Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Значај редовног чишћења ДПФ филтера

Bookmark and Share

12.06.2020. Зорана Петронијевић

Савремени аутомобили постају све снажнији, али и тиши у раду како је наука и технологија напредовала. До тога је дошло због строжијих еколошких стандарда. Поред тога, произвођачи аутомобила су управо из тог разлога морали да почну са уградњом филтера честица чађи у дизелаше.

Чишћење ДПФ филтера
Чишћење ДПФ филтера

Шта је ДПФ филтер?

Задатак ових филтера јесте да смањи избацивање честица у атмосфери, и на тај начин се води више рачуна о заштити животне средине. 

Како уочити проблем са ДПФ филтером?

ДПФ филтер поседује на себи шест сензора који воде рачуна о стању издувних гасова који на тај начин долазе из мотора. Управо захваљујући овим сензорима, возач захваљујући рачунару аутомобила препознаје само стање у филтеру, мерећи притисак у коморама испред, као и иза филтера, као и ниво чађи и пепела у систему. 

Када је у питању ДПФ филтер, постоји пасивна и активна регенерација. Оног тренутка када је ниво чађи у овом филтеру већи него што пасивна регенерација може да среди, рачунар помоћу лампица на контролној табли аутомобила сугерише возачу да започне дужу вожњу при већој брзини. Када дође до тога, онда се повећава температура у ДПФ филтеру и спроводи се активна регенерација. Међутим, и приликом упозорења, често се дешава да возачи не испоштују препоруку свог аутомобила и не помогну му у регенерацији филтера. То доводи да се филтер препуни честицама чађи, а онда је потребно купити нов филтер који кошта неколико хиљада евра, или очистити исти филтер у сервис. Чишћењем дпф филтера у сервису ћете доста уштедети, а цене иду од 60 евра па навише, у зависности од модела и степена квара. У случају чишћења ДПФ филтера у сервису, врло је важно да се очисти на прави начин, јер у супротном може бити уништен. 

Чишћење ДПФ филтера

Када је у питању чишћење ДПФ филтера, постоји неколико начина како може да се изврши. Први начин је да власници аутомобила са овим филтером повремено изађу на аутопут како би аутомобил, при већој али константној брзини самостално очистио филтер. Други начин је да се повремено користе адитиви који штите ДПФ филтер, и они се додају у резорвоар за гориво. И последњи, трећи начин чишћења ДПФ филтера је професионално чишћење које се може обавити у бројним фирмама. Када су у питању ове фирме, користи се Ецо Бластер технологија која представља једну од најчешће коришћених технологија данас и током самог поступка, овај филтер мора да загреје на високој температури, а после тога се третира хемијским средствима које га освежавају и на тај начин га оспособљавају да и даље обавља своје функције.

Поставља се питање зашто је потребно чистити ДПФ филтер? Постоји неколико разлога зашто треба редовно и правилно чистити ДПФ филтер. Први разлог је тај што запушени филтер смањује радне перформансе мотора и ограничава његов рад на 2800 обртаја по минуту. Други разлог је тај што се ризикује оштећење турбине, егр вентила, дизни, карика, клипова, као и осталих делова мотора. Последњи разлог, али свакако не и најмање важан, јесте тај што је цена новог исувише висока. Управо, због ових разлога многи власници аутомобила сматрају да треба скинути ДПФ филтер. Међутим, у случају његовог скидања, губи се свака Еуро норма. 

Коментара: 0


#   аутомобили   чишћење   дизел   филтер
@


 


[ Додај коментар ]

Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима