Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Ipak vest: On je ponos Srbije i Niša

rssBookmark and Share

05.08.2015. Telegraf, Južna Srbija Info

On je ponos Niša i Srbije, ima samo osam godina, a već je evropski šampion u šahu!

Ipak vest: On je ponos Srbije i Niša

Jovan je na takmičenju koje je okupilo decu iz cele Evrope, od devet odigranih partija pobedio u sedam, što mu je donelo zlatnu medalju, pehar i otvorilo put ka Svetskom prvenstvu za mlade šahiste koje će u oktobru biti održano u Grčkoj

Osmogodišnji Nišlija Jovan Stevanović osvojio je prvo mesto na Evropskom prvenstvu mladih u ubrzanom šahu.

– On je mene pritisnuo, jedno vreme je bio bolji ali je izgubio mnogo vremena pa je počeo onda da brza i greši. E, tada sam ja njega pritisnuo i pobedio ga – ovako osmogodišnji Nišlija Jovan Stevanović opisuje finalni meč sa protivnikom iz Norveške koji mu je doneo šampionsku titulu na Evropskom prvenstvu mladih u ubrzanom šahu održanom minulog vikenda u Novom Sadu.

Jovan je na takmičenju koje je okupilo decu iz cele Evrope, od devet odigranih partija bio bolji u sedam što mu je donelo zlatnu medalju, pehar i otvorilo put ka Svetskom prvenstvu za mlade šahiste koje će u oktobru biti održano u Grčkoj.

Evropski šahovski šampion kaže da mu je ljubav prema ovom sportu usadila majka.

– Pre dve godine mama mi je predložila da me nauči da igram jednu igru. Vrlo brzo sam shvatio kako se kreću figure i šta koja može i počeo da pobeđujem mamu. Ona je prepoznala moj talenat i upisala me u šahovsku sekciju Dečjeg kulturnog obrazovnog centra. Moj trener Dragan Živić je vrlo brzo video da sam nešto posebno i počeo da radi sa – priča za Telegraf mali Nišlija ponosno pokazujući medalju i pehar i dodaje:

– Kada sam pobedio sve drugare počeo sam da se takmičim na turnirima. Prvi put sam nastupio na turniru u Niškoj Banji, tamo se nisam proslavio ali nisam odustao i sada sam evropski šampion.

Na pitanje da li zna ko su Karpov i Kasparov odgovara kao iz puške, “Znam oni su svetski šampioni”, i priznaje da sanja o tome da postane šahovski profesionalac. Međutim, kao što uvek u Srbiji biva, ono što bi moglo da omete Jovanove snove su pare.

– Da je Evropsko prvenstvo bilo u nekom drugom evropskom gradu, a ne u Novom Sadu ne bismo mogli da odemo jer za to nemamo novca i ne bismo nikad saznali koliko je Jovan veliki igrač. Ovo je bila velika sreća, nadam se da će nas poslužiti i nadalje kako bi moj sin mogao da zaigra na Svetskom prvenstvu u Portokarasu – kaže Jovanova majka Verica.

A, porodica Stevanović mogla bi da još nešto pruži šahovskom svetu.

Moja šestogodišnja ćerka takođe igra šah. Kada je Jovan počeo da kući donosi medalje, a ima ih već četrdesetak, nije bila mnogo zainteresovana za njegove uspehe. Međutim, kada su počeli da stižu pehari njena reakcija se promenila. Želela ih je i ona, počela je da igra šah i u naš dom već donela dve medaljice – ističe ponosna majka.

Svi oni koji žele da pomognu Jovanu da otputuje na Svetsko prvenstvo mogu se javiti na telefon njegovog kluba “Komren” 018583808.


#   šah   Dragan Živić   dete   prvo mesto   Evropsko prvenstvo   Jovan Stevanović   svetsko prvenstvo
@


 



Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima