Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Новина: Без лиценцираног звања Спортски учитељ није могућ рад у клубовима са младима

rssBookmark and Share

27.11.2021. З.С. Јужна Србија Инфо

На Факултету спорта и физичког васпитања у Нишу и ове гдине може се стећи знање и лиценца за спортско занимање и звање Спортски оперативни тренер, менаџер, инструктор..

Новина: Без лиценцираног звања Спортски учитељ није могућ рад у клубовима са младима

На програме стручног оспособљавања и усавршавања за Спортског оперативног тренера, могу бити уписана лица која имају статус полазника, са претходно стеченим најмање средњим образовањем (у трогодишњем или четворогодишњем трајању), која задовоље проверу техничко - тактичког знања у конкретном спорту у коме се полазник усавршава, и приложе лекарско уверење о општој здравственој способности.

„Новина је то, да је Министарство омладине и спорта одредило посебне услове, на основу којих без завршене обуке и стечене лиценце на једној високо школској установи, као што је нишки Факултет спорта и физичког васпитања, неће бити могућ тренерски, инструкторски или менаџерски рад у неком клубу и сл, посебно не са децом“, каже проф. др Драган Нејић, (Одбојка и Одбојка на песку), иначе шеф овогодишњег програма.

Проф. Нејић

Факултет је 24.09. ове године расписао Конкурс на основу решења надлежног министарства, а на основу којег ФСФВ у Нишу може да едукује полазнике из области Усаврашавање кадрова у спорту и рекреацији, практично њихова обука и стицање дипломе. Раније се то звало Виша тренерска, али данас је тај назив измењен с разлогом, јер постоји више звања, као што су оперативни тренер, демонстратор, инструктор, водитељ, новинар и „највеће звање“ спортски учитељ са додатних 360 часова што је практично као факултетска настава, али без тога звања није могућ рад у клубовима са децом млађих категорија, односно по новом закону без лиценце Спортског учитеља неће моћи да раде са децом.

Полазници едукације су практично изједначени са редовним студентима, полажу пријемни, имају свој фонд часова, распоред, предаваче.  

Предавања су почела 26. новембра у 9 и трајаће до 18 часова. Такође и током викенда одржаваће се предавања, односно суботом. Ови термини су тако распоређени због простора на факултету, да се полазници не би мешали са осталим нашим студентима.

Такође, услови су одлични, коришћењем све напредне технологије. 

Обука је замишљена у два семестра, први-зимски је кренуо сада и трајаће до 15. јануара 2022. У првом семестру је предиђено да полазници заврше опште предмете, као што су Законски основи спорта, и то је новина, посебно потребна будућим спортским менаџерима или директорима. Нако тога следи група медиинских предмета са великим бројем часова.  Имамо још једну новину а то је предмет Прва помоћ, а то сматрамо врло битно. Класични студенти имају широк спектар медицински предмета и они на тај начи стичу знање из прве помоћи, док полазници обуке који долазе из других области, сада се по први пут сусрећу са овим предметом.

Трећа гупа предмета је из друштвено-хуманистичких области, педагогија, социјологија, психологија која је сада заступљена са много већим фондом часова.

Ту се завршава тај, општи први део обуке.

Други семестар је искључиво стручан, везано за спорт којим се полазник бави, кошарка, рукомет, одбојка.... Полазници се са својим ментором стручно усавршавају, такође са великим бројем часова, за разлику од раније.

Комплетна обука је уз инструкције министарства подигнута на много виши ниво. Они који немају завршену ову школу, а желе да се региструју као правно лице, директор или секретар клуба, то више веће моћи, неће моћи ни ПИБ, право на потпис да добију, ако немају сертификат, односно лиценцу.

Ја сам јако задовољан што су услови промењени, што је све подигнуто на један много виши ниво, што омогућава још квалитетнији и безбеднији рад у спорту, посебно када се ради о деци и младима, истакао је задовољно проф. Др Драган Нејић.

Сви потребни подаци могу се наћи на званичном сајту Факултета спорта и физичког васпитања у Нишу.


#   Факултет спорта и физичког васпитања
@


 



Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима