, од слаткиша до грицкалица.

Коментара: 0


#   стоматологија   зуби
@


 


[ Додај коментар ]

Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима