Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Фиксна протеза за зубе- за лепши и здравији осмех

Bookmark and Share

11.08.2021. Никола Стојановић

У данашње време није реткост видети особу чији осмех краси фиксна протеза за зубе.

fisna proteza za zube
fisna proteza za zube

Многи се можда не би сложили око тога да она краси осмех, али свакако чини да постане красан. И док лепота осмеха спада у домен естетике, постоји и она друга страна која се тиче оралног здравља, која не само да се не сме занемарити већ треба бити приоритет.

Фиксна протеза код деце

Здравље и брига о зубима започиње од најранијег узраста и она умногоме зависи од родитеља и самог детета. Међутим, ту није занемарљив и генетски фактор, те дете може наследити збијеније или разуђеније зубе, уску вилицу итд. У том случају, када детету избију сви стални зуби, препоручује се фиксна протеза за зубе. То се дешава у узрасту око 12. године, и то се наводи као период у коме је ношење најефикасније. С друге стране, неки стручњаци из области стоматологије заступају мишљење да је то прерано, јер је дете још у развоју и вилична кост се још није потпуно развила. Приметно је да све више деце носи фиксну протезу и да је то постала уобичајена и нормална појава, те се ретко могу чути задиркивања на рачун оних који носе протезу. Постоје чак и протезе са јарким бојама и управо су оне веома чест избор тинејџера.

Фиксна протеза код одраслих

Да никад није касно водити рачуна о здрављу и изгледу зуба, доказују они који у својим тридесетим и четрдесетим одлуче да фиксна протеза за зубе буде део њиховог осмеха. Иако важи да, као и код неких других здравствених проблема, највише ефекта има када се са лечењем крене раније, код фиксне протезе у каснијем животном добу корекција може да траје дуже, али резултат је потпун. Наравно, то колико ће пацијент носити протезу зависи и од тога какво је стање самих зуба, односно колики обим корекције треба да се постигне. Међутим, разлог због кога се и у старијем узрасту пацијенти одлучују за ношење фиксне протезе јесу и болести зуба које настају услед тескобе зуба као што је парaдeнтоза. Добро је познато да је управо ова болест узрок губитка зуба, те треба на време установити и предупредити могуће проблеме. 

Шта подразумева ношење фиксне протезе

Најпре треба урадити преглед и направити снимак вилице, на основу чега се планирају даљи кораци. Дешава се да је потребно да пацијент, уколико је тескоба зуба у питању, извади неки зуб или да се сузи. Када се постави фиксна протеза за зубе, редовни одласци на контролне прегледе су изузетно важни. На њима стоматолог прати како се зуби померају и врши подешавања самог апарата. Затим, оно на шта се обраћа посебна пажња јесте орална хигијена која је са фиксном протезом нешто више специфична и захтевна. Такође, постоји алтернатива када је потребно урадити одређену малу корекцију, а то је фолија за исправљање зуба. Она није фиксна, провидна је и готово неприметна, с тим што се и она носи током највећег дела дана, а ноћу обавезно.

Фиксна протеза за зубе поставља се по препоруци стоматолога, и то специјалисте за протетику. Више о самом избору протеза за зубе или некој другој интервенцији можете прочитати овде.


#   стоматологија   зуби   Финска   протетика   протеза   зубна протеза
@


 Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима