Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Писмо јавности Јовице Живковића, оца перспективног фудбалера Партизана и Србије

rssBookmark and Share

24.01.2016.

Јовица Живковића претходних дана није желео да даје изјаве за медије поводом актуелне ситуације око уговора његовог сина Андрије са Партизаном, већ је обећао да ће се јавности обратити отвореним писмом почетком фебурара.

Писмо јавности Јовице Живковића, оца перспективног фудбалера Партизана и Србије

"Поштовани,

Овим отвореним писмом обраћам се јавности после вишемесечне кампање која се води против мог сина, Андрије Живковића, моје породице и мене а која је претходних дана кулминирала отвореним претњама и уценама.

Доста је било са тим! Докле више такво понашање?! Какав је то начин да се једно дете и његова породица проглашавају кривим иако ништа нису лоше урадили!?!? А они који су кривци се нигде не помињу, они који су довели до овакве ситуације мирно живе док неспособни исцртавају мету на мом детету!!!

Зато сам одлучио да јавности кажем неке од детаља јер више не могу да ћутим. И да вам представим ко је заправо био нефер, ко је и како довео до овакве ситуације, ко је заправо трпео и да позовем све да се покажу документа битна у односу Партизан-Андрија Живковић. Јер ја своја документа прилажем отворено. Немам шта да кријем. И не стојим ни иза мистериозних договора, ни сумњивих уговора, ни контроверзних особа...

Стојим иза свог детета, своје породице и свог имена. И истине. А ево шта је истина, па нека неко докаже другачије!

Од када је Андрија Живковић дошао у Партизан пре осам година својим играма и понашањем је доказао да је талентовано, добро и поштено дете.

После првих неколико година током којих смо као породица покушавали да подржимо дете колико год смо могли путујући из Ниша за Београд, потписан је стипендијски уговор на три године.

Не желим да вам говорим о томе колико је нама било тешко, хоћу само да вам кажем колико се то дете жртвовало јер је и на минус десет стајало на улици и помагало родитељима који су покушавали да прехране породицу.

На лето 2013. године, годину дана пре истека стипендијског уговора, на инсистирање клуба, тадашњи спортски директор и управа клуба ИНСИСТИРАЈУ да се потпише професионални уговор до краја сеозне 2015/2016. Иначе ће га избацити из сениорске екипе.

Да бисте стекли потпуну слику, јер доста је било са измишљотинама, на састанку су били присутни Драган Ђурић, Дарко Грубор, Бранко Ружић и Албер Нађ. Током тих разговора, Дарко Грубор је рекао: Он је наша имовина!

Моје дете имовина? Како бисте се ви осећали да вам неко каже да је ваше дете имовина? Да је ваше дете ствар? Да се њиме обавља трговина и размењује за новац? Шта је овде Андрија Живковић, шта је овде једно живо биће? Предмет размене? Роба? Да ли је он овде битан само да би се добио неки новац?

Новац који је, узгред буди речено, већ ушао у клуб због њега! Али о томе мало касније...

Схватите, не дам на своје дете!

Рекли су да ће уговор бити по условима како они мисле, да он и није најбољи млади играч већ и да има бољих. А неке од тих дечака су оставили у сенорској екипи иако су имали стипендијски уговор, њих нису приморавали да потпише професионални уговор.

На том састанку сам се физички сукобио са Албертом Нађем јер не може нико моје дете да третира као робу и да вређа. Одстранили су га на 48 дана из сениорске екипе!

Да ли је тада он био играч „од којег зависи опстанак клуба“? Да ли је и тада од њега „зависило 200 породица“?!

По том уговору, заведеним под редним бројем 1131, стоји да 10% припада агенту Предрагу Ђорђевићу, а не оцу Јовици Живковићу како спекулишу медији. А од будућег трансфера агенцији Дони менаџмент која заступа играча припада 15% од будуће продаје.

Тај уговор је доступан и сви га могу проверити! Па и новинари који се ођедном толико занимају за читав случај а тешко им је да провере документ.

Андрија Живковић наставља да игра најбоље што уме и у том периоду постаје НАЈМЛАЂИ ИГРАЧ У ИСТОРИЈИ РЕПРЕЗЕНТАЦИЈЕ СРБИЈЕ.

Затим, ођеном настаје ФАМОЗНИ УГОВОР ПО КОЈЕМ СЕ ФК ПАРТИЗАН ОБАВЕЗАО ДА ПРИСИЛИ! АНДРИЈУ ДА ЈЕДНОГ ДАНА ПОСТАНЕ ЧЛАН ФК АПОЛОН!

Како, зашто, по чијем налогу??? Ко је урадио тај уговор??? Ко га је потписао??? Ко га данас поштује и даље??? Да ли је неко тада питао родитеље, агента и фудбалера шта мисле о том уговору??? Не!! Нико нас ништа тада није питао!!! Под пуном кривичном и материјалном одговорношћу тврдим да на њему нема потписа Андрије или Јовице Живковића а сви медији који пишу другачије или су необавештени или то раде злонамерно, у оба случаја нису достојни новинарског звања.

Где је тај уговор?!?! Ко ће га показати?!?! Зашто се не показује тај уговор у јавности а сви о њему говоре!!!! Управа клуба, након Ђурићеве, никада није желела да га достави заступницима играча, већ се изговарала пословном тајном. Ако има часних људи у клубу, којима је понос изнад новца нега га доставе медијим да га објаве у целини, ако коза лаже рог не лаже. Да се види ко је правио катанац за клуб!!!

Да не причам да је Андрија у два периода био теже повређен. Прво је имао повреду предње ложе, на три места су била покидана мишићна влакна. Постоји документација коју вам прилажем. Излечили смо га. Шест месеци играо је са повредом и помагао клубу! Наравно, зато што је то желео и зато јер воли клуб.

Онда је доживео повреду мишића задње ложе. Помагали смо му ми, породица, родитељи...и излечио се а рачуне смо ми платили!!! И за то вам прилажем документацију коју је водила доктор Маријана Ковачевић.

Шта је тиме доказао? Да би играо за клуб и са једном ногом!!! Не заборавите да је играо повређен и управо због погоршања повреде није могао да игра за репрезентацију Србије!

Зар се није причало прошлог лета да Андрија може да иде? А он је остао да помогне клубу. Могао је да оде после Светског првенства на којем је по општем мишљењу био најбољи играч, када је помогао да се екипа избори за титулу првака света, највећи успех српског репрезентативног фудбала икада! Остао је јер је дата реч клубу и тренеру Милинковићу, Андрија и породица су стали изе те речи и још увек нису одступили од ње, нити ће.

И затим, опет после исцрпљујућег лета, заиграо за клуб и помогао да се екипа квалификује за Европа лигу. Клуб је од тих мечева, у којима је Андрија Живковић био ако не најбољи, онда један од најбољих, зарадио око 7 милиона евра!

А да не помињем да је оним фамозним уговором клуб већ добио за Андрију 1, 25 милиона евра!!!

Схватате ли побогу људи, клуб је већ зарадио на Андрији Живковићу! А где је тај новац?? А где је тај уговор по којем су га продали!?!? Где?!?

Што се људи не обрате Драгану Ђурићу и Дарку Грубору и питају их за тај уговор? Зашто Андрију, породицу и мене увлачите у то када ми тај уговор нисмо потписали, схвата те ли??

И тај уговор поштује садашња управа?? Који је ужасан по клуб, који је ужасан по играча...е па сада, немој клуб да трпи, немој да трпе они који су га потписивали него нека трпи играч и његова породица, шта нас брига!!!!! Разумете ли ви да они хоће да цех плати играч који је у том уговору предмет, ствар! Нити га је потписивао, нити видео, нити га је било ко питао?! Да ли нас је неко тада питао за будућност клуба и нашу будућност? Не, само су одлучили да они могу да одреде нашу будућност!!

Осим тога, мени су руке везане јер је у току спор по том уговору!! Не може играч да продужи уговор док траје судски проступак!

Да ли знате да је по новим правилима забрањено да трећа страна, у овом случају потписник тог СКАНДАЛОЗНОГ УГОВОРА, нема право руковођења каријером играча.

Наравно да постоји шанса да се помогне клубу. И Андрија то од мене захтева, моли, тражи... Схватите, то дете хоће да помогне.

И постоје три начина на која то моће да се уради. Али сваки од тих начина подразумева да новац оде радној заједници у ФК Партизан, да оде запосленима, куварима, економима, чистачицама, тренирима у омладинској школи...свима који су помагали деци и на чијим плећима ради клуб а не Управи!

Постоји могућност да продужимо уговор, 90% је шанси да се то деси, али о томе ћемо разговарати у јулу, када истекне овај уговор. Под којим условима, не знам. Па видите ли како се опходе према њему? Видите ли да они заправо хоће да га продају!!! Па није ствар у новцу, није новац живот!

Вама за информацију, један од највећих клубова на свету, најпознатији клуб на свету Реал Мадрид је нудио мени 15 милиона евра да играч потпише. Али да га пошаљу на позајмицу! Одбио сам. Па нећу због новца да уништавам каријеру једном детету. Нико неће да уништава живот мог детета и да се поиграва са њим како хоће, као да је играчка. Нема тог новца! Ето, то вам је доказ!!!

Андрија ће се сигурно одужити радној заједници ФК Партизан, у то не сумњајте.

Од Андрије да зависи да ли ће се клуб угасити! Он ће да буде крив?!?! Па како ће он да буде крив када ништа није лоше урадио. Доста више са лажима и таласањима из Управе!

Где је новац, зашто је клуб у минусу, ко је потписивао лоше уговоре и трошио новац? Хоће ли држава Србија да се пита нешто у овом случају или да и даље дозвољава да се овде новац узима како коме падне на памет а да се уцењују људи који нису криви!!!

Сада у клуб улази 2, 3 милиона од продаје Александра Митровића. Шта је са продајом остале деце Партизана. Зашто су се дошљацима који су били лоши играчи давало између 200 и 300 хиљада и на њима ништа није зарађивало??? Да ли вам је то сумњиво??

Имам још много питања за читаоце. А питам вас као родитеље, колико сте ви утицали на своју децу и да ли бисте дозволили да вам децу уцењују и од њих праве робу за поткусуривање?! Да стоје иза разних институција а нико иза своје одговорности?

Партизан је постојао и пре нас, постојаће и после нас. Стотине хиљада људи прошло је кроз Партизан, милиони навијају за тај клуб и сада да је за њего опстанак крив један 19-огодишњи момак! То није истина!!! То је манипулација, лаж!

Ја лични познајем тренера Томића и директора Илиева, верујем да они нису део машинерије која је уперена против Андрије јер су део спортске приче и познају десавања у фудбалу. Можда су и они имали сличних ситуација као играчи.

Да ли ви знате да је 1. јануара Андрија већ могао да потпише уговор са било којим клубом на свету? Да ли знате да је то могао да уради? Да сам јурио за новцем, ја бих сада седео у својој кући у Нишу и размишљао где ћу ове зиме отићи на летовање и баш би ме било брига и за новинске манипулације и за лажи из клуба. Али нисмо то урадили, јер не јуримо за новцем. Он дете хоће да игра фудбал. Јесте новац важан, али није пресудан! Схватите, битан је живот!

Лјуди, схватите, моја породица и ја добро знамо колико је живот важан. Верујте ми, да вам не причам како сам се са тим упознао и како са тим живим претходних двадесет година. Зато ја живот толико ценим, и зато ми је он важнији од било чега. Е сада се ради о животу мог детета и моје породице. И ја ћу да га заштитим. Не плашим се никога јер сам толико пута гледао видео најстрашније ствари. Нико не може да ми прети.

Јавна порука свим политичким структурама у клубу, да се позабаве око поналажења начина даљег опстанка клуба и повратка на славне стазе а не да путем белих, сивих или црних сила вршите притисак на играча који је клубу дао више него појединци за два живота који уредно као мишеви грицкају клуб годинама. Из народа сте дошли у народ ћете се и вратити, зато памет у главу.

Андрија јесте у Партизану осам година, али он се са тим талентом родио а у Партизану га је надоградио. Али када вас неко годинама омаловажава и сада још и уцењује а сам је крив за лоше стање, запитате се, па да ли сам ја будала што сам толико веровао људима.

Партизан је диван клуб, али су људи који га воде лоши. И они се крију иза имена Партизана. Нећу да зато моје дете трпи. Не дам!

Докле бре више тако да се понашају? Докле?

Ако је неко заслужан за гашење клуба, то сигурно није дете од 19 година које провлаче по новинама и које ништа лоше није урадило. Шта је требало, да игра лоше прошле јесени, да не даје голове, да се жали на повреду (а могао је, јер је био повређен). Па то би било боље за њега. И да је потписао уговор 1. јануара.

Ми хоћемо да избацимо трећу страну. У новом уговору биће само играч и клуб.

Андрија је моје дете, мој син и кад игра и када не игра фудбал. Ако сутра одлучи да напусти фудбал никада га не би одговарао само би волео да знам разлог. Мени су моја деца највеће богатство, претпостављам као и свим нормалним родитељима.

Нико не може да нас уцењује, нико не може да се игра животом једног детета и једне породице. Ако други то дозвољавају, ја не. И никоме нисмо остали дужни, и никоме нећемо остати дужни. Имате моју реч за то. А изнад свега се кунем да ћу заштити своје дете и своју породицу. Јер образ и они су ми најважнији. А шта је вама другима важно?" написао је Јовица Живковић.


#   фудбал   Партизан ФК   Драган Ђурић   Бранко Ружић   Доста је било   Андрија Живковић   Јовица Живковић
@FKPartizanBG @DostaJeBilo @


 



Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима