Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

I ove godine jesenji uspon na Sokolov kamen

rssBookmark and Share

Suva planina 08.09.2016. Narodne novine, Južna Srbija Info

Planinarsko-alpinistički klub „Mosor“ petu godinu zaredom organizuje akciju „Jesenji uspon na Sokolov kamen“ 1. oktobra, ali prvi put uz podršku Planinarskog saveza Srbije. Svi zainteresovani bi trebalo da se prijave do 26. septembra.

Foto: gost.rs
Foto: gost.rs

Iz kluba kažu da je ovo jedna od najlepših planinarskih staza na Suvoj planini. Staza je kružna i srednje je zahtevna. Ukupna dužina staze je 14 kilometara, sa visinskom razlikom od 700 metara u usponu i isto toliko pri silasku, pa iziskuje dobru psihofizičku kondiciju učesnika.

Uz podršku Planinarskog saveza Srbije, akciju će obezbeđivati pripadnici Gorske službe spasavanja Srbije.

Uspon kreće sa Bojaninih voda i prolazi prvo šumovitom stazom do izlaska na greben i antenu ispod samog vrha Mosor. Nastavlja se ponovo šumovitom stazom do samih stena, gde počinje nagli uspon živopisnom stenovitom stazom sa predivnim pogledom na nišku i zaplanjsku kotlinu. U ovom delu se prolazi najlepši, ali i najzahtevniji deo na stazi, koji će biti obezbeđen alpinističkim užetom i planinarima “Mosora”, koji će dežurati i pomagati svima kojima je pomoć potrebna. Kada se dođe do vrha Sokolov kamen, predviđeno je da se učesnici slikaju i odmore, a onda je planiran povratak kružnom stazom preko Devojačkog groba, pa onda kraljevim putem do Bojaninih voda.

Organizator akcije obezbeđuje učesničke knjižice, zahvalnice za klubove, pečat uspona, kao i pehar za najmasovniji klub. Za učesnike koji imaju potrebu za noćenjem, na raspolaganju će biti Planinarski dom „Studenac“.

Zainteresovani se oko prijave za akciju mogu informisati na fejsbuk stranici kluba “Mosor”.

Komentara: 0


#   planinari   Suva planina   Sokolov kamen   Planinarsko-alpinistički klub Mosor   uspon   Planinarski dom
@


 


[ Dodaj komentar ]

Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima