Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Održan žreb za Kup Radivoj Korać 2023. u Nišu

rssBookmark and Share

Niš 24.01.2023. Južna Srbija Info

U četvrtfinalu Triglav osiguranje Kupa Radivoj Korać (15-18. febrauar) u Nišu igraće: Partizan Mocart Bet – Spartak Ofis šuz (15.02. u 18.00), Crvena zvezda Meridianbet – Borac Mocart (16.02. u 18.00), FMP – Metalac (16.02. u 21.00) i Mega MIS – Vojvodina (15.02. u 21.00), odlučeno je na žrebu koji je danas održan u beogradskom hotelu „Kraun plaza“. Prema tome, u petak 17. februara od 21.00 sat u polufinalu je moguć „večiti derbi“…

Foto: KKS
Foto: KKS

Kuglice na žrebu izvlačili su zamenica gradonačelnice Niša Dušica Davidović, direktorka marketinga naslovnog sponzora Triglav osiguranja Ivana Vulić Živković, trener Spartaka Ofis šuz Željko Lukajić i trener Vojvodine Miloš Isakov Kovačević.

Pre samog žreba, brojne goste, među kojima su bili treneri, igrači i predstavnici klubova učesnika, pozdravio je predsednik KSS Predrag Danilović.

– Hvala Vam što ste došli da svi zajedno ispratimo žreb za predstojeći Triglav osiguranje Kup Radivoj Korać, završni turnir koji je od velikog značaja za Košarkaški savez Srbije, grad Niš i kompletnu srpsku košarku. I ove godine imamo naše klubove iz ABA lige, a tu su ponovo i Vojvodina, Metalac i Spartak… Čestitam im svima na plasmanu u završnicu Kupa… Naš domaćin će još jednom biti Grad Niš. Dugujemo veliku zahvalnost gradu i gradonačelnici Niša gospođi Dragani Sotirovski, koja nažalost danas nije sa nama zbog zdravstvenih problema, na inicijativi, angažovanju i velikoj želji da ponovo ugoste naše najbolje klubove… Hvala i svim košarkaškim radnicima i ljubiteljima košarke iz Niša koji će učestvovati u organizaciji Kupa… Triglav osiguranje, kompanija koja je uz Košarkaški savez Srbije već osmu godinu, i ove godine je naslovni sponzor. Zahvaljujemo se našim prijateljima iz Triglava, gospodinu Draganu Markoviću koji takođe nije ovde zbog zdravstvenih problema, na velikoj podršci. Ove godine ponovo ćemo organizovati Mini kup za pionire, na kome će naši klinci imati priliku da osete koliki je značaj borbe za trofej Radivoja Koraća. U godini velikog jubileja – 100 godina košarke u Srbiji, na Trgu Kralja Milana u Nišu, postavićemo izložbu gde će posetioci moći da se upoznaju sa istorijom košarke u Srbiji i vide retke vredne eksponate. Kroz naše promotivne aktivnosti na Trgu, ali i u dvorani “Čair”, delićemo prigodne poklone. Apelujem na sve navijače koji dođu u “Čair” da sportski navijaju za svoje klubove i učine ovaj praznik košarke još lepšim.

U ime organizatora grada Niša, prisutne je pozdravila zamenica gradonačelnice Dušica Davidović.

– Uvaženi predsedniče KSS gospodine Daniloviću, uvaženi predstavnici klubova i gosti, želim da vas sve pozdravim u ime gradonačelnice Dragane Sotirovski koja je danas odsutna iz opravdanih razloga, zbog zdravstvenih problema. Jako smo ponosni i dugujemo veliku zahvalnost KSS i svima koji su omogućili da Niš ponovo bude domaćin Kupa Radivoj Korać. Mi smo u proteklih 18 godina opravdali poverenje kao grad domaćin Kupa i nadamo se da će i ova godina proteći u znaku tolerancije, fer navijanja, dobre igre na parketu i borbe za ono što jeste najznačajnije i što je smisao i cilj ovakvih Kupova, a to je osvajanje jednog ovako značajnog trofeja. Grad Niš i građanke i građani su poznati kao ljubitelji sporta i ljudi koji vole da vide dobru košarku. Hvala vam na mogućnosti da u našem gradu prisustvujemo košarkaškim duelima, a mi ćemo učiniti sve da se osećate prijatno i da Niš tih dana bude i vaš grad. Pozivam građane Niša i sve ljubitelje košarke iz regiona da dođu, prate mečeve i fer bodre klubove za koje navijaju, a mi smo tu da podržimo sve ono što je neophodno i nužno da bi grad Niš bio i u narednoj godini dobar domaćin… Neka najbolji pobedi i osvoji ovaj prelepi trofej!

Takmičenje nacionalnog kupa od 2003. godine nosi ime Radivoja Koraća, u čast i u znak sećanja na jednog od najboljih evropskih košarkaša svih vremena. Od 2013. godine pobednik nacionalnog Kupa dobija repliku originalnog trofeja Kupa Radivoj Korać koji se od 1972. do 2002. dodeljivao pobedniku evropskog klupskog takmičenja. Time je realizovana ideja Košarkaškog saveza Srbije koju su podržali čelnici Fiba Evropa da „Žućkova levica“ nastavi svoj život kroz srpski Kup.

Takmičenje u nacionalnom Kupu igra se od 1959. godine. Od sezone 2002/2003. takmičenje nosi ime Radivoja Koraća i u poslednjih 20 godina najuspešniji su bili Partizan i Crvena zvezda sa po osam osvojenih trofeja, dok je tri puta najbolji bio FMP. Jedan trofej ima i ekipa Mege.

Najuspešniji klub iz Srbije u domaćem Kup takmičenju (uključujući SFRJ, SRJ i Srbiju) je Partizan sa 16, sledi Crvena zvezda sa 11 trofeja. FMP Železnik je osvojio četiri trofeja OKK Beograd ima tri trofeja. Po jednom su Kup osvajali beogradski Radnički, IMT i Mega.

Ovo će biti čak 18. put da je Niš domaćin finalne utakmice ili finalnog turnira nacionalnog Kupa, po čemu je grad na Nišavi apsolutni rekorder. Prvi put je finale nacionalnog Kupa u Nišu igrano pre više od četiri decenije, još 1975, a poslednji put u sezoni 2019/2020. Od 2003, od kada takmičenje nosi ime Radivoja Koraća, predstojeći turnir biće 13. domaćinstvo Niša.


#   Niš   košarka   Dušica Davidović   Košarkaški savez Srbije   Kup Radivoj Korać   Predrag Danilović
@KSSrbije @


 



Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima