Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Успон на Родопске планине и врх Орфеј у Бугарској

rssBookmark and Share

Ниш 05.04.2016. Zdravko Stojnic

Планинарско-алпинистички клуб “Мосор” из Ниша, за викенда 16. и 17. априла организује одлазак у Бугарску и успон на врх Орфеј на Родопским планинама.

Успон на Родопске планине и врх Орфеј у Бугарској

Родопски масив налази се на самом југу Бугарске, малим делом прелази и на Грчку територију. Има неколико врхова преко 2000 метара, а највиши је Г. Перелик 2189 метара. Циљ је да се освоји врх који има чак три назива. Први, најчешћи је Курилик, други је Широколашки Снежник, а неретко га зову и Орфеј јер је место Гела иначе почетна тачка успона, по легенди родно место Орфеја. Успон на врх Орфеј планиран је другог дана.

Првог дана учесници ће посетити Бачковски манастир, други по величини у Бугарској после Рилских манастира. После тога се долази до природних стенских формација Чудните мостове. Планинарски дом у којем ће група ноћити налази се веома близу мостова а његово име је „Скални мостове“.

Другог дана креће се рано пут ски центра Пампорово и онда у поменуто место Гела које се налази на око 1500 метара надморске висине. Одатле се креће на успон на један од ретких врхова Родопа који нема шуму на самом врху па се пружа одличан поглед на остале врхове. Стаза је дуга 11 километара али висинска разлика није велика, не више од 700 метара.

Полазак из Ниша је у 3 сата са паркинга код маркета ДИС. У 11 сати група долази у Бачковски манастир и има сат времена за разгледање. Долазак у планинарски дом Скалните мостове је у 13 сати, потом следи обилазак природних стенских формација Чудните мостове и повратак у планинарски дом и дружење.

Другог дана, у недељу, 17. априла, у 8.30 сати је планиран полазак на успон, излазак на врх Орфеј око 12 сати. Повратак за Ниш биће преко места Борино, Доспат, Гоце Делчев, ски центра Банско. Повратак у Ниш је око 22 сата.

Више информација заинтересовани могу добити путем телефона 064/665-41-58 и 069/159-3301 и на Фејсбук страници клуба "Мосор". 


#   Ниш   манастир   Бугарска   Планинарско-алпинистички клуб Мосор   успон   Планинарски дом  
@


 



Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима