Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Још један успех - студенти нишког ДИФ-а на Светском скијашком првенству у Италији

rssBookmark and Share

Ниш 04.02.2021. Јужна Србија Инфо

Студенти Факултета спорта и физичког васпитања у Нишу, Михајло Ђорђевић и Веселин Златковић али и чланови државног тима Србије у скијању, представљаће од 7. до 21.фебруара, нашу земљу, град Ниш, своје родно место Књажевац, али и Факултет спорта и физичког васпитања Нишу, на Светском првенству у скијању у Италији.

Још један успех - студенти нишког ДИФ-а на Светском скијашком првенству у Италији

Првенство се одржава у Италији у месту Кортина д Ампецо (Cortina d'Ampezzo) У скијашком умећу опробаће се на стазама планине Доламите на Алпима. Одлазак на Светско првенство за њих је и велики успех али и велика шанса за наставак скијашке каријере мада ови млади момци, који су буквално одрасли на скијама и Старој планини, истичу да не размишљају о пласману јер су најмлађи такмичари на овом Светском првенству. Заједно са њима пут Италије кренуће и др Зведан Савић, професор на Факултету спорта и физичког васпитања у Нишу.

Младим скијашима је пуно успеха пред одлазак за Италију пожелео и декан ФСФВ професор др Милован Братић који не крије да се поноси успехом својих студената јер је то само још једна потврда да се на овом факултету посебна пажња поклања младим спортистима и њиховом напредовању, а млади су то и те како препознали.

Михајло Ђорђевић је члан репрезентације и студент треће године ФСФВ. Пре само неколико дана вратио се са практичне наставе из скијања која је одржана на Копаонику. Скијањем се бави 10 година и иза себе има доста запажених резултета. Чињеница да сада одлази на Светско првенство само потврђује квалитет овог младог спортисте.

 „Светско првенство у скијању за мене је велики изазов посебно када се има у виду податак да сам један од најмлађих учесника. То је прилика да се сретнем са скијашима из целог света, а то је, у сваком случају, велико искуство за мене које ће ми помоћи у даљој каријери. Од скијаша који су најбољи у свету пуно тога може да се научи. Ово је прилика да то и учиним“, каже Михајло.

Он додаје да успеху пред којим се сада налази доста дугује и факултету чији је студент.

„Изабрао сам овај факултет управо из тог разлога јер пружа велике могућности професионалним спортистима. Професори нам увек излазе у сусрет, помажу да одрадимо све обавезе које имамо због честог одсуствовања са наставе јер припреме са репрезентацијом то од нас захтевају. На факултету имамо добре услове за кондиционе припреме, али су нам тренинзи углавном ван Србије у Италији или Аустрији. Осим тога на факултету чији смо студенти можемо да обавимо и сва тестирања која се од нас траже јер факултет има лабораторију у којој је то могуће урадити“, каже Михајло.

Михајло и Веселин, који је на скијама од своје пете године, вишеструки су прваци државе у својим категоријама, а могу да се похвале и медаљима са међународних такмичења.Чланови су Скијашког клуба „Миџор“ у Књажевцу. Светско првенство је, ипак, изазов своје врсте.

„Студент сам прве године и нисам случајно изабрао нишки Факултет сорта. Овде сам по препоруци професора др Звездана Савића и колега из репрезентације, а основни мотив да упишем овај факултет била је чињеница да професори имају пуно разумевања за спортисте који се професионално баве спортом, да су услови за тренирање и студирање више него одични, али и да нам се пружа могућност да напредујемо и усавршавамо се, како у спорту којим се бавимо, тако и у науци“, каже Веселин.

Додаје да отићи на Светско првенство није мала ствар и да сам пласман значи пуно.

„То је за мене само нов подстрек да наставим и даље да се бавим овим спортом и да на тренизнима будем што упорнији како бих на такмичењима постигао што боље резултете“, додаје Веселин водећи се оном старом спортском изреком да се медаље освајају на тренинзима, а на такмичење са само одлази по њих.

На нишком Факултету спорта и физичког васпитања не крију да се поносе својим студентима који постижу изузетне резултате на спортским теренима. То важи и за Михајла и Веселина.

„Ово је 46 Светско првенство у скијању и ми смо изузетно поносни тиме што ће наши студенти учествовати на њему.Репрезентација Србије учествује са 4 такмичара, а двојица су са нашег факултета. Они ће покушати да се квалификују за финалну трку и да постигну што бољи пласман у скијашком свету“, каже др Звездан Савић.

Каже да факултет има одличну сарадњу са свим спортистима, а све захваљујући декану др Миловану Братићу и продеканима, који су омогућили такав рад.

„Део професионалних активности што се тиче спортских мерења, управо је реалозовано на самом факултету који располаже савременом лабораторијом која је на располагању свим спортистима па младим скијашима“, додаје др Звездан Савић.

Младе скијаше и њиховог професора на путу до Италије очекују и тестирања на вирус короне. Мораће да обезбеде ковид пасош и ковид образац, да ураде ПСР тестове 10 пре одласка и 72 сата пре пута. Кажу не смета им то јер је Светско првенство које је пред њима за њих сада изазов над изазовима.


#   Ниш   скијање   студенти   Аустрија   Факултет спорта и физичког васпитања   Милован Братић   светско првенство   Светско првенство у скијању   Михајло Ђорђевић   Веселин Златковић   Звездан Савић
@


 



Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима