Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Naisus tekvondo: Jubilarni 5. rođendan Kluba

rssBookmark and Share

Niš 08.08.2015. Južna Srbija Info

Ove godine Klub borilačkih sportova Naisus slavi svoj prvi jubilej, a to je 5 godina postojanja Kluba.

Naisus tekvondo: Jubilarni 5. rođendan Kluba

Klub borilačkih sportova "Naisus" je jedan od mlađih klubova ove vrste u Nišu, osnovan 05.avgusta 2010.god. od strane Anđelković Nebojše (sadašnjeg Predsednika kluba - diplomiranog profesora Fakulteta sporta i fizičkog vaspitanja u Nišu) i Živković Dejana (sadašnjeg Generalnog sekretara kluba - diplomirao na Pravnom fakultetu u Nišu). Cilj kluba je da vrši edukaciju u oblasti borilačkih sportova te se trenutno fokusira na jedan od olimpijskih sportova - tekvondo. Tekvondo je prezentovan još 1988.god. u Seulu (Koreja) prvi put na Olimpijskim Igrama kao potencijalni član olimpijske porodice, takođe i 1992.god. u Barseloni (Španija), da bi od 2000.god. u Sidneju (Australija) i zvanično dobio tu laskavu titulu. Pored edukacije, jedan od primarnih ciljeva kluba jeste i afirmacija tekvondoa kao sredstvo rekreacije, sporta ali i pravilne socijalizacije i primera zdravog života dece i omladine. Ova činjenica ima svoju težinu uzimajući u obzir sve češće obolevanje i pojavu deformiteta dece i omladine te prijemčivost lošim uticajima ovih uzrastnih kategorija.
 
Finansijska sredstva koja su do sada dobijana (iako veoma skromna) potkrepljena su uspesima, koja ni za ovih pet punih godina postojanja nisu izostala. Osvajače medalja imamo u svim  starosnim konkurencijama, kako na državnim prvenstvima tako i na međunarodnim takmičenjima, te predstavnike u okviru Reprezentacije Srbije. Najveći uspeh je i dalje u vlasništvu prvog čoveka kluba - Nebojše Anđelkovića, koji je (pored titule državnog prvaka 2011.god.) kao takmičar je bio učesnik na Evropskom prvenstvu u italijanskom gradu Đenova (20.-22.maja 2011.god.) osvojivši 16.mesto, kao i na Svetskom prvenstvu u ruskom gradu Vladivostoku (29.-31.jula 2011.god.), gde je osvojio 25.mesto pojedinačno i 14.mesto u sinhronom timu. 2011.god. i 2012.god. završava osvajanjem po dve medalje na Balkanskom šampionatu - zlatna u pojedinačnoj konkurenciji i srebrna u sinhronom timu. Krajem 2012.god. Nebojša biva promovisan u Trenera tehničke reprezentacije Srbije, i sa istom uspeva da postigne istorijske uspehe - 3 medalje na Evropskom prvenstvu u španskom Alikanteu (30.april-04.maja 2013.god.) kao i Svetskom prvenstvu bronzanu medalju u meksičkom  Agvaskalijantesu (30.oktobra-02.novembra 2014.god.) a zaključno sa Evropskim prvenstvom (26.-28.jun 2015.god.) u Beogradu i zlatnom juniorkom - Olgom Petrović.
 
Pored ostalih takmičara, najbolje rezultate postiže Uroš Mitrović koji 11.-12.oktobra 2014.god. u Mariboru (Slovenija) na svom debitantskom nastupu osvaja titulu Balkanskog šampiona, a na već pomenutom ovogodišnjem Evropskom prvenstvu u Beogradu osvaja odlično 9.mesto. Do sada KBS Naisus, pored 10 pehara za ekipni plasman (5 zlatnih, 3 srebrna i 2 bronzana), ima osvojenih preko 350 medalja (166 zlatnih, 117 srebrnih i 76 bronzanih) sa 80 takmičenja, što je impozatan broj ukoliko se uzme u obzir činjenica da tek 5 godina Klub postoji.

Pored takmičarskih uspeha, veliki uspeh je napravila Sudijska komisija kluba time što je Dejan Živković dobio titulu saveznog nivoa 1.rang te imenovan za Glavnog sudiju Sudijske komisije Grada Niša 2012.god. a zatim i Centralne Srbije 2014.god., da bi 2015.god. bio postavljen za jednog od članova Sudijske komisije za borbe Tekvondo asocijacije Srbije. Takođe, još veće priznanje dobija Nebojša Anđelković, koji postaje Internacionalni tehnički sudija 2012.god. i time predstavlja jedinog takvog ne samo u Nišu već i južno od Beograda, a jednog od 6 u Srbiji. Svojim radom i zalaganjem je promovisan u člana Sudijske komisije za forme Tekvondo asocijacije Srbije. Pored njih dvojice Klub broji još 7 aktivnih sudija.
 Stručni tim Kluba čine iskusni treneri, koji su iz redova nekadašnjih takmičara, prešli u trenerske vode. Pored činjenice da u svojim redovima imaju diplomirane profesore fizičke kulture (Nebojšu Anđelkovića i Marka Dimitrijevića), tu je i Marko Miloradović kao prvi niški operativni trener tekvondoa. Edukaciju vrše svakojako a posebno putem seminara eminentnih stručnjaka svetskog renomea (Ireno Fargas, Georg Strajf, Ky Tu Dang, Yong Beom Kang, Ioannis Zarkadas, Ioannis Pyrgelis, Tsiobanoglu Sakis, Niki Glavchev, i dr.).
 
- Imajući u vidu sve peripetije u proteklih 5 godina, ipak sam zadovoljan postignutim uspesima i rezultatima, koje verujem da nemaju ni klubovi sa daleko većom tradicijom u Nišu. Veliku pomoć su pružili prijatelji Kluba, među kojima se ističu Ljubiša Rakić i Branislav Kuruca, ali i drugi za koje se nadam da se neće naljutiti što ih ovom prilikom nisam pomenuo. KBS Naisus ima veoma korektne odnose sa Sportskim savezom Niša, sa kojim je imao i nekoliko sprovedenih akcija u okviru raznih projekata, ali iskreno se nadam da će u narednom periodu kako Grad Niš tako i gradske opštine uočiti vrednost našeg kolektiva i pomoći u ostvarivanju budućih planova. Pomoć u finansijskom pogledu će istaknutim ali i budućim šampionima pomoći da ostvare daleko veće i bolje rezultate, i time na pravi način dokazati da je sport i tekvondo pravi put kojim se treba krenuti i ići počevši od naših najmlađih. - završio je prvi čovek Kluba - Nebojša Anđelković.
 


#   Niš   proslava   Dejan Živković   Naisus KBS   tekvondo   rođendan   Uroš Mitrović   Nebojša Anđelković   Marko Miloradović   Ljubiša Rakić   gradske opštine   Stručni tim
@


 



Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima