Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Poseta prvog čoveka svetske gimnastike i jedna od najznačajnijih ličnosti Japana Morinari Vatanabea, niškom Fakultetu sporta

rssBookmark and Share

Niš 03.12.2021. Južna Srbija Info

Fakultet sporta i fizičkog vaspitanja Univerziteta u Nišu imao je veliku čast da ugosti prošle nedelje, predsednika Međunarodne gimnastičke federacije (FIG - Fédération Internationale de Gymnastique), gospodina Morinari Vatanabea iz Japana. Gospodin Vatanabe je takođe i član Međunarodnog olimpijskog komiteta od 2018. godine.

Poseta prvog čoveka svetske gimnastike i jedna od najznačajnijih ličnosti Japana Morinari Vatanabea, niškom Fakultetu sporta

Na funkciji predsednika svetske gimnastičke federacije nalazi se od 2016. godine, a nedavno je reizabran i ovu važnu funkciju obavljaće naredne četiri godine. U svom programu razvoja gimnastike u svetu kao strateški cilj postavio je podsticaj razvoja nacionalnih gimnastičkih federacija. Upravo je ovo i bio razlog zašto se Morinari Vatanabe našao u Srbiji gde je održao niz sastanaka sa predsednikom Gimnastičkog saveza Srbije, prof. dr Sašom Veličkovićem. Dr Saša Veličković je redovni profesor na predmetu sportska gimnastika na Fakultetu sporta i fizičkog vaspitanja Univerziteta u Nišu. Ovo je bio lep povod da se predsednik svetske gimnastičke federacije susretne i sa dekanom Fakulteta sporta i fizičkog vaspitanja u Nišu, prof. dr Milovanom Bratićem, koji je predsednik nadzornog odbora Džudo saveza Srbije i član izvršnog odbora Olimpijskog komiteta Srbije. Sastanku je prisustvovala i gospođa Snežana Lakićević koja je bila predsednica Gimnastičkog saveza Jugoslavije, zatim Srbije i Crne Gore, a u januaru 2007. godine izabrana je za predsednicu Gimnastičkog saveza Srbije. Gospođa Lakićević, nekadašnja potpredsednice Olimpijskog komiteta Srbije, sada je član saveta svetske gimnastičke federacije FIG (Fédération Internationale de Gymnastique).

Gospodin Morinari Vatanabe je tokom posete imao priliku da se upozna sa aktivnostima i naučno-istraživačkim projektima koje Fakultet sporta i fizičkog vaspitanja u Nišu organizuje. Prof. dr Nenad Stojiljković, prodekan za nauku i međunarodnu saradnju je predstavio kratak istorijat Fakulteta sporta i fizičkog vaspitanja u Nišu, studijske programe i naučno-istraživački rad fakulteta. Istakao je podatak da je fakultet zahvaljujući izuzetnim naučnim publikacijama rangiran među 150 najboljih fakulteta sportskih i zdravstvenih nauka u svetu, kao i da je ovo najbolja međunarodna pozicija jedne visokoobrazovne institucije iz Srbije. Morinari Vatanabe je pokazao naročito interesovanje za projekte koji se bave sportom osoba sa invaliditetom. Gospodin Vatanabe je istakao da je razvoj paraolimpijskih sportova neophodan jer se time stvara jedno humanije društvo u kome će se osobe sa invaliditetom osećati ravnopravnije i ostvariti bolji kvalitet života.Pomenuo je da se u narednom periodu očekuje da velike japanske kompanije, Tojota i Panasonik, kao partneri Međunarodnog olimpijskog komiteta, značajna sredstva ulože u razvoj paraolimpizma.

Prof. dr Saša Veličković je u svom obraćanju istakao da Fakultet sporta i fizičkog vaspitanja u Nišu radi na edukaciji kadrova za potrebe sportske gimnastike, da je do sada na fakultetu doktoriralo šest gimnastičara koji su odbranili doktorske disertacije sa temom iz sportske gimnastike, kao i da je trenutno troje gimnastičara na doktorskim studijama i da se očekuje da i oni u narednih nekoliko godina odbrane svoje doktorske disertacije. Ovim je stvorena izuzetna kadrovska struktura za razvoj gimnastike, kako u Nišu, tako i u čitavoj Srbiji. Međutim, ono što nedostaje za uspešniji razvoj gimnastike je adekvatna gimnastička sala sa svim neophodnim spravama, rekvizitima i trenažerima. Gospodin Morinari Vatanabe je napomenuo da je to jedan od razloga njegove posete Srbiji i Gradu Nišu jer je Međunarodna gimnastička federacija spremna da opremi jednu takvu salu najsavremenijim gimnastičkim spravama.

Na samom kraju posete profesori i saradnici Fakulteta sporta i fizičkog vaspitanja proveli su gospodina Vatanabea kroz prostorije fakulteta pokazavši mu uslove u kojima rade.

Dekan Fakulteta se zahvalio gospodinu Vanabeu na poseti i pozvao ga da u narednom periodu bude gost fakulteta i da održi predavanje za studente i profesore fakulteta, kao i za zainteresovanu širu sportsku javnost.

Komentara: 0


#   Niš   gimnastika   Fakultet sporta i fizičkog vaspitanja   Milovan Bratić   Međunarodna gimnastička federacija   Morinari Vatanabe
@


 


[ Dodaj komentar ]

Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima