Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Нуркић: И у тешкој ситуацији светски критеријум нишког ДИФ-а, који је однеговао врхунске спортисте

rssBookmark and Share

Ниш 19.07.2020. З.С. Јућна Србија Инфо

Према речима професора др Мирсада Нуркића, продекана за наставу на Факултету спорта и физичког васпитања Универзитета у Нишу, први уписни рок је и поред тешке ситуације везано за пандемију вируса корона, протекао очекивано добро.

Нуркић: И у тешкој ситуацији светски критеријум нишког ДИФ-а, који је однеговао врхунске спортисте

Нову генерацију студената чиниће 140 академаца који ће се школовати о трошку државе и 11 самофинансирајућих бруцоша.

Укупан број студената који су конкурисали за упис је 165.

За други септембарски уписни рок, конкурс је већ расписан и остало је још 44 места за самофинансирање.

Судећи по броју заинтересованих кандидата месец дана пре почетка наставе и ова места ће бити попуњена. Осим тога, факултет све више привлачи стране студенте којих на акредитованом програму стуковних студија за учење на даљину има већ девет. За кандитаде који су се пријавили за упис факултет је организовао и припремну наставу, која била својеврсна симулација пријемног испита. 

„Припремна настава је обављена успешно захваљујући целокупном колективу факултета и професорима који су организовали наставу. Морам да напоменем да је факултет мало специфичан у погледу пријемног испита јер доста има практичног рада, спортски и гимнастички полигон, атлетика и пливање.Када се  погледа шта се тражи од њих на пријемном, то су и прецизност и време, може се рећи да су они успешно одговорили свим нашим захтевима“, истиче Нуркић.

Припремна настава је својеврсна проба за сам пријемни испит или симу

„На самој припремној настави студенти раде готово идентични текст који их очекује на пријемном испиту, само што се све постепено увежбава, мери се  време кандидатима да би на испиту знали шта и како треба да ураде. Досадашња пракса је показала да кандидати који не прођу нашу припремну наставу на пријемном испиту освоје нешто мањи број поена од просечних кандидата који су се припремали код нас“, каже Нуркић.

Настава у складу са новонасталом ситуацијом

У складу са препорукама Штаба за ванредне ситуације и Министарства просвете направљена је и реорганизација наставе на факултету.

„Наша специфичност је и у томе што осим теорије имамо и практични део сваког испита који смо успешно организовали у време после ванредне ситуације. Организована је блок настава за све практичне предмете на свим годинама и то се показало за неку нијансу и боље у односу на редовни рад са студентима јер блок настава захтева од студента да у сваком дану обнављају и уче нове елементе што је на крају резултирало и њиховим бољим успехом“, истиче продекан за наставу ФСФВ професор др Мирсад Нуркић.

Факултет успешно организовао све рокове који су били предвиђени

„Врло брзо смо се прилагодили новим условима, факултет је затворен због пандемије само током трајања мартовског испитног рока, па смо исти рок наставили после укидања ванредне ситуације, а студенти су имали и могућност да  ураде колоквијуме које нису до тада урадили. Организован  и јунски и јулски испитни рок и већина њих је са успехом завршила своје испитне обавезе“, додаје Нуркић.

На факултету су се сви придржавали прописаних мера заштите

Студенти су пролазили дезобаријеру, носили маске, у свакој просторији се налазе средства за дезинфекцију руку.

„Чак су се на вежбама носиле маске и рукавице и веома смо задовољни степеном одговорности, коју су показали сами студенти.

Уколико се неко заразио, обавештавао је о томе факултет, а било је таквих случајаве будући да су неки наши студенти који се активно баве спортом били са својим клубовима на припреме, па су реално могли да буду у контак са неким ко је већ заражен корона вирусом. Они нису долазили на факултет, а њихова одговорност и опрезност нас на факултету утицала је на то да се витус није проширио“, каже Нуркић.

Повратак страних студента

Факултет спорта и физичкг васпитања Универзитета у Нишу је одувек био привлачан страним студентима. Неко време их није било на студијама, али се сада, откако је уведени учење на даљину, има и таквих примера.

„На то је посебно утицао акредитовани програм струковних студија на даљину. То је посебно интересантно врхунским спортистима који желе да заврше студије код нас.Многи од њих се баве спортом и чланови су врхунских клубова у Европи, тако да ове  године имамо већ девет таквих студената. Оно што нас радује је то да у овој ситуацији имамо и једног студента на основним акдемским студијама из Гане, а већ су се уписала и два студента из Бразила на струковне студије. То значи да ово што радимо има  одјека и препознатљиви смо, не само на нашим просторима, него и шире“, истиче Нуркић и додаје да се многи наши врхунски спортисти који се баве одбојком или кошарком студенти ФСДВ у Нишу.Међу њима је и џудиста Давид Текић који је репрезентативац Немачке али је са наших простора.

Размена студената је нешто се представља сатавни део рада, па је то обележило и ову академски годину. Њихов повратак у Србију у време короне помогао је Факултет показавши на тај начин да им је сваки студент увек на првом месту.

Будући да се ситуација око пандемије не смирује, бар за сада, на Факултету увелико се припремају да нову академску годину започну на начин на који су завршили други семестар у овој години.

Настава на даљину

Сви заједно, почев од професора, студената, врло брзо су се прилагодили новом начину рада, а то је онлајн настава.

Неке назнаке за наш даљи рад се већ наслућују, а оно што је специфично код нас је да имамо акредитовани програм за наставу на даљину, па нам је то у многоме помогло да се прилагодимо онлајн настави на свим нивоима студија, а посебно на основним академским студијама.

Студенти су за кратко време успели да савладају коришћење више наставничких портала или сајт факултета и да са одређеним професорима  имају комуникацију и на другим платформама које су им биле понуђене.

У очекивању новог простора

Мада факултет успешно ради, једна од проблема са којима се сви на факултету срећу је простор.

„То је наш највећи проблем и годинама уназад улажемо огромне напоре да он буде решен“, додаје др Мирсад Нуркић. „Нека обећања и наговештаји да ћемо добити своју зграду постоје и то нам много значи. Очекујемо коначну одлуку да добијемо свој простор, а пројекат нам је на дохват руке и чекмо само простор. Имамо наговештаје и из Министарства да ће они финансирати изградњу зграде факултета, али је, заправо, у питању пројекат који је шири од саме државе која нам је и омогућила да учествујемо у том пројекту“, каже Нуркић.


#   Ниш   пријемни испит   Факултет спорта и физичког васпитања   Мирсад Нуркић   Коронавирус
@


 



Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима