Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

И ове године јесењи успон на Соколов камен

rssBookmark and Share

Сува планина 08.09.2016. Народне новине, Јужна Србија Инфо

Планинарско-алпинистички клуб „Мосор“ пету годину заредом организује акцију „Јесењи успон на Соколов камен“ 1. октобра, али први пут уз подршку Планинарског савеза Србије. Сви заинтересовани би требало да се пријаве до 26. септембра.

Фото: gost.rs
Фото: gost.rs

Из клуба кажу да је ово једна од најлепших планинарских стаза на Сувој планини. Стаза је кружна и средње је захтевна. Укупна дужина стазе је 14 километара, са висинском разликом од 700 метара у успону и исто толико при силаску, па изискује добру психофизичку кондицију учесника.

Уз подршку Планинарског савеза Србије, акцију ће обезбеђивати припадници Горске службе спасавања Србије.

Успон креће са Бојаниних вода и пролази прво шумовитом стазом до изласка на гребен и антену испод самог врха Мосор. Наставља се поново шумовитом стазом до самих стена, где почиње нагли успон живописном стеновитом стазом са предивним погледом на нишку и заплањску котлину. У овом делу се пролази најлепши, али и најзахтевнији део на стази, који ће бити обезбеђен алпинистичким ужетом и планинарима “Мосора”, који ће дежурати и помагати свима којима је помоћ потребна. Када се дође до врха Соколов камен, предвиђено је да се учесници сликају и одморе, а онда је планиран повратак кружном стазом преко Девојачког гроба, па онда краљевим путем до Бојаниних вода.

Организатор акције обезбеђује учесничке књижице, захвалнице за клубове, печат успона, као и пехар за најмасовнији клуб. За учеснике који имају потребу за ноћењем, на располагању ће бити Планинарски дом „Студенац“.

Заинтересовани се око пријаве за акцију могу информисати на фејсбук страници клуба “Мосор”.


#   планинари   Сува планина   Соколов камен   Планинарско-алпинистички клуб Мосор   успон   Планинарски дом
@


 



Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима