Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Заштита некретнине од провале

Bookmark and Share

11.02.2021. Никола Стојановић

Сваки пут када од комшија или познаника чујемо да је њима или некоме кога познају неко провалио у стан и из њега однео драгоцености, начинивши притом и одређену штету, као и сваки пут када се у медијима износе забрињавајуће статистике о повећаном броју провала и упада у станове, понашамо се као да је то нешто што нама не може да се деси, јер довољно водимо рачуна а и вероватноћа је заиста мала. 

Заштита некретнине од провале

Стварност је нешто другачија, па је вероватноћа да сачувате своју имовину од лопова без предузимања одређених мера предострожности једнака вероватноћи да у шетњи по парку, без гледања где стајете, не угазите у псећи измет који бахати власници паса нису покупили за својим љубимцима. 

Другим речима, не предузимајући ништа, изазивамо судбину, па није питање да ли ће се немили догађај стварно десити, већ само када ће се десити. Како бисте себе и своје ближње заштитили од материјалних губитака и излагања стресу, постоји неколико ствари које можете предузети.

Заштитите врата и прозоре

Први корак у заштити стана је обезбеђивање свих могућих отвора кроз које провалници могу да уђу у њега. Прозори су посебно остељива тема за оне који живе у приземљу, мада нешто спретнији лопови умеју да, користећи олуке, симс, дрвеће или структуру фасаде, досегну и до станова на првом или чак у код појединих зграда и другом спрату. 

Најефикасније решење у овом случају су решетке, које осим безбедносног могу остварити и декоративни ефекат, уколико се потрудите да пронађете неку од стилизованих верзија. Битна карактеристика сигурносне решетке је да постоји могућност брзог уклањања са унутрашње стране у случају  било какве непогоде. Сигурносна врата, иако представљају нешто већи трошак, донеће укућанима осећај сигурности и мање брига за личну имовину, док ће већину провалника одвратити од вашег стана. 

Алтернативно решење, у случају да сигурносна врата представљају превелики издатак, може бити и ојачана брава, која би оног ко намерава да вас опљачка натерала да потражи нешто лакшу препреку на другом стану, која би му одузела мање времена. Поменуте баријере позитивно ће утицати на цену ако се њихова уградња врши у циљу продаје или за издавање станова.

Инсталирајте видео надзор

Постављање камера пружа могућност да у било ком тренутку знате шта се у и око вашег стана дешава и даје предност над уљезима, јер док они претурају по стварима у потрази за драгоценостима, полиција, коју сте на време обавестили, јер увелико на путу ка њима да их спречи да отуђе ваше власништво. 

У већини случајева је и само постојање камера довољно да их одврати од покушаја провале. Модерније верзије ових уређаја пружају могућност надзора путем паметног телефона а доступне су и камере које реагују искључиво на покрет у простору који надзиру.

Створите илузију да некога има у стану

Како бисте се додатно осигурали, потрудите се да постигнете утисак да стан није празан, посебно када одлазите на одмор или сте дуже одсутни. 

Замолите комшије од поверења или неку блиску особу да повремено обиђе стан, како би обманули лопове који можда извиђају терен. Препоручљиво је не остављати до краја спуштене ролетне на свим прозорима и навучене завесе, док ће само једна лампа са тајмером који ће је укључивати на неколико сати током ноћи само појачати утисак да је неко ипак код куће.

 


#   крађа   безбедност   некретнине   провалници
@


 Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима