Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Делегација нишког Факултета спорта на Европском првенству кошарке у колицима у Сарајеву

rssBookmark and Share

Ниш 26.09.2023. Јужна Србија Инфо

Делегација Факултета спорта и физичког васпитања Универзитета у Нишу је на позив Савеза кошарке у колицима Босне и Херцеговине (СКК БиХ) боравила у Сарајеву на Европском првенству Ц дивизије. Чланови делегације, проф. др Марко Александровић и др Миљан Хаџовић, имали су прилику да обнове старе и успоставе нове контакте.

Делегација нишког Факултета спорта на Европском првенству кошарке у колицима у Сарајеву

СКК БиХ је један од најорганизованијих савеза у оквиру IWBF – Europe. Прошле године су били квалитетни домаћини Европског првенства Б+Ц дивизије, а ове године, иако нису учесници, додељено им је домаћинство. Дуги низ година сарађујемо са СКК БиХ чији председник, г. Алага Пашић. Сарадња је изродила пријатељство. Да будем прецизан – тај савез осећамо својим.“ – објаснио је проф. др Марко Александровић.

Иако је, поред представника поменутог факултета, у техничкој организацији такмичења било представника Србије, репрезентација се није појавила.

„Тачно је, репрезентације Србије нема на првенству, жал је свих људи из IWBF - Europe, СКК БиХ и учесника. Разлози за познати, али нису у нашем академском домену. Ипак, Србија је била видљива присуством делегације нашег факултета. Пројектно сарађујемо и сарађиваћемо са свим међународним партнерима.“ – рекао је др Миљан Хаџовић.

 

СПОРТИСТИ СА ИНВАЛИДИТЕТОМ – УСПЕШНИ ПРЕДУЗЕТНИЦИ

Чланови делегације су боравак у Сарајеву искористили за активности у пројекту Ерасмус плус под називом ”Paraentrepreuship in sport - PTA”. Реч је о пројекту који се реализује са партнерима из Бугарске, Румуније и Хрватске, а односи се на дуалну каријеру спортиста са инвалидитетом (параспортиста) са посебним акцентом на предузетништво.

„Спортска каријера особа са инвалидитетом има свој век трајања. Потребно је да упоредо са спортском каријером развија и она друга, дуална. Мора се направити равнотежа између спорта са једне стране и других животних области са друге стране“. – рекао је проф. др Марко Александровић.

Током такмичења у Сарајеву су обављени састанци са представницима Босне и Херцеговине и Чешке који су успешни параспортисти са завидном дуалном каријером (предузетништво, управљање у спорту, образовање, породица). смо да у земљама које нису чланови нашег партнерства нађемо примере изврсности у дуалним каријерама. Намера је била да у земљама које нису чланови нашег партнерства нађемо примере изврсности у дуалним каријерама, а то су мр Сабахудин Кеч из Сарајева и г. Мирослав Шперк из Чешке.

  • дугогодишњи пријатељ, г. Кеч је цивилна жртва рата, особа са параплегијом, успешан кошаркаш у колицима на континенталном нивоу, магистар спортских наука, доказан спортски радник, остварен породично, који скоро 20 година води једну од најуспешнијих компанија за ортопедска помагала, санитетски и рехабилитациони програм, која је регионално препозната и запошљава много људи. С друге стране, г. Шперк је жртва саобраћајне несреће, особа са параплегијом, сребрни параолимпијац у параатлетици, успешан спортски функционер, породичан човек, суоснивач и директор компаније за производњу колица свих врста која има развијену мрежу клијената у средњој Европи.“ – рекао је проф. др Марко Александровић.

Разговори са г. Кечом и г. Шперком су помогли да се додатно дефинишу критеријуми и путеви за стицање знања и компетенција из предузетништва, са фокусом на популацију особа са инвалидитетом, а посебно параспортиста.

 


#   Ниш   Факултет спорта и физичког васпитања   Европско првенство   Марко Александровић   кошарка у колицима   Миљан Хаџовић
@


 



Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима