Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Sara Bogojević mlada niška plivačka nada, trinaest godina i 130 medalja

rssBookmark and Share

Niš 12.07.2021. Južna Srbija Info

Sara Bogojević je učenica šestog razreda OŠ „Vožd Karađorđe“ u Nišu. Plivanjem se bavi već šest godina. Trenira u PK „Niš 2005“. U njenoj kolekciji odličja trenutno se nalazi oko 130 medalja.

Sara Bogojević mlada niška plivačka nada, trinaest godina i 130 medalja

Trinaestogodišnju Saru smo zatekli na bazenu „Čair“ gde provodi najveći deo svog vremena, pored škole. Spremala se da uskoči u vodu, ali je pre toga sama postavila i kanape za staze. Nestrpljiva je da to učine treneri jer je želela što pre u vodu.

"Moj brat je prvi počeo da pliva a ja baš i nisam bila toliko zainteresovana za ovaj sport.  Doduše dolazila sam da ga gledam kao pliva a onda sam u jednom trenutku odlučila da se i ja oprobam u bazenu. Počela sam da treniram a onda je sve krenulo nekim svojim tokom. Počela sam da se takmičim i da osvajam medalje“, dodaje Sara koja svojim vršnjacima poručuju da nikada ne odustaju.

Na zvaničnoj evropskoj listi do 13 godina Sara Bogojević ima peto vreme koje je postigla ove godine u svojoj kategoriji, kadeti, a ispred nje su pličaviče iz Mađarske, Nemačke, Italije i Litvanije

Na svom putu ka medaljama imam veliku podršku kako trenera tako i roditelja i prijatelja. To je ono što mi, uz ljubav prema plivanju, daje snage da izdržim i najzahtevnije treninge, dodaje ova mlada plivačica

Sa 11 godina Sara Bogojević, mlada niška plivačica, članica PK "Niš 2005". je imala dva rekorda, na 100 metra leđno sa vremenom minut i 13,89 i na 200 metara leđno sa vremenom 2 minuta i 39,11 sekundi. Godinu dana kasnije sa 12 godina Sara postavlja još dva rekorda u vremenu. Na 100 metara leđno 1 minut i 08,93 sekunde i na 200 metra leđno 2 minuta i 28,32 sekunde. Sari je sada 13 godina, a već je u ovoj godini upisala novi rekors na 100 metara leđno koji iznosi minut i 07,11 sekundi. Na zvaničnoj evropskoj listi do 13 godina Sara Nogojević ima peto vreme koje je postigla ove godine u svojoj kategoriji, kadeti, a ispred nje su pličaviče iz Mađarske, Nemačke, Italije i Litvanije. Iza uspeha ove mlade niške plivačke nade stoji njena upornost, svakodnevni treninzi ali i čvrsta ruka trenera dr Marka Đurovića koji je i docent na Fakultetu sporta i fizičkog vaspitanja Univerziteta u Nišu na kome predaje plivanje ali i rad se profesorom plivanja dr Tomislavom Okičićem sa istog fakulteta.

„Na svakom takmičenju osvojim po neku medalju, popravim vreme i postignem dobar rezultat. Državne medalje su mi najdraže. Plivam u disciplini leđno na 100 i 200 metara i te medalje su mi najdraže.Plivanje je zahtevan težak i naporan sport.Zahteva puno i napornih teninga i žrtvovanja koja podrazumevaju i odricanja.Treniram dva puta dnevno i potrebno je dosta uložiti truda da bi se postigli dobri rezultati“, kaže Sara Bogosavljević.

Nije joj to smetalo da se nađe tamo gde se nalazi sada. Medalje koje se nalaze u njenoj kolekciji ali i trenutak kada se popne na pobedničko postolje je nadoknada za sve ono što je ostavila iza sebe i čega se odrekla.

„Na svom putu ka medaljama imam veliku podršku kako trenera tako i roditelja i prijatelja. To je ono što mi, uz ljubav prema plivanju, daje snage da izdržim i najzahtevnije treninge“, dodaje ova mlada plivačica.

„Bavljenje sportom je bitno za svaku osobu nevezano sa godinama. Jednostavno to je zdrav stil života, a osim toga u sportu se učite da budete odgovorni, da istrajete u onome što ste započeli, da poštujete autoritet, da dajete sve od sebe“, kaže Sara.

Naučite da pobeđujete i da u tome ne budete oholi, ali i da gubite a da u tome ne bude ogorčeni. Naučite da posle toga krenete dalje. To je važno i za život jer nije bitno koliko puta ste pali, već koliko puta ste posle pada ustali i nastavili dalje, poručuje ona svojim vršnjacima.

Prema rečima profesora dr Marka Đurovića i trenera, Sara pliva odlično sve stilove, ali najbolje rezultate postiže plivajući leđno. Da je talenat kome je potrebno posveti pažnju otkriveno je, upravo, u klubu.

„Kao klub imamo stepenovanu obuku tako da pratimo plivače od pionira do seniora. Sara se već u mlađim kategorijama u pionirima izdvojila iznad generacije i njene kategorije i već je tada njena tehnika plivanja i položaj tela ukazivao da će biti dobar plivač što se sada i pokazalo. Ona je još mlada tako da od nje očekujemo još bolje rezultate i pred njom je jedna divna karijera“, kaže trener dr Marko Đurović.

Sara je zadovoljna uslovima u kojima trenira. Tu je bazen, tu su treneri koji je sigirnim pute vode napred. Oni su ti koji diktiraju tempo njenog plivanja ali i uspeha.Talenat koji ona ima oni bruše na najbolji način, a dokaz su rekordi i medalje.

„Stručna podrška profesora sa Fakulteta sporta i vizičkog vaspitanja je od posebnog značaja. Veoma je bitno da trener na vreme prepozna talenat kod nekog od plivača. Za neke od njih je potrebno strpljenje, sačekati dete da sazri i biološki i da se sačekaju rezultati. Procena stručnjaka je u tom smislu neophodna“, objašnjava dr Marko Đurović.

Mnogi smatraju da plivanje nije skup sport, a koliko je to tačno znaju roditelji plivača.

„Kada kažete plivanje pomislite na kapu, kupaći i naočale.Niko ne pomisli na putovanja koja su česta, na opremu koja je sve zahtevnija i skupa. Trenutno su u ekpsnziji plivačka odela koja su veoma skupa tako da plivanje nikako ne može da se svrsta u jevtin sport“, objašnjava Marko.

Dodaje da grad Niš dosta pomaže mladim sportistima na njihovom putu uspeha.

„Imamo veoma dobre uslove. Tu su zatvoreni o otvoreni bazen, ali je svakako za Niš kao grad ove veličine to malo. Možda bi plivačima dobro došao još neki bazen“, kaže Marko.

Niš ulaže u mlade sportiste i to je podrška ka daljim uspesima koja se ne može zanemariti. Jedna od pomoći su i stipendije za mlade sportsite. Možda oni ne izlaze na balkone, ali prijemi u Gradskoj kući su česti.

Tek joj je trinaest godina a već se njeno ime nalazi na listi evropskih plivačica u njenoj kategoriji.

Mladost je uvek puna želja i ciljeva. Tako je i sa Sarom koja je skromna sa planovima za budućnost.Njeni ciljevi su za nju dostižni, ali iz godine u godinu ona ih povećava.

„Cilj kome sam sada posvećena je da obori norme za veća takmičenja na koja će učestvovati sledeće godine. To je moj trenutni cilj. A kako će biti dalje videćemo“, kaže Sara.

Profesor dr Tomislav Okićić dodaje da je ključ uspeha plivača iz PK „Niš 2005“ u uspostavljanju sistema u kome svako ima šansu da napreduje kroz trenažni proces i takmičenja.

"Niš je oduvek bio grad sporta sa puno talentovane dece. Da li će grad pomoći da se talneti razviju tako što će kreirati ambijent koji je pouzdan i u kome će trenerska struka raditi ili će se oglušiti i svake godine uspostavljati sistem od nule, ostaje da se vidi“, kaže profesor dr Tomsilav Okičić.


#   Niš   Fakultet sporta i fizičkog vaspitanja   plivači   Čair SC   Tomislav Okičić   Sara Bogojević   Plivački klub Niš 2005   Marko Đurović
@


 



Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima