Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Још једна успешна зимска сезона: Студенти нишког ДИФ-а на скијашким стазама Копаоника

rssBookmark and Share

Ниш 04.02.2022. З.Стојнић, Јужна Србија Инфо

Ближи се крај боравкаа друге групе студената треће и четврте године нишког Факултета спорта и физичког васпитања Универзитета у Нишу на Копаонику где се изводи практична настава из предмета Скијање, а млади стичу нове вештине. Настава се одвија под будним оком професора на челу са професором др Љубом Павловићем који студентима преноси знање и скијашко искуство. Посебно се води рачуна, као и прошле године, о мерама безбедности у време короне.

Још једна успешна зимска сезона: Студенти нишког ДИФ-а на скијашким стазама Копаоника

Студенти су пре одласка на праксу детаљно упознати како да заштите себе и друге, а према речима декана Факултета професора др Милована Братића , практична настава је протекла у најбољем реду. Међу студентима није било болесних али није било ни повреда.Ове године су на Копаонику са студентима и професори за које је организован семинар а спроводи се у сарадњи са колегама из Словеније са којима се реализује и Еразмус плус пројекат "Ски изи".

“Практична настава је и ове зиме која је изузетно тешка због короне организована за 250 студената прве И друге групе. Курс скијања је организован успешн, реализовали  смо све у најбољем могућем реду. Студенти су научили да скијају, није било ни болести ни повреда. Време нам је помогло да све завршимо на начин како доликује факултету који представљамо. Дуже време већ сарађујемо са екипом из Словеније. То су сада професори који нам помажу у организацији семинара за наставнике. Док су студент скијали наставници су били на семинару. Организовати све ово је позамашан подухват али ми већ имамо уигран тим  који то ради. Велика је одговорност и за студенте и за професора била  све време, а режим рада је био као на припремама”, каже декан Факултета спорта и физичког васпитања, професор др Милован Братић.

Радо Пишот из Скијашког савеза Словеније, учитељ и тренер скијања, иначе директор Научно истраживачког центра у Копру, један је од инструктора из Словеније који је са студентима  био на стазама, а са професорима за време семинара.

„Србија и Словенија су повезане већ годинама тако да радимо са свим олимпијским асоцијацијама и са факултетима у Нишу и Новом Саду.. Нишки факултет је направио задањих година велики корак напред. Имамо семинар са учитељима скијања и ако овако наставе  биће то права прича за скијање. Из вишегодишње сарадње настао је и заједнички пројекат Ски изи чији је циљ да се направи модел који би омогућио деци, посебно почетницима, да лакше науче скијање.Пројекат је дао и практичан резултат, направљено је 300 комплета скија. Принцип је у томе да су и ципеле и скоје флексибилне и мекане тако да се лакше уђе у завој.Студенти су сваке године све бољи и на правом су путу да сустигну Словенце мада ми имамо далеко дужу традицију у скијању“, истиче Радо Пишот.

Студенти се на скијашким стазама мењају али је са сваком групом ту професор др Љуба Павловић. Он је главни „кривац“ за то што се студенти који до сада нису скијали већ после два до три дана осећају сигурно на скијама, али не изоставља ни новине које су присутне ове године..

„Свака година са собом носи неке нове изазове тако да је свака генерација студента на нашен факултету за нас нови изазов. Задовољан сам јер су сви студенти савладали основне елементе скијања и сијашке вештине. Факултет учествује и у Еразмус плус пројекту Ски Изи и направили смо посебан тип скија са Еланом. У питању је мешународни пројекат у који је укључено седам држава и девет институција. Радимо на томе да направимо јединствен модел, односно методику обуке деце како би на што лакши начин заволела скијање“, истиче професор др Љуба Павловић.

Поред редовне наставе организоване су и вечерње активности, ноћно санкање и скијање, у сали се играју кошарка и фудбал. На тај начин су студенти све време активни. Време које проводе на Копаонику максимално је испуњено активностима.

Ове године међу студентима који ће савладати основне вештине скијања има и странаца. Ибрахим је студент из Гане.

“Мислим да сам први из Гане који скија овде на Копаонику. Све је било супер, имамо како добре колеге тако и одличне професоре. Први пут сам на скијама и уз помоћ професора савладао сам технику скијања. Волео бих да одем на Олимпијаду и будем први скијаш из Гане”, каже Ибрахим.

Владимир Ристић родом из Крушевца, али студеит Факултет спорта и физичког васпитања у Нишу.

„Ово је моја друга година скијања на Копаонику, први пут сам био прошле годне.Сада сам доста опуштенији. Учимо нове ствари, усавршавамо  технику. Професори су одлични и стручни. Све то доприноси и доброј атмосфери. Ово је изванредно искуство. Осим што учимо да скијамо упознајемо и планину и како да се понашамо на њој“, објашњава Владимир.

Студенти су смештени у једном од најбољих хотела најпознатијег зимског центра у Србији. Хотел поседује одличне услове за безбедан боравак.

Поред здравствених и хигијенских услова, храна је врхунског квалитета, а боравак након наставе у другим објектима под контролом дежурних професора.

 


#   Ниш   Копаоник   скијање   Факултет спорта и физичког васпитања   Милован Братић   Словенија   Љуба Павловић
@


 



Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима