Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Студенти Факултета спорта у Нишу успешно савладали технику скијања на белим стазама Копаоника

rssBookmark and Share

Ниш 12.02.2023. Јужна Србија Инфо

Студенти треће и четврте године Факултета спорта и физичког васпитања у Нишу, њих око 200 и ове сезоне, успешно су савладали практичну наставу из предмета Скијање. Настава се одвијала под будним оком тима професора на челу са проф. др Љубом Павловићем.

Студенти Факултета спорта у Нишу успешно савладали технику скијања на белим стазама Копаоника

Студенти су пре одласка на праксу детаљно упознати како да заштите себе и друге, а према речима декана Факултета професора др Милована Братића , практична настава је протекла у најбољем реду. Међу студентима није било болесних али није било ни повреда.Ове године су на Копаонику са студентима и професорима бораве и 26 стручњака из седам земаља са којима се реализује и Еразмус плус пројекат "Ски изи".

Подељени у две гупе, око 200 студената ФСФВ треће и четврте године и ове сезоне практичну наставу из скијања спроводе на Копаонику. Настава се

одвијала под будним оком професора на челу са др Љубом Павловићем.

Факлтета спорта професор др Милована Братић, практична настава је протекла у најбољем реду. Време им на почетку није ишло на руку, али су услови почев од хотела до стаза били изванредни тако да су професори одлично одрадили свој посао.

„Оно што је најбитније није било повреда, није било ни болести, студенти су са успехом савладали тај део курса неопходног да положе испит, а и због њиховог личног знања. Велики је број студената који не знају да скијају, који су први пут стали на скије, али су сада савладали и ову вештину“, истиче Братић.

Факултет спорта се разликује од осталих факултета јер студенти нису стално у школским клупама, већ су напоље са својим професорима. На Копаонику је сваки професор радио са по седам, осам студената. Када су мање групе и професори могу да посвете више пажње, јер им је циљ да када већ дођу овде студенти, плате смештај и опрему, да стекну и нову вештину, која им сутра може бити позив.

Задовољан је и вођа тима проф. др Љуба Павловић, професор Факултета спорта и физичког васпитања

„Ја сам изузетно задовољан с обзиром на чињеницу да је велики број студената по први пут на планини, а да су сви савладали основне елементе скијашке технике, а то ће доказати и на испиту, накрају боравка на планини“, казао је професор др Љуба Павловић и додао да су из године у годину искуства слична. Генерације студената се не разликују много, а крајњи циљ је исти, да буду обучени у основним елементима скијашке технике, да им професори приближе планину, а оно што је најбитније, је да их врате здраве кући. 

„Прошле године сам научио да скијам, то ми је био први пут, сада ми је већ све познато. Веома лепо искуство, дружење, нова знања која много значе, јер можда неко постане ски инструктор и од тога зарађује и живи“, рекао је Миљан Цветковић, из Врања, студент четврте године Факултета спорта и физичког васпитања.

„Ово ми је друга година на Копаонику, тако да сам тада први пут стала на скијем, сада усавршавам. Захваљујући нашим меторима, доста сам тога научила и свакако ћу још  који пут да дођем овде“, искрена је Сара Стојановић, из Јагодине, студент треће године нишког Факултета спорта..

Поред редовне дневне практичне наставе организоване су и вечерње активности, ноћно санкање и скијање, у сали се играју кошарка и фудбал. На тај начин време које проводе на Копаонику максимално је испуњено активностима.

И ове године, већ трећу годину заредом, на Копаонику је споведен  и пројекат Ски изи, који је међународног карактера и у ком учествује седам земаља и 11 институција, а нишки факултет је једини представник из Србије.

„Ове године угостили смо 26 стручњака, професора, ски инструктора. Изузетно сам задовољан тим пројектом. Са инжињерима Елана смо развили скије које ће бити доста флексибилније како би смо решили проблем код деце почетника, нескијаша, да тежиште тела пребаце напред. Те скије ћемо донирати, а основни циљ пројекта је да усвојимо јединствену методику обуке деце нескијаша“, истакао је Павловић и најавио да ће ускоро бити направљена мобилна апликација на 11 језика и у којој ће бити описани сви кораци до првог заокрета.

Као новина у пројекту су учествовала и деца ОШ „Ратко Вукићевић“. Око 80 ђака у пратњи својих учитељица је доказало да уз добре инструкторе Факултета спорта могу за два дана да науче да скијају.


#   Ниш   Копаоник   скијање   Факултет спорта и физичког васпитања   Милован Братић   Љуба Павловић
@


 



Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима