Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Одржан жреб за Куп Радивој Кораћ 2023. у Нишу

rssBookmark and Share

Ниш 24.01.2023. Јужна Србија Инфо

У четвртфиналу Триглав осигурање Купа Радивој Кораћ (15-18. фебрауар) у Нишу играће: Партизан Моцарт Бет – Спартак Офис шуз (15.02. у 18.00), Црвена звезда Меридианбет – Борац Моцарт (16.02. у 18.00), ФМП – Металац (16.02. у 21.00) и Мега МИС – Војводина (15.02. у 21.00), одлучено је на жребу који је данас одржан у београдском хотелу „Краун плаза“. Према томе, у петак 17. фебруара од 21.00 сат у полуфиналу је могућ „вечити дерби“…

Фото: ККС
Фото: ККС

Куглице на жребу извлачили су заменица градоначелнице Ниша Душица Давидовић, директорка маркетинга насловног спонзора Триглав осигурања Ивана Вулић Живковић, тренер Спартака Офис шуз Жељко Лукајић и тренер Војводине Милош Исаков Ковачевић.

Пре самог жреба, бројне госте, међу којима су били тренери, играчи и представници клубова учесника, поздравио је председник КСС Предраг Даниловић.

– Хвала Вам што сте дошли да сви заједно испратимо жреб за предстојећи Триглав осигурање Куп Радивој Кораћ, завршни турнир који је од великог значаја за Кошаркашки савез Србије, град Ниш и комплетну српску кошарку. И ове године имамо наше клубове из АБА лиге, а ту су поново и Војводина, Металац и Спартак… Честитам им свима на пласману у завршницу Купа… Наш домаћин ће још једном бити Град Ниш. Дугујемо велику захвалност граду и градоначелници Ниша госпођи Драгани Сотировски, која нажалост данас није са нама због здравствених проблема, на иницијативи, ангажовању и великој жељи да поново угосте наше најбоље клубове… Хвала и свим кошаркашким радницима и љубитељима кошарке из Ниша који ће учествовати у организацији Купа… Триглав осигурање, компанија која је уз Кошаркашки савез Србије већ осму годину, и ове године је насловни спонзор. Захваљујемо се нашим пријатељима из Триглава, господину Драгану Марковићу који такође није овде због здравствених проблема, на великој подршци. Ове године поново ћемо организовати Мини куп за пионире, на коме ће наши клинци имати прилику да осете колики је значај борбе за трофеј Радивоја Кораћа. У години великог јубилеја – 100 година кошарке у Србији, на Тргу Краља Милана у Нишу, поставићемо изложбу где ће посетиоци моћи да се упознају са историјом кошарке у Србији и виде ретке вредне експонате. Кроз наше промотивне активности на Тргу, али и у дворани “Чаир”, делићемо пригодне поклоне. Апелујем на све навијаче који дођу у “Чаир” да спортски навијају за своје клубове и учине овај празник кошарке још лепшим.

У име организатора града Ниша, присутне је поздравила заменица градоначелнице Душица Давидовић.

– Уважени председниче КСС господине Даниловићу, уважени представници клубова и гости, желим да вас све поздравим у име градоначелнице Драгане Сотировски која је данас одсутна из оправданих разлога, због здравствених проблема. Јако смо поносни и дугујемо велику захвалност КСС и свима који су омогућили да Ниш поново буде домаћин Купа Радивој Кораћ. Ми смо у протеклих 18 година оправдали поверење као град домаћин Купа и надамо се да ће и ова година протећи у знаку толеранције, фер навијања, добре игре на паркету и борбе за оно што јесте најзначајније и што је смисао и циљ оваквих Купова, а то је освајање једног овако значајног трофеја. Град Ниш и грађанке и грађани су познати као љубитељи спорта и људи који воле да виде добру кошарку. Хвала вам на могућности да у нашем граду присуствујемо кошаркашким дуелима, а ми ћемо учинити све да се осећате пријатно и да Ниш тих дана буде и ваш град. Позивам грађане Ниша и све љубитеље кошарке из региона да дођу, прате мечеве и фер бодре клубове за које навијају, а ми смо ту да подржимо све оно што је неопходно и нужно да би град Ниш био и у наредној години добар домаћин… Нека најбољи победи и освоји овај прелепи трофеј!

Такмичење националног купа од 2003. године носи име Радивоја Кораћа, у част и у знак сећања на једног од најбољих европских кошаркаша свих времена. Од 2013. године победник националног Купа добија реплику оригиналног трофеја Купа Радивој Кораћ који се од 1972. до 2002. додељивао победнику европског клупског такмичења. Тиме је реализована идеја Кошаркашког савеза Србије коју су подржали челници Фиба Европа да „Жућкова левица“ настави свој живот кроз српски Куп.

Такмичење у националном Купу игра се од 1959. године. Од сезоне 2002/2003. такмичење носи име Радивоја Кораћа и у последњих 20 година најуспешнији су били Партизан и Црвена звезда са по осам освојених трофеја, док је три пута најбољи био ФМП. Један трофеј има и екипа Меге.

Најуспешнији клуб из Србије у домаћем Куп такмичењу (укључујући СФРЈ, СРЈ и Србију) је Партизан са 16, следи Црвена звезда са 11 трофеја. ФМП Железник је освојио четири трофеја ОКК Београд има три трофеја. По једном су Куп освајали београдски Раднички, ИМТ и Мега.

Ово ће бити чак 18. пут да је Ниш домаћин финалне утакмице или финалног турнира националног Купа, по чему је град на Нишави апсолутни рекордер. Први пут је финале националног Купа у Нишу играно пре више од четири деценије, још 1975, а последњи пут у сезони 2019/2020. Од 2003, од када такмичење носи име Радивоја Кораћа, предстојећи турнир биће 13. домаћинство Ниша.


#   Ниш   кошарка   Душица Давидовић   Кошаркашки савез Србије   Куп Радивој Кораћ   Предраг Даниловић
@KSSrbije @


 



Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима