Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Kroz pokret u vodi do prevazilaženja postkovid sindroma

rssBookmark and Share

Niš 16.12.2022. Z.S. Južna Srbija Info

Danas je na Fakultetu sporta i fizičkog vaspitanja u Nišu održan seminar koji je deo PostCovid SWIM projekta, sufinansiran od Evropske unije. Nosilac projekta je Plivački savez Slovenije, dok su članovi projekta Plivački klub „Natator“ iz Zagreba i Fakultet sporta i fizičkog vaspitanja u Nišu, kao domaćin.

Kroz pokret u vodi do prevazilaženja postkovid sindroma

Cilj seminara je osposobiti nastavnike, profesore, trenere plivanja i kineziologe, da koriste program vežbanja za osobe sa postkovid sindromom, kako bi se oni brže psihofizički oporavili i integrisali u svakodnevne društvene tokove.

"Smatramo da je potreba za programom vežbanja koji će ubrzati psihofizički oporavak i integrisanje osoba sa postkovid sindromom aktuelna tema kojoj je nophodno da posvetimo pažnju", slažu se učesnici seminara.

O funkcionalnom statusu obolelih od postkovid sindroma, testovima za procenu morfofunkcionalnog statusa kod obolelih od postkovid sindroma, proceni i kontroli praćenja napredka u tretmanu, na seminaru su govorili prodekan i profesor plivanja dr Tomislav Okičić koji je otvorio skup, dekan fakulteta prof. Dr Milovan Bratić-pozdravna reč, dr Vladimir Antić, dr Marko Đurović, dr Nenad Stojiljković.

„Cilj projekta je pre svega osposobljavanje trenera koji rade na bazenu, kako bi oni mogli da rade sa pacijentima koji su preležali Kovid i prevaziđu posledici nakon preležane bolesti. Sam rad sa trenerima se zasniva na teoretskom i praktičnom ospsobljavanju trenera, odnosno treninga koji treba da pruži efekat smanjenja postkovid sindroma, odnosno povećanju funkcionalnih, odnosno radnih  sposobnosti“, rekao je prof. Dr Tomislav Okičić.

„Mi smo pioniri u istraživanju savladavanja postkovid sindroma, tačnije, na koji način lakše prevazići sve posledice. Nismo pioniri samo u ovom projektu, već u mnogo čemu, kako u Nišu tako u zemlji i regionu. Naši master i studenti doktoranti su svesni da se nalaze na jednom od najboljih fakulteta, što govore rezultati i pozicija na Šangajskoj listi. Niški FSFV je i ove godine jedini u zemlji na toj prestižnoj listi, koja se vrednuje upravo prema naučnim radovima, uz podršku profesora i rad istraživača“, kazao je između ostalog dekan prof. Dr Milovan Bratić, pružajući podršku kolektivu koji učestvuje u više od sedamnaest međunarodnih projekata.

Potom su usledila stručna predavanja, nakon čega je na bazenima „Čair" prikazan i praktičan deo projekta..

 


#   Niš   plivanje   Nenad Stojiljković   Fakultet sporta i fizičkog vaspitanja   Milovan Bratić   seminar   Koronavirus   Tomislav Okičić
@


 Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima