Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Посета првог човека светске гимнастике и једна од најзначајнијих личности Јапана Моринари Ватанабеа, нишком Факултету спорта

rssBookmark and Share

Ниш 03.12.2021. Јужна Србија Инфо

Факултет спорта и физичког васпитања Универзитета у Нишу имао је велику част да угости прошле недеље, председника Међународне гимнастичке федерације (FIG - Fédération Internationale de Gymnastique), господина Моринари Ватанабеа из Јапана. Господин Ватанабе је такође и члан Међународног олимпијског комитета од 2018. године.

Посета првог човека светске гимнастике и једна од најзначајнијих личности Јапана Моринари Ватанабеа, нишком Факултету спорта

На функцији председника светске гимнастичке федерације налази се од 2016. године, а недавно је реизабран и ову важну функцију обављаће наредне четири године. У свом програму развоја гимнастике у свету као стратешки циљ поставио је подстицај развоја националних гимнастичких федерација. Управо је ово и био разлог зашто се Моринари Ватанабе нашао у Србији где је одржао низ састанака са председником Гимнастичког савеза Србије, проф. др Сашом Величковићем. Др Саша Величковић је редовни професор на предмету спортска гимнастика на Факултету спорта и физичког васпитања Универзитета у Нишу. Ово је био леп повод да се председник светске гимнастичке федерације сусретне и са деканом Факултета спорта и физичког васпитања у Нишу, проф. др Милованом Братићем, који је председник надзорног одбора Џудо савеза Србије и члан извршног одбора Олимпијског комитета Србије. Састанку је присуствовала и госпођа Снежана Лакићевић која је била председница Гимнастичког савеза Југославије, затим Србије и Црне Горе, а у јануару 2007. године изабрана је за председницу Гимнастичког савеза Србије. Госпођа Лакићевић, некадашња потпредседнице Олимпијског комитета Србије, сада је члан савета светске гимнастичке федерације FIG (Fédération Internationale de Gymnastique).

Господин Моринари Ватанабе је током посете имао прилику да се упозна са активностима и научно-истраживачким пројектима које Факултет спорта и физичког васпитања у Нишу организује. Проф. др Ненад Стојиљковић, продекан за науку и међународну сарадњу је представио кратак историјат Факултета спорта и физичког васпитања у Нишу, студијске програме и научно-истраживачки рад факултета. Истакао је податак да је факултет захваљујући изузетним научним публикацијама рангиран међу 150 најбољих факултета спортских и здравствених наука у свету, као и да је ово најбоља међународна позиција једне високообразовне институције из Србије. Моринари Ватанабе је показао нарочито интересовање за пројекте који се баве спортом особа са инвалидитетом. Господин Ватанабе је истакао да је развој параолимпијских спортова неопходан јер се тиме ствара једно хуманије друштво у коме ће се особе са инвалидитетом осећати равноправније и остварити бољи квалитет живота.Поменуо је да се у наредном периоду очекује да велике јапанске компаније, Тојота и Панасоник, као партнери Међународног олимпијског комитета, значајна средства уложе у развој параолимпизма.

Проф. др Саша Величковић је у свом обраћању истакао да Факултет спорта и физичког васпитања у Нишу ради на едукацији кадрова за потребе спортске гимнастике, да је до сада на факултету докторирало шест гимнастичара који су одбранили докторске дисертације са темом из спортске гимнастике, као и да је тренутно троје гимнастичара на докторским студијама и да се очекује да и они у наредних неколико година одбране своје докторске дисертације. Овим је створена изузетна кадровска структура за развој гимнастике, како у Нишу, тако и у читавој Србији. Међутим, оно што недостаје за успешнији развој гимнастике је адекватна гимнастичка сала са свим неопходним справама, реквизитима и тренажерима. Господин Моринари Ватанабе је напоменуо да је то један од разлога његове посете Србији и Граду Нишу јер је Међународна гимнастичка федерација спремна да опреми једну такву салу најсавременијим гимнастичким справама.

На самом крају посете професори и сарадници Факултета спорта и физичког васпитања провели су господина Ватанабеа кроз просторије факултета показавши му услове у којима раде.

Декан Факултета се захвалио господину Ванабеу на посети и позвао га да у наредном периоду буде гост факултета и да одржи предавање за студенте и професоре факултета, као и за заинтересовану ширу спортску јавност.


#   Ниш   Ненад Стојиљковић   гимнастика   Факултет спорта и физичког васпитања   Милован Братић   Међународна гимнастичка федерација   Моринари Ватанабе
@


 



Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима