Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Сара Богојевић млада нишка пливачка нада, тринаест година и 130 медаља

rssBookmark and Share

Ниш 12.07.2021. Јужна Србија Инфо

Сара Богојевић је ученица шестог разреда ОШ „Вожд Карађорђе“ у Нишу. Пливањем се бави већ шест година. Тренира у ПК „Ниш 2005“. У њеној колекцији одличја тренутно се налази око 130 медаља.

Сара Богојевић млада нишка пливачка нада, тринаест година и 130 медаља

Тринаестогодишњу Сару смо затекли на базену „Чаир“ где проводи највећи део свог времена, поред школе. Спремала се да ускочи у воду, али је пре тога сама поставила и канапе за стазе. Нестрпљива је да то учине тренери јер је желела што пре у воду.

"Мој брат је први почео да плива а ја баш и нисам била толико заинтересована за овај спорт.  Додуше долазила сам да га гледам као плива а онда сам у једном тренутку одлучила да се и ја опробам у базену. Почела сам да тренирам а онда је све кренуло неким својим током. Почела сам да се такмичим и да освајам медаље“, додаје Сара која својим вршњацима поручују да никада не одустају.

На званичној европској листи до 13 година Сара Богојевић има пето време које је постигла ове године у својој категорији, кадети, а испред ње су пличавиче из Мађарске, Немачке, Италије и Литваније

На свом путу ка медаљама имам велику подршку како тренера тако и родитеља и пријатеља. То је оно што ми, уз љубав према пливању, даје снаге да издржим и најзахтевније тренинге, додаје ова млада пливачица

Са 11 година Сара Богојевић, млада нишка пливачица, чланица ПК "Ниш 2005". је имала два рекорда, на 100 метра леђно са временом минут и 13,89 и на 200 метара леђно са временом 2 минута и 39,11 секунди. Годину дана касније са 12 година Сара поставља још два рекорда у времену. На 100 метара леђно 1 минут и 08,93 секунде и на 200 метра леђно 2 минута и 28,32 секунде. Сари је сада 13 година, а већ је у овој години уписала нови рекорс на 100 метара леђно који износи минут и 07,11 секунди. На званичној европској листи до 13 година Сара Ногојевић има пето време које је постигла ове године у својој категорији, кадети, а испред ње су пличавиче из Мађарске, Немачке, Италије и Литваније. Иза успеха ове младе нишке пливачке наде стоји њена упорност, свакодневни тренинзи али и чврста рука тренера др Марка Ђуровића који је и доцент на Факултету спорта и физичког васпитања Универзитета у Нишу на коме предаје пливање али и рад се професором пливања др Томиславом Окичићем са истог факултета.

„На сваком такмичењу освојим по неку медаљу, поправим време и постигнем добар резултат. Државне медаље су ми најдраже. Пливам у дисциплини леђно на 100 и 200 метара и те медаље су ми најдраже.Пливање је захтеван тежак и напоран спорт.Захтева пуно и напорних тенинга и жртвовања која подразумевају и одрицања.Тренирам два пута дневно и потребно је доста уложити труда да би се постигли добри резултати“, каже Сара Богосављевић.

Није јој то сметало да се нађе тамо где се налази сада. Медаље које се налазе у њеној колекцији али и тренутак када се попне на победничко постоље је надокнада за све оно што је оставила иза себе и чега се одрекла.

„На свом путу ка медаљама имам велику подршку како тренера тако и родитеља и пријатеља. То је оно што ми, уз љубав према пливању, даје снаге да издржим и најзахтевније тренинге“, додаје ова млада пливачица.

„Бављење спортом је битно за сваку особу невезано са годинама. Једноставно то је здрав стил живота, а осим тога у спорту се учите да будете одговорни, да истрајете у ономе што сте започели, да поштујете ауторитет, да дајете све од себе“, каже Сара.

Научите да побеђујете и да у томе не будете охоли, али и да губите а да у томе не буде огорчени. Научите да после тога кренете даље. То је важно и за живот јер није битно колико пута сте пали, већ колико пута сте после пада устали и наставили даље, поручује она својим вршњацима.

Према речима професора др Марка Ђуровића и тренера, Сара плива одлично све стилове, али најбоље резултате постиже пливајући леђно. Да је таленат коме је потребно посвети пажњу откривено је, управо, у клубу.

„Као клуб имамо степеновану обуку тако да пратимо пливаче од пионира до сениора. Сара се већ у млађим категоријама у пионирима издвојила изнад генерације и њене категорије и већ је тада њена техника пливања и положај тела указивао да ће бити добар пливач што се сада и показало. Она је још млада тако да од ње очекујемо још боље резултате и пред њом је једна дивна каријера“, каже тренер др Марко Ђуровић.

Сара је задовољна условима у којима тренира. Ту је базен, ту су тренери који је сигирним путе воде напред. Они су ти који диктирају темпо њеног пливања али и успеха.Таленат који она има они бруше на најбољи начин, а доказ су рекорди и медаље.

„Стручна подршка професора са Факултета спорта и визичког васпитања је од посебног значаја. Веома је битно да тренер на време препозна таленат код неког од пливача. За неке од њих је потребно стрпљење, сачекати дете да сазри и биолошки и да се сачекају резултати. Процена стручњака је у том смислу неопходна“, објашњава др Марко Ђуровић.

Многи сматрају да пливање није скуп спорт, а колико је то тачно знају родитељи пливача.

„Када кажете пливање помислите на капу, купаћи и наочале.Нико не помисли на путовања која су честа, на опрему која је све захтевнија и скупа. Тренутно су у екпснзији пливачка одела која су веома скупа тако да пливање никако не може да се сврста у јевтин спорт“, објашњава Марко.

Додаје да град Ниш доста помаже младим спортистима на њиховом путу успеха.

„Имамо веома добре услове. Ту су затворени о отворени базен, али је свакако за Ниш као град ове величине то мало. Можда би пливачима добро дошао још неки базен“, каже Марко.

Ниш улаже у младе спортисте и то је подршка ка даљим успесима која се не може занемарити. Једна од помоћи су и стипендије за младе спортсите. Можда они не излазе на балконе, али пријеми у Градској кући су чести.

Тек јој је тринаест година а већ се њено име налази на листи европских пливачица у њеној категорији.

Младост је увек пуна жеља и циљева. Тако је и са Саром која је скромна са плановима за будућност.Њени циљеви су за њу достижни, али из године у годину она их повећава.

„Циљ коме сам сада посвећена је да обори норме за већа такмичења на која ће учествовати следеће године. То је мој тренутни циљ. А како ће бити даље видећемо“, каже Сара.

Професор др Томислав Окићић додаје да је кључ успеха пливача из ПК „Ниш 2005“ у успостављању система у коме свако има шансу да напредује кроз тренажни процес и такмичења.

"Ниш је одувек био град спорта са пуно талентоване деце. Да ли ће град помоћи да се талнети развију тако што ће креирати амбијент који је поуздан и у коме ће тренерска струка радити или ће се оглушити и сваке године успостављати систем од нуле, остаје да се види“, каже професор др Томсилав Окичић.


#   Ниш   Факултет спорта и физичког васпитања   пливачи   Чаир СЦ   Томислав Окичић   Сара Богојевић   Пливачки клуб Ниш 2005   Марко Ђуровић
@


 



Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима