Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Посета аташеа француске амбасаде нишком Факултету спорта - сарадња српских и француских високообразовних институција

rssBookmark and Share

Ниш 19.11.2021. Јужна Србија Инфо

Факултет спорта и физичког васпитања Универзитета у Нишу био је домаћин гостима из Амбасаде Француске у Београду и представницима Француског института у Београду. Декан факултета, проф. др Милован Братић, је заједно са својим сарадницима угостио аташеа француске амбасаде Франсоа Гвазије Ковандија и директора Француског института у Београду Станислас Пјера.

Посета аташеа француске амбасаде нишком Факултету спорта - сарадња српских и француских високообразовних институција

Они су у пратњи представника Француског културног центра из Ниша и Француског института из Београда посетили Град Ниш и Факултет спорта и физичког васпитања. Разлог њихове посете је унапређење сарадње нишког Факултета спорта и физичког васпитања са институцијама из Француске које се баве истраживањима у области спорта, физичког васпитања и рекреације. Француска је домаћин наредних летњих олимпијских игара које ће се 2024. године одржати у Паризу. Овај значајан спортски догађај допринео је да се развој спорта и истраживања у области спорта нађу међу приоритетним областима у Француској, те су представници француске амбасаде дошли са мисијом да кроз повезивање најуспешнијих српских институција из области спорта и физичког васпитања са француским институцијама допринесу унапређењу ове значајне делатности. Будући да је Декан факултета проф. др Милован Братић, уједно и председник Управног одбора Џудо савеза Србије и члан Извршног одбора Олимпијског комитета Србије, гости из Француске су закључили да су могућности за сарадњу вишеструке, и да би од повезивања ових организација са партнерима из Француске спорт остварио видљиве и значајне бенефите.

Проф. др Ненад Стојиљковић, продекан за науку и међународну сарадњу, је у току свог излагања представио актуелне научно-истраживачке пројекте које Факултет реализује уз финансирање од стране Министарства просвете, науке и технолошког развоја Републике Србије, као и из фондова Европске комисије. Посебно је истакао да факултет сарађује са најеминентнијим спортским стручњацима и тренерима репрезентативних селекција Србије који су стални гости факултета и предавачи на трибинама организованим за студенте, тренере, професоре факултета и грађане Ниша. Додатно, представио је поједине научне публикације, чије објављивање је и довело Факултет на позицију коју заузима на Шангајској листи, а која га сврстава у ред најбољих високообразовних институција у држави и региону Западног Балкана.

На крају посете, гости из Француске су представили конкретне пројекте чија би реализација подстакла сарадњу српских и француских високообразовних институција и позвали Факултет спорта и физичког васпитања да унапреди сарадњу са француским партнерима.


#   Ниш   Француска   Ненад Стојиљковић   Факултет спорта и физичког васпитања   Милован Братић
@


 



Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима