Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Како да знате да ли имате неку болест десни – који су симптоми гингивитиса, пародонтитиса и пародонтопатије 

Bookmark and Share

11.08.2021. Никола Стојановић

Јасно је да се кроз живот добије један сет од 32 стална зуба, и да се за њих морамо побринути тако да потрају што је дуже могуће.

Илустрација
Илустрација

 

Током година, многи обраћајући превише пажње на зубе – забораве у потпуности на десни. Здравље зуба и десни ипак може бити повезано и ићи једно с другим, а када се јаве болести попут пародонтитиса, пародонтопатије, гингивитиса и слично – то може деловати застрашујуће. 

Уколико имате било каквих проблема са деснима, наставите да читате како бисте сазнали што више и проценили што боље о вашем оралном здрављу. 

Шта је гингивитис и да ли је безазлен

У моментима када се на зубима накупља каменац, бактерије у устима напредују. Узрок тога не мора бити само лоша орална хигијена, већ неухрањеност, генетика и употреби разних лекова. Уколико сте приметили често крварење док перете зубе – знајте да то може бити један од упозоравајућих сигнала. Ову болест десни карактеше и осетљивост на додир, натеченост, ружан задах и изразито црвенило. Међутим, иако гингивитис није толико озбиљно стање, може се догодити да овај инфективни проблем пређе у нешто сасвим озбиљније. А то доводи до губитка костију, болести срца, стварања дијабетеса и слично. Уколико приметите да је ваш задах одједном постао знатно ружнији него иначе, или зубно месо које делује као да се повлачи, а хладан напитак вам узрокује бол – посетите стоматолога како бисте утврдили да ли је делимично безазлена форма гингивитиса прерасла у пародонтитис. 

Шта је пародонтитис и који су симптоми

Када запустите ваше зубе, бактерије се множе. Некад и до те мере да ткива десни буду у потпуности уништена. Онда ткива немају довољно снаге да држе зубе и они благовремено испадају. Болно жвакање, климави зуби, гној из десни – само су неки од симптома пародонтитиса. Добро је знати да код ове болести постоје 3 фазе и услед тога кључно је да код првих симптома предузмете мере лечења. Ваш стоматолог може утврдити факторе који су довели до настанка болести или погоршања, урадити снимак рендгеном, и у складу са тим приступити сложеном лечењу. Нешто слична ситуација настаје и код пародонтопатије – прогресивног оболења зуба и ткива. 

Зашто настаје пародонтопатија и до чега доводи

Главни узрочници ове опаке болести јесу наслаге на зубима. Парoдонтопатија у почетном стадијуму напада десни и доводи до тога да их провоцира сваки надражај. Прање зуба и звакање тврђе хране може учинити да се створе отоци, цисте или гнојне кесе. Затим долази до погоршања болести и губитка зуба. Уколико имате парадонтопатију – лечење ће бити сигурно дуготрајно. Оно подразумева бољу оралну хигијену, употребу разних раствора за испирање уста, антибиотика, елиминисање каменца, киретажу џепа или калемљење костију. Са парадонтопатијом долази и пародонтални џеп који представља толико оштећење да је штета видна голим оком. 

У локалној анестезији стоматолог може смањити деструктивне процесе. Када је реч о пародонтопатији, важно је нагласити да ова претња једном појављена не може бити у потпуности заустављена. Али зато, могуће је да се усредсредите на превентивне мере. 

Како спречити болести десни

Без обзира да ли је у питању пародонтитис, пародонтопатија, гингивитис или нека друга болест десни – знајте да их можете спречити на време. Темељно перите зубе неколико пута дневно, користите дезинфикационо средство за испирање и конац како се храна не би заглављивала у шупљинама. Поред тога, редовно посећујте стоматолога и решавајте на време каменац и каријес. Поведите рачуна уколико имате дијабетес, хормонске промене, користите лекове за притисак, депресију или пушите. Ипак, здрав осмех – треба вам бити на првом месту.


#   болест   стоматологија   зуби   десни   парадентопатија
@


 Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима