Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Наисус теквондо: Јубиларни 5. рођендан Клуба

rssBookmark and Share

Ниш 08.08.2015. Јужна Србија Инфо

Ове године Клуб борилачких спортова Наисус слави свој први јубилеј, а то је 5 година постојања Клуба.

Наисус теквондо: Јубиларни 5. рођендан Клуба

Клуб борилачких спортова "Наисус" је један од млађих клубова ове врсте у Нишу, основан 05.августа 2010.год. од стране Анђелковић Небојше (садашњег Председника клуба - дипломираног професора Факултета спорта и физичког васпитања у Нишу) и Живковић Дејана (садашњег Генералног секретара клуба - дипломирао на Правном факултету у Нишу). Циљ клуба је да врши едукацију у области борилачких спортова те се тренутно фокусира на један од олимпијских спортова - теквондо. Теквондо је презентован још 1988.год. у Сеулу (Кореја) први пут на Олимпијским Играма као потенцијални члан олимпијске породице, такође и 1992.год. у Барселони (Шпанија), да би од 2000.год. у Сиднеју (Аустралија) и званично добио ту ласкаву титулу. Поред едукације, један од примарних циљева клуба јесте и афирмација теквондоа као средство рекреације, спорта али и правилне социјализације и примера здравог живота деце и омладине. Ова чињеница има своју тежину узимајући у обзир све чешће оболевање и појаву деформитета деце и омладине те пријемчивост лошим утицајима ових узрастних категорија.
 
Финансијска средства која су до сада добијана (иако веома скромна) поткрепљена су успесима, која ни за ових пет пуних година постојања нису изостала. Освајаче медаља имамо у свим  старосним конкуренцијама, како на државним првенствима тако и на међународним такмичењима, те представнике у оквиру Репрезентације Србије. Највећи успех је и даље у власништву првог човека клуба - Небојше Анђелковића, који је (поред титуле државног првака 2011.год.) као такмичар је био учесник на Европском првенству у италијанском граду Ђенова (20.-22.маја 2011.год.) освојивши 16.место, као и на Светском првенству у руском граду Владивостоку (29.-31.јула 2011.год.), где је освојио 25.место појединачно и 14.место у синхроном тиму. 2011.год. и 2012.год. завршава освајањем по две медаље на Балканском шампионату - златна у појединачној конкуренцији и сребрна у синхроном тиму. Крајем 2012.год. Небојша бива промовисан у Тренера техничке репрезентације Србије, и са истом успева да постигне историјске успехе - 3 медаље на Европском првенству у шпанском Аликантеу (30.април-04.маја 2013.год.) као и Светском првенству бронзану медаљу у мексичком  Агваскалијантесу (30.октобра-02.новембра 2014.год.) а закључно са Европским првенством (26.-28.јун 2015.год.) у Београду и златном јуниорком - Олгом Петровић.
 
Поред осталих такмичара, најбоље резултате постиже Урош Митровић који 11.-12.октобра 2014.год. у Марибору (Словенија) на свом дебитантском наступу осваја титулу Балканског шампиона, а на већ поменутом овогодишњем Европском првенству у Београду осваја одлично 9.место. До сада КБС Наисус, поред 10 пехара за екипни пласман (5 златних, 3 сребрна и 2 бронзана), има освојених преко 350 медаља (166 златних, 117 сребрних и 76 бронзаних) са 80 такмичења, што је импозатан број уколико се узме у обзир чињеница да тек 5 година Клуб постоји.

Поред такмичарских успеха, велики успех је направила Судијска комисија клуба тиме што је Дејан Живковић добио титулу савезног нивоа 1.ранг те именован за Главног судију Судијске комисије Града Ниша 2012.год. а затим и Централне Србије 2014.год., да би 2015.год. био постављен за једног од чланова Судијске комисије за борбе Теквондо асоцијације Србије. Такође, још веће признање добија Небојша Анђелковић, који постаје Интернационални технички судија 2012.год. и тиме представља јединог таквог не само у Нишу већ и јужно од Београда, а једног од 6 у Србији. Својим радом и залагањем је промовисан у члана Судијске комисије за форме Теквондо асоцијације Србије. Поред њих двојице Клуб броји још 7 активних судија.
 Стручни тим Клуба чине искусни тренери, који су из редова некадашњих такмичара, прешли у тренерске воде. Поред чињенице да у својим редовима имају дипломиране професоре физичке културе (Небојшу Анђелковића и Марка Димитријевића), ту је и Марко Милорадовић као први нишки оперативни тренер теквондоа. Едукацију врше свакојако а посебно путем семинара еминентних стручњака светског реномеа (Ирено Фаргас, Георг Страјф, Кy Ту Данг, Yонг Беом Канг, Иоаннис Заркадас, Иоаннис Пyргелис, Тсиобаноглу Сакис, Ники Главцхев, и др.).
 
- Имајући у виду све перипетије у протеклих 5 година, ипак сам задовољан постигнутим успесима и резултатима, које верујем да немају ни клубови са далеко већом традицијом у Нишу. Велику помоћ су пружили пријатељи Клуба, међу којима се истичу Љубиша Ракић и Бранислав Куруца, али и други за које се надам да се неће наљутити што их овом приликом нисам поменуо. КБС Наисус има веома коректне односе са Спортским савезом Ниша, са којим је имао и неколико спроведених акција у оквиру разних пројеката, али искрено се надам да ће у наредном периоду како Град Ниш тако и градске општине уочити вредност нашег колектива и помоћи у остваривању будућих планова. Помоћ у финансијском погледу ће истакнутим али и будућим шампионима помоћи да остваре далеко веће и боље резултате, и тиме на прави начин доказати да је спорт и теквондо прави пут којим се треба кренути и ићи почевши од наших најмлађих. - завршио је први човек Клуба - Небојша Анђелковић.
 


#   Ниш   прослава   Дејан Живковић   Наисус КБС   теквондо   рођендан   Урош Митровић   Небојша Анђелковић   Марко Милорадовић   Љубиша Ракић   градске општине   Стручни тим
@


 



Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима