Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Poseta atašea francuske ambasade niškom Fakultetu sporta - saradnja srpskih i francuskih visokoobrazovnih institucija

rssBookmark and Share

Niš 19.11.2021. Južna Srbija Info

Fakultet sporta i fizičkog vaspitanja Univerziteta u Nišu bio je domaćin gostima iz Ambasade Francuske u Beogradu i predstavnicima Francuskog instituta u Beogradu. Dekan fakulteta, prof. dr Milovan Bratić, je zajedno sa svojim saradnicima ugostio atašea francuske ambasade Fransoa Gvazije Kovandija i direktora Francuskog instituta u Beogradu Stanislas Pjera.

Poseta atašea francuske ambasade niškom Fakultetu sporta - saradnja srpskih i francuskih visokoobrazovnih institucija

Oni su u pratnji predstavnika Francuskog kulturnog centra iz Niša i Francuskog instituta iz Beograda posetili Grad Niš i Fakultet sporta i fizičkog vaspitanja. Razlog njihove posete je unapređenje saradnje niškog Fakulteta sporta i fizičkog vaspitanja sa institucijama iz Francuske koje se bave istraživanjima u oblasti sporta, fizičkog vaspitanja i rekreacije. Francuska je domaćin narednih letnjih olimpijskih igara koje će se 2024. godine održati u Parizu. Ovaj značajan sportski događaj doprineo je da se razvoj sporta i istraživanja u oblasti sporta nađu među prioritetnim oblastima u Francuskoj, te su predstavnici francuske ambasade došli sa misijom da kroz povezivanje najuspešnijih srpskih institucija iz oblasti sporta i fizičkog vaspitanja sa francuskim institucijama doprinesu unapređenju ove značajne delatnosti. Budući da je Dekan fakulteta prof. dr Milovan Bratić, ujedno i predsednik Upravnog odbora Džudo saveza Srbije i član Izvršnog odbora Olimpijskog komiteta Srbije, gosti iz Francuske su zaključili da su mogućnosti za saradnju višestruke, i da bi od povezivanja ovih organizacija sa partnerima iz Francuske sport ostvario vidljive i značajne benefite.

Prof. dr Nenad Stojiljković, prodekan za nauku i međunarodnu saradnju, je u toku svog izlaganja predstavio aktuelne naučno-istraživačke projekte koje Fakultet realizuje uz finansiranje od strane Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Republike Srbije, kao i iz fondova Evropske komisije. Posebno je istakao da fakultet sarađuje sa najeminentnijim sportskim stručnjacima i trenerima reprezentativnih selekcija Srbije koji su stalni gosti fakulteta i predavači na tribinama organizovanim za studente, trenere, profesore fakulteta i građane Niša. Dodatno, predstavio je pojedine naučne publikacije, čije objavljivanje je i dovelo Fakultet na poziciju koju zauzima na Šangajskoj listi, a koja ga svrstava u red najboljih visokoobrazovnih institucija u državi i regionu Zapadnog Balkana.

Na kraju posete, gosti iz Francuske su predstavili konkretne projekte čija bi realizacija podstakla saradnju srpskih i francuskih visokoobrazovnih institucija i pozvali Fakultet sporta i fizičkog vaspitanja da unapredi saradnju sa francuskim partnerima.

Komentara: 0


#   Niš   Francuska   Fakultet sporta i fizičkog vaspitanja
@


 


[ Dodaj komentar ]

Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima