Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Ипак вест: Он је понос Србије и Ниша

rssBookmark and Share

05.08.2015. Телеграф, Јужна Србија Инфо

Он је понос Ниша и Србије, има само осам година, а већ је европски шампион у шаху!

Ипак вест: Он је понос Србије и Ниша

Јован је на такмичењу које је окупило децу из целе Европе, од девет одиграних партија победио у седам, што му је донело златну медаљу, пехар и отворило пут ка Светском првенству за младе шахисте које ће у октобру бити одржано у Грчкој

Осмогодишњи Нишлија Јован Стевановић освојио је прво место на Европском првенству младих у убрзаном шаху.

– Он је мене притиснуо, једно време је био бољи али је изгубио много времена па је почео онда да брза и греши. Е, тада сам ја њега притиснуо и победио га – овако осмогодишњи Нишлија Јован Стевановић описује финални меч са противником из Норвешке који му је донео шампионску титулу на Европском првенству младих у убрзаном шаху одржаном минулог викенда у Новом Саду.

Јован је на такмичењу које је окупило децу из целе Европе, од девет одиграних партија био бољи у седам што му је донело златну медаљу, пехар и отворило пут ка Светском првенству за младе шахисте које ће у октобру бити одржано у Грчкој.

Европски шаховски шампион каже да му је љубав према овом спорту усадила мајка.

– Пре две године мама ми је предложила да ме научи да играм једну игру. Врло брзо сам схватио како се крећу фигуре и шта која може и почео да побеђујем маму. Она је препознала мој таленат и уписала ме у шаховску секцију Дечјег културног образовног центра. Мој тренер Драган Живић је врло брзо видео да сам нешто посебно и почео да ради са – прича за Телеграф мали Нишлија поносно показујући медаљу и пехар и додаје:

– Када сам победио све другаре почео сам да се такмичим на турнирима. Први пут сам наступио на турниру у Нишкој Бањи, тамо се нисам прославио али нисам одустао и сада сам европски шампион.

На питање да ли зна ко су Карпов и Каспаров одговара као из пушке, “Знам они су светски шампиони”, и признаје да сања о томе да постане шаховски професионалац. Међутим, као што увек у Србији бива, оно што би могло да омете Јованове снове су паре.

– Да је Европско првенство било у неком другом европском граду, а не у Новом Саду не бисмо могли да одемо јер за то немамо новца и не бисмо никад сазнали колико је Јован велики играч. Ово је била велика срећа, надам се да ће нас послужити и надаље како би мој син могао да заигра на Светском првенству у Портокарасу – каже Јованова мајка Верица.

А, породица Стевановић могла би да још нешто пружи шаховском свету.

Моја шестогодишња ћерка такође игра шах. Када је Јован почео да кући доноси медаље, а има их већ четрдесетак, није била много заинтересована за његове успехе. Међутим, када су почели да стижу пехари њена реакција се променила. Желела их је и она, почела је да игра шах и у наш дом већ донела две медаљице – истиче поносна мајка.

Сви они који желе да помогну Јовану да отпутује на Светско првенство могу се јавити на телефон његовог клуба “Комрен” 018583808.


#   шах   Драган Живић   дете   прво место   Европско првенство   Јован Стевановић   светско првенство
@


 



Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима