Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Završen šahovski turnir "Gran pri" Niša 2013.

rssBookmark and Share

25.01.2014. FM i IA Dragan Živić, Predsednik Gradskog ŠS Niša

Gradski šahovski savez Niša organizovao je FINALE GRAN PRI NIŠA 2013 –, 22. januara 2014. godine.

Završen šahovski turnir "Gran pri" Niša 2013.

Nakon 11 kvalifikacionih turnira, sa 189 učesnika, iz Niša, ali i iz opština koje gravitiraju ka Nišu, 11. najuspešnijih, sa pravom nastupa i 1 takmičar koji je kao rezerva zamenio FM Ljubomira Biljanića, odigrali su finalni turnir.

Igralo se 11 kola, po Bergerovom sistemu, uz tempo igre od 5 minuta za razmišljanje, po igraču, po Pravilima igre FIDE i dodatku za brzopotezni šah.

Prostorije Šahovskog doma su bile poprište uzbudljivih borbi i oduševljenja ili     razočaranja kibicera i navijača. Učestvovala su 2 VM, 3IM, 3FM i 4 MK, od čega 2 sa balom za IM.

Pobednik GP Niša za 2013. godinu je IM Nebojša Kostić, sa 8 poena, koliko je osvojio i vicešampion, VM Miroslav Miljković. Prvo mesto popularnog Koleta je iznenađenje samo za mlađe šahiste i za one koji se ne sećaju perioda, kada je IM Kostić briljirao na tempu od 3 minuta po igraču. Period kada je skoro bio profesionalni brzopotezni šahista, a u poslednje vreme briljira na sajtu „Playchess“. Sveži VM Miroslav Miljković je potvrdio vrhunske „revolveraške“ sposobnosti. Na trećem mestu je VM Miroslav Tošić, sa 7 poena, što je dobar rezultat, ali nije uspeo da odbrani tron od prošle godine.

Miljenik publike, 14-to godišnji Vuk Đorđević, jedan od bisera niškog novog talasa, je osvojio visoko IV mesto, sa 6,5 poena i najavio vrhunske domete. IM Branimir Maksimović je V, sa 6 poena, što je uspeh nakon slabog starta. MK, sa jednom IM normom,  Stefan Mladenović,  nedavni pobednik OPEN-a u Paraćinu, je kao rezerva, na mala vrata ušao u finale, a po pozicijama je mogao i do pobedničkog postolja. FM Goran Terzić, takođe, nekada jedan od najboljih cugeraša stare SFRJ, je osvojio VII mesto, sa 5,5 poena. Očekivalo se više od jednog od najboljih iz kvalifikacija, ali premor je uzeo svoj danak.

FM Dragan Živić je u III i IV kolu izgubio 2 totalno dobijene partije, pa je dobar finiš ipak popravio utisak, za osvojeno VIII mesto. Voditi Gradski ŠS Niša, „rvati se sa nedostatkom finansija“ u hronično siromašnoj sredini i igrati turnire je skoro nespojivo.

MK Mario Livaja, jedan od najboljih cugeraša u prethodna 3 ciklusa, je slabo startovao, a „Caissa“ mu je potpuno okrenula leđa, tako da je osvojio svega 4 poena i IX mesto.
Više se očekivalo od ŽIM Maje Veličkovski-Nejković, koja je na „Cugerima petkom u Nišu“ sa lakoćom igrala i pobeđivala prethodnih nekoliko meseci. Više se očekivalo i od MK Nemanje Živkovića, koji je osvojio tek XI mesto i nije potvrdio sjajan rezultat se prethodne lige, i osvajanje IM norme.

FM Darko Mitrović, takođe. Nosilac IM bala je osvojio XII mesto, sa svega 3 poena, a da je rezultat proporcionalan pozicijama, bio bi u samom vrhu.

FA Aleksandar Raković je bez problema sudio finalni turnir, a direktor turnira i delimični sponzor, je bio Dragan Radenković-Pižon, poznati šahovski mecena iz Knjaževca.

Nagradni fond od 21.000 dinara i 3 umetničke slike obezbedili su ED „Jugoistok“-Niš, Dragan Radenković-Pižon i Gradski ŠS Niša.

Pisac Dragan Marinković, član UO Gradskog ŠS Niša, je na zatvaranju turnira, uručio pobedniku turnira, IM Nebojši Kostiću, svoj nagrađeni roman „Čvor u mozgu“.

Završen je III ciklus GP brzopoteznih turnira, a već 29.1. 2014. godine kreće IV GP Niša 2014, turnirom Memorijal Dragiše Bulatovića 2014.


#   šah   Dragan Živić   Dragan Marinković   prvo mesto   Stefan Mladenović
@


 



Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima