Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Раднички: Клуб је жртва правног насиља!

rssBookmark and Share

11.11.2017. ФК Раднички

Фудбалски клуб Раднички Ниш је одржао ванредну конференцију за медије. Повод за конференцију био је правни преседан по питању тужбе бившег председника Зорана Банковића против Радничког.

Раднички: Клуб је жртва правног насиља!

Правоснажна пресуда Апелационог суда у корист Радничког промењена је у рекордно кратка три месеца и то кроз ванредни правни лек, тако да клуб  по новој и измењеној пресуди Врховног касационог суда Банковићу треба да исплати више од 9,9 милиона динара, што је више од новца који се помиње у тужби.

Из клуба поручују да је реч о правном насиљу, јер је пресуда донета на основу неких фотокопија, као и да ниједан суд није извршио увид у оригиналне признанице, јер оне не постоје.

Пред новинаре су изашли председник Скупштине клуба са Чаира Радан Илић и клупска адвокатица Ивана Панајотовић.

-Ми смо пресуду примили 20. октобра ове године, а односи се на потраживање бившег председника Зорана Банковића и њоме је преиначена ранија пресуда Апелационог суда у Нишу. По новој пресуди, клуб треба да исплати господину Банковићу више од 9,9 милиона динара, са каматом од 12. 6. 2014. године, као и трошкове поступка, који су вероватно такође доста велики. Оваквом одлуком дошло је до аутоматске блокаде рачуна Радничког у износу од око 15 милиона динара- истакла је адвокатица Панајотовић и затим најавила следеће кораке клуба:

-Раднички ће искористити своје право на подношење жалбе Уставном суду Републике Србије, јер сматрамо да је повређено више зајемчених уставних права, пре свега право на правично суђење, јер није расправљено и одлучивано о свим чињеницама које смо ми изнели. Ниједан суд није извршио увид у оригинале признаница, јер они ни не постоје. Даље, поједини потписници тих признаница већ су принудно наплатили своја потраживања од клуба, па су, дакле, одређена потраживања дупло наплаћена. Затим, не постоји одлука Управног одбора о узимању и враћању било каквог зајма, а неопходна је сагласност двеју уговорних страна. Како је господин Банковић тада био први човек клуба, произилази да је сам са собом закључивао те уговоре, што је правно недозвољено. Налази вештака у првостепеном поступку показују да је збир потраживања по овим фотокопијама признаница 7,3 милиона динара, дакле за 2,5 милиона мање у односу на оно што му је суд досудио. Како не постоји нити једна валидна одлука Управног одбора клуба о овим позајмицама и уплате нису ишле преко рачуна, постоји тешка повреда Закона о платном промету, јер ако је једна страна правно лице, свака уплата мора да се одвија преко рачуна.

Према њеним речима, оваква правна одлука и те како ће се одразити на даље функционисање клуба:

-Само у току 2017. године, Раднички је добио више пресуда у своју корист, чија вредност укупно износи око 50 милиона динара, тако да је клуб био на одличном путу ка опоравку и потпуној финансијској консолидацији. Сада клуб доспева у велики проблем, јер је рачун блокиран, а уставна жалба не одлаже извршење пресуде. Притом, рокови су неодређени, јер Уставни суд има огроман прилив жалби. Ми ћемо покушати да издејствујемо неку хитност у одлучивању, али нема гаранције за тако нешто.

Додатне аргументе клуба изнео је први човек Скупштине Радан Илић.

-Ово је преседан, до сада незабележен у судској пракси. Господин Банковић је уложио ванредни правни лек-ревизију поступка и њоме Врховни касациони суд није могао мериторно да одлучује. Није тражено преиначење пресуде, већ њено укидање, а суд је одлучио више него што је странка тражила. Саме признанице немају печат, заводни број, нејасни су потписи прималаца, дакле, не испуњавају потребну норму, а да не причам о томе што су то све копије и нису оригинали, што је све констатовао вештак у свом извештају. Ту има елемената утаје пореза, јер новац који је господин Банковић наводно давао није уплаћиван на рачун клуба, дакле нису плаћани порези и доприноси, а притом су оштећени повериоци клуба, јер је рачун све време био у блокади. Не може из неправа да се вуче право! Поднећемо кривичне пријаве специјалном тужиоцу за организовани криминал у Београду, као и Захтев високом савету судства за одговорност судија, уставну жалбу и обавестићемо министарку правде, јер сви аргументи су на нашој страни, то и потпуни лаик може да види- рекао је Илић.


#   криминал   фудбал   Раднички ФК   блокада   пресуда   Уставни суд   Зоран Банковић   Радан Илић   кривичне пријаве   Врховни касациони суд
@NisRadnicki @


 



Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима